Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 13 septembrie 2023

Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 20. Fericitul José Gregorio Hernández Cisneros, medic al săracilor și apostol de pace

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În catehezele noastre, continuăm să întâlnim martori pasionați ai vestirii evangheliei. Amintim că aceasta este o serie de cateheze despre zelul apostolic, despre voința, precum și ardoarea interioară pentru a duce înainte evanghelia. Astăzi, mergem în America Latină, mai precis în Venezuela, pentru a cunoaște figura unui laic, Fericitul José Gregorio Hernández Cisneros. S-a născut în 1864 și a învățat credința mai ales de la mama, așa cum a relatat: "Mama mea m-a învățat virtutea încă din leagăn, m-a făcut să cresc în cunoașterea lui Dumnezeu și mi-a dat drept călăuză caritatea". Să fim atenți: mamele sunt cele care transmit credința. Credința se transmite în dialect, adică prin limbajul mamelor, acel dialect pe care mamele știu să-l vorbească împreună cu copiii. Și voi mamelor: fiți atente în transmiterea credinței în acel dialect matern.

Cu adevărat, caritatea a fost steaua polară care a orientat existența Fericitului José Gregorio: persoană bună și solară, cu caracter bucuros, era înzestrat cu o inteligență deosebită; a devenit medic, profesor universitar și om de știință. Dar a fost, înainte de toate, un doctor apropiat de cei mai slabi, așa încât să fie cunoscut în patrie ca "medicul săracilor". Îi îngrijea pe săraci întotdeauna. În locul bogăției banilor a preferat bogăția evangheliei, dedicând existența pentru a ajuta pe cei nevoiași. În săraci, în cei bolnavi, în migranți, în suferinzi, José Gregorio îl vedea pe Isus. Și succesul pe care nu l-a căutat niciodată în lume l-a primit, și continuă să-l primească, de la oameni, care îl numesc "sfânt al poporului", "apostol al carității", "misionar al speranței". Nume frumoase: "sfânt al poporului", "apostol al carității", "misionar al speranței".

José Gregorio era un om umil, un om gentil și disponibil. Și, în același timp, era mișcat de un foc interior, de dorința de a trăi în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui. Stimulat de această ardoare, de mai multe ori a încercat să devină călugăr și preot, dar diferite probleme de sănătate l-au împiedicat. Însă fragilitatea fizică nu l-a făcut să se închidă în el însuși, ci să devină un medic și mai sensibil la necesitățile altuia; se simțea legat strâns puternic de Providență și, modelat în suflet, a mers mai mult la esențial. Iată zelul apostolic: nu urmează propriile aspirații, ci disponibilitatea față de planurile lui Dumnezeu. Și astfel fericitul a înțeles că, prin îngrijirea bolnavilor, avea să pună în practică voința lui Dumnezeu, ajutându-i pe suferinzi, dând speranță săracilor, mărturisind credința nu în cuvinte, ci cu exemplul. Astfel a ajuns - pe această cale interioară - să primească medicina ca o preoție: "preoția durerii umane" (M. Yaber, José Gregorio Hernández: Médico de los Pobres, Apóstol de la Justicia Social, Misionero de las Esperanzas, 2004, 107). Cât de important este a nu îndura pasiv lucrurile, ci, așa cum spune Scriptura, a face fiecare lucru din inimă, pentru a-l sluji pe Domnul (cf. Col 3,23).

Dar să ne întrebăm: de unde îi venea lui José Gregorio tot acest entuziasm, tot acest zel? Venea dintr-o certitudine și dintr-o forță. Certitudinea era harul lui Dumnezeu. El a scris că "dacă în lume există buni și răi, cei răi există pentru că ei înșiși au devenit răi; dar cei buni sunt așa cu ajutorul lui Dumnezeu" (27 mai 1914). Și el cel dintâi simțea că are nevoie de har, încât cerșea pe străzi și avea extremă nevoie de iubire. Și iată forța din care lua: intimitatea cu Dumnezeu. Era un om al rugăciunii - este harul lui Dumnezeu și intimitatea cu Domnul -, era un om al rugăciunii care participa la Liturghie.

Și în contact cu Isus, care se oferă pe altar pentru toți, José Gregorio s-a simțit chemat să ofere viața sa pentru pace. Primul conflict mondial era în desfășurare. Astfel ajungem la ziua de 29 iunie 1919: un prieten îl vizitează și îl găsește foarte fericit. De fapt, José Gregorio a aflat că a fost semnat tratatul care pune capăt războiului. Oferta sa a fost primită și este ca și cum el presimte că misiunea sa pe pământ s-a terminat. În acea dimineață, ca de obicei, a fost la Liturghie și acum coboară în stradă pentru a duce un medicament unui bolnav. Dar, în timp ce traversează strada, este lovit de o mașină; dus la spital, moarte rostind numele Sfintei Fecioare Maria. Drumul său pământesc se încheie astfel pe o stradă, în timp ce face o faptă de milostenie, și într-un spital, unde făcuse din munca sa o capodoperă ca medic.

Fraților, surorilor, în fața acestui martor să ne întrebăm: eu, în fața lui Dumnezeu, prezent în săracii de lângă mine, în fața celor care în lume suferă mai mult, cum reacționez? Și exemplul lui José Gregorio cum mă atinge pe mine? El ne stimulează la angajare în fața marilor probleme sociale, economice și politice de astăzi. Mulți vorbesc despre ele, mulți vorbesc rău despre ele, mulți critică și spun că totul merge rău. Dar creștinul nu este chemat la asta, ci să se ocupe de acestea, să-și murdărească mâinile: înainte de toate, așa cum ne-a spus Sfântul Paul, să se roage (cf. 1Tim 2,1-4) și apoi să se angajeze nu în bârfe - bârfa este o ciumă -, ci să promoveze binele și să construiască pacea și dreptatea în adevăr. Și acesta este zel apostolic, este vestire a evangheliei, și aceasta este fericire creștină: "fericiți făcătorii de pace" (Mt 5,9). Să mergem înainte pe strada Fericitului Gregorio: un laic, un medic, un om al muncii zilnice pe care zelul apostolic l-a determinat să trăiască făcând caritatea în timpul întregii vieți.

_________

APEL

Gândul meu se îndreaptă spre populațiile din Libia, lovite dur de ploi violente, care au provocat inundații, provocând numeroși morți și răniți, precum și daune uriașe. Vă invit să vă uniți cu rugăciunea mea pentru cei care și-au pierdut viața, pentru cei din familiile lor și pentru cei evacuați. Să nu lipsească solidaritatea noastră față de acești frați și surori, încercați de calamitate așa de devastatoare. Și gândul meu se îndreaptă iarăși spre nobilul popor marocan care a suferit aceste zguduiri ale pământului, aceste cutremure. Să ne rugăm pentru Maroc, să ne rugăm pentru locuitori. Fie ca Domnul să le dea forța de a-și reveni după acest "atac" teribil care a trecut pe pământul lor.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat