Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Profesiunea solemnă a doi frați franciscani conventuali

Fr. Răzvan Emanuel Petruț și fr. Sergiu Lucian Cimpoeșu au profesat sâmbătă, 9 septembrie 2023, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, voturile evanghelice pe viață în mâinile pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial. Prin profesarea solemnă a acestor voturi cei doi frați au ales să rămână pentru tot restul vieții în familia Ordinului Fraților Minori Conventuali, urmând îndeaproape Regula și Constituțiile acestui Ordin.

"Privește, Doamne, la acești frați ai noștri pe care cu bunăvoință i-ai chemat să-l urmeze pe Sfântul Francisc, sărac, umil și iubitor al crucii; revarsă asupra lor plinătatea darurilor Duhului tău, pentru ca ceea ce au promis astăzi cu ajutorul tău și cu bucurie, să poată îndeplini cu sfântă sârguință până la moarte." Aceste cuvinte, extrase din binecuvântarea pe care ministrul provincial a rostit-o asupra fraților neoprofeși, exprimă sensul consacrării lor.

Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-a desfășurat ritualul profesiunii, a început la ora 10:30 și a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial, alături de care au concelebrat un grup mare de preoți. Lor li s-au alăturat persoane consacrate, rude ale candidaților și credincioși care au dorit să fie alături în acest moment important din viața lor. După proclamarea evangheliei, pr. Virgil Blaj, rectorul formativ, a făcut apelul candidaților, aceștia răspunzând hotărâți: "Iată-mă!" A urmat predica ținută de părintele provincial, în cadrul acesteia, a vorbind despre chemarea pe care Dumnezeu o adresează în mod individual fiecărei persoane, fie la viața de căsătorie, fie la viața consacrată, subliniind îndeosebi chemarea la viața franciscană. Anul acesta celebrând al VIII-lea centenar de la aprobarea Regulii franciscane, în cadrul omiliei s-a amintit și de înaintașii care au fost modele de sfințenie. De 800 de ani generații întregi de frați au profesat și au trăit această Regulă și prin ea s-au sfințit și i-au condus și pe alții la sfințenie. În încheiere, părintele le-a cerut candidaților să mediteze profund la versetul biblic ce stă scris pe mormântul Slujitorului lui Dumnezeu, pr. Anton Demeter, și în el să găsească curaj și consolare, mai ales în momentele de încercare: "De fapt, știm că toate conlucrează spre binele celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică al celor care sunt chemați după planul lui" (Rom 8,28).

Imediat după predică, ministrul provincial a adresat o serie de întrebări candidaților, privitoare la dorința lor liberă și conștientă de a trăi pentru tot restul vieții în familia Fraților Minori Conventuali, la care candidați au răspuns: "Vreau!". După aceste întrebări, candidații s-au prosternat la pământ pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu și mijlocirea tuturor sfinților, care să-i întărească în sfânta lor profesiune. La încheierea litaniei tuturor sfinților, fiecare candidat a profesat în mâinile ministrului provincial voturile evanghelice, spunând plin de credință: "Eu, fratele (...), fac vot lui Dumnezeu Tatăl sfânt și atotputernic să trăiesc pentru tot restul vieții mele în ascultare, fără nimic propriu și în castitate și totodată profesez Regula Fraților Minori..." După acest moment, părintele provincial a rostit binecuvântarea solemnă asupra neoprofeșilor la finalul căreia toți cei prezenți i-au felicitat pe frați printr-un ropot entuziasmant de aplauze.

Sfânta Liturghie a continuat cu rostirea crezului și liturgia euharistică. La finalul Sfintei Liturghii, fr. Sergiu a ținut un discurs de mulțumire prin care și-a manifestat recunoștință față de toți aceia care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor, dar și față de toți aceia care s-au ocupat de buna organizare a sărbătorii.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii și Provinciei noastre, în persoana fraților Sergiu și Răzvan, și-l rugăm să-i binecuvânteze cu fidelitate în slujire.

Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 septembrie: Roman: Profesiunea solemnă a doi frați franciscani conventuali


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat