Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

COMECE către UE: Nu se pot echivala embrionii cu sângele și țesuturile

de Michele Raviart

"A pune embrionii la același nivel al celulelor și al țesuturilor nu este bine. Nu se respectă particularitatea și demnitatea embrionului uman, importanța sa ca ființă umană care trebuie apărată, și noi credem că acest lucru ar trebui să fie clarificat." Așa afirmă părintele Manuel Enrique Barrios Prieto, secretar general al COMECE - Conferința Episcopatelor din Țările Membre ale UE -, care exprimă în numele episcopilor din bătrânul continent preocuparea față de textul "Regulament despre parametri de calitate și siguranță pentru substanțele de origine umană destinate aplicării asupra ființelor umane", obiect de votare miercuri, 12 septembrie 2023, la Parlamentul European.

Un regulament decisiv pentru viitor

Textul, care, dacă este aprobat, va fi baza dialogului inter-instituțional cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene pentru o măsură despre această temă, se citește într-un comunicat comun al COMECE și al Comisariatului Episcopilor Germani din Berlin, "va marca decursul discuției viitoare despre viața umană prenatală în dreptul farmaceutic și al transplanturilor, influențând astfel dezbaterea care este în desfășurare despre întărirea Sănătății Uniunii Europene, ridicând numeroase probleme etice și constituționale în statele membre ale UE".

"Substanțele de origine umană - SoHO"

Ceea ce îi preocupă pe episcopii europeni este definiția "substanței de origine umană" - în engleză Substance of Human Origin, prescurtat în SoHO. În schița regulamentului, deja amendat de Comisia despre ambient, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, cu acest termen se referă la sânge și țesuturi și, în ceea ce privește sectorul medicinii reproductive, nu numai la celulele germinale nefecundate - spermă, ovule și ovule degenerate -, ci și la embrioni și fetuși.

Un text necesar, dar de clarificat

"La început", explică părintele Barrios la mass-media vaticane, "referința cea mai clară este sângele, țesuturile umane și celulele care sunt folosite pentru practici mediatice foarte legitime, foarte utile și care salvează vieți, precum transfuzia. Așadar, aceasta este o normativă bună și este necesară, pentru că normativele pe care le aveam nu mai erau actuale. După aceea regulamentul este și un principiu etic foarte bun care spune clar că trupul uman nu poate să fie folosit pentru scopuri comerciale. Însă îndoiala noastră vine din modul în care se definește ce este SoHO, pentru că este o definiție așa de amplă, încât include embrionii umani". "Dacă acest regulament devine definitiv", mai explică el, "ar fi îngrijorător, pentru că apărarea embrionului uman este foarte importantă. Uniunea Europeană are această vocație de a apăra demnitatea ființei umane și aceasta ar deveni o practică ce s-ar putea extinde la țări unde, în schimb, embrionul este foarte protejat și pentru cercetare."

Temerile episcopilor europeni

Acest regulament, se mai citește în comunicat, ar putea influența în înlăturarea și în folosirea embrionilor morți sau uciși și a fetușilor, precum și în folosirea alternativă a embrionilor produși în eprubetă care sunt în exces și care n-au fost implantați în uter în mod deliberat. Din cauza definiției ample, există teama că până și copiii zămisliți în mod natural, care încă nu sunt în mod automat vitali în fazele de dezvoltare prenatală, pot să facă parte din termenul SoHo.

Evitarea derivelor eugenetice

"Un alt aspect care pe noi ne preocupă un pic", continuă secretarul COMECE, "este faptul că de vreme ce se vrea protejarea donatorului și a celui care primește, asigurându-se că nu se transmit boli prin acești SoHO, trebuie să se facă un screening și acest screening, atunci când în vreun mod este prezentă viața umană, poate duce la practici eugenetice sau la un anumit mod de selecție care nu este permis din punct de vedere etic." În afară de asta, ar trebui clarificată mărimea capacității de decizie a statelor membre. "Se spune în regulament că atunci când în țări există norme mai stringente, mai ales în ceea ce privește unele aspecte etice, acestea trebuie să fie respectate. Însă cred că acest lucru trebuie să fie specificat un pic mai clar."

Importanța formării

În acest sens, în afară de a cere modificări la textul regulamentului, episcopii europeni reafirmă importanța fundamentală a formării. "Cred că este misiunea noastră, a COMECE, protejarea și apărarea vieții umane în toate momentele sale, mai ales când este mai fragilă și mai vulnerabilă. Noi încercăm mereu s-o apărăm și cred că este misiunea noastră foarte importantă formarea și informarea persoanelor, a politicienilor, a funcționarilor europeni despre aceste teme, pentru că uneori eu cred că ceea ce dispare cu adevărat nu este atât o atitudine contrară la ceea ce spune Biserica sau la a avea o poziție diferită. Dar ceea ce uneori se vede este că nu există uneori o cunoaștere a ceea ce este în joc și cred, prin urmare, că datoria noastră să informăm despre aceste teme este importantă,"

(După Vatican News, 12 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat