Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Card. Semeraro: Familia Ulma, exemplu de "sfințenie de la ușa de alături"

de Emanuela Campanile

Markova este inundat de credincioși și de soare în această zi de septembrie unde fiecare lucru strălucește mai mult, chiar și albastrul cerului. Au venit mii din toată Polonia pentru a celebra și a se bucura de beatificarea lui Jozef, Wiktoria și a celor șapte copii ai lor. Sunt familia Ulma, "Samaritenii din Markowa", familia capabilă să transforme propria casă "în loc a ceea ce Papa Francisc numește sfințenie de la ușa de alături". Asta amintește în omilie prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților, cardinalul Marcello Semeraro: primind opt evrei persecutați de regimul nazist, "casa familiei Ulma a devenit acel han în care omul disprețuit, respins și lovit mortal a fost găzduit și îngrijit".

La școala evangheliei

Jozef și Wiktoria, diferiți în caracter, dar cu un orizont comun, formează inimile lor și pe cele ale copiilor lor meditând zilnic, rugându-se și primind cuvântul lui Dumnezeu. "Au trăit o sfințenie nu numai conjugală - continuă prefectul -, ci pe deplin familială", luminați și susținuți de harul sfințitor al Botezului, al Euharistiei și al celorlalte sacramente. Numai așa a putut să se evidențieze "frumusețea și măreția sacramentului Căsătoriei".

Martorul fără nume

Totul este nemișcat pe esplanada din Markova atunci când episcopul Krystof Chuzia traduce în poloneză cuvintele lui Semeraro despre cel mai mic dintre noii fericiți, ființa pe care Wiktoria o purta în sânul ei "și care venea la lumină în travaliul măcelăririi mamei.

Fără să fi rostit vreodată un cuvânt, astăzi, micul fericit strigă lumii moderne să primească, să iubească și să protejeze viața, în special pe cea a celor lipsiți de apărare și a celor marginalizați, din momentul zămislirii sale până la moartea naturală. Este glasul său care vrea să zdruncine conștiințele unei societăți în care se răspândește avortul, eutanasia și disprețuirea vieții ca o povară și nu ca un dar. Familia Ulma ne încurajează să reacționăm la acea cultură a rebutării, pe care o denunță Papa Francisc".

Prietenia ebraico-creștină

După salutul cardinalului Semeraro adresat reprezentanților comunității ebraice, prezenți la ritul de beatificare, urmează lista numelor componenților celor două familii găzduite de familia Ulma și care și-au pierdut viața împreună cu ei. "Această reuniune de familii ebraice și o familie catolică în același martiriu are o semnificație foarte profundă", pentru că oferă "cea mai frumoasă lumină asupra prieteniei ebraico-creștine, fie la nivel uman, fie religios."

© Vatican Media
Făcători de pace

Un alt element de lumină se naște din actualitatea mesajului familiei Ulma, care cu gestul lor față de cei nevoiași trimit la necesitatea urgentă a primirii. Contextul la care face referință cardinalul - fără a uita angajarea incredibilă a Poloniei pentru a-i ajuta pe civilii care fug de război - este invazia rusă în Ucraina: "Mijlocirea noilor fericiți și mărturia lor de caritate evanghelică să încurajeze toți oamenii de bunăvoință să devină făcători de pace".

Curajul de a trăi credința

În cuvintele prefectului Dicasterului Cauzelor Sfinților este și mulțumirea vie față de atâția alți polonezi care, în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, au adăpostit evrei, plătind pentru această alegere conștientă cu viața. Este puternică și urarea ca "în noi toți, mărturia martirică a familiei Ulma să trezească dorința sinceră de a mărturisi și a trăi cu curaj credința".

Periferia în inima Bisericii

Markowa, astăzi, 10 septembrie 2023, pare să fie centrul lumii la care Biserica universală privește, aducând onoare celor nouă fii ai săi, Jozef și Wiktoria, Stanisława, Barbara, Władysław, Franciszek, Antoni, Maria și cel mai mic care venea la lumina lumii în momentul martiriului mamei sale.

(După Vatican News, 10 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat