Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (10 septembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi evanghelia ne vorbește despre corectarea fraternă (cf. Mt 18,15-20), care este una din cele mai înalte exprimări ale iubirii, precum și cele mai angajante, pentru că nu este ușor a-i corecta pe ceilalți. Când un frate în credință comite o greșeală împotriva ta, tu, fără supărare, ajută-l, corectează-l: a ajuta corectând.

În schimb, din păcate, primul lucru care se creează adesea în jurul celui care greșește este bârfa, în care toți ajung să cunoască greșeala, cu multe amănunte, în afară de cel interesat! Acest lucru nu este corect, fraților și surorilor, acest lucru nu-i place lui Dumnezeu. Nu încetez să repet că bârfa este o ciumă pentru viața persoanelor și a comunităților, pentru că aduce dezbinare, aduce suferință, aduce scandal, și nu ajută niciodată la îmbunătățire, nu ajută niciodată la creștere. Un mare maestru spiritual, Sfântul Bernard, spunea că o curiozitate sterilă și cuvintele superficiale sunt primele trepte ale scării mândriei, care nu duce în sus, ci în jos, prăbușindu-l pe om spre pierzare și ruinare (cf. Gradele umilinței și ale mândriei).

În schimb, Isus ne învață să ne comportăm în mod diferit. Iată ce spune astăzi: "Dacă fratele tău greșește împotriva ta, mergi și mustră-l numai între patru ochi!" (v. 15). A vorbi "între patru ochi", a vorbi sincer, pentru a-l ajuta să înțeleagă acolo unde greșește. Și acest lucru fă-l pentru binele său, învingând rușinea și găsind curajul adevărat, care nu este acela de a vorbi de rău, ci de a spune lucrurile în față cu blândețe și gentilețe.

Dar putem să ne întrebăm: și dacă nu este suficient? Dacă el nu înțelege? Atunci trebuie căutat ajutor. Însă atenție: nu pe cel al grupului mic care bârfește! Isus spune: "Ia cu tine unul sau doi" (v. 16), înțelegând persoane care vor cu adevărat să dea o mână de ajutor acelui frate sau acelei surori care a greșit.

Și dacă tot nu înțelege? Atunci, spune Isus, implică și comunitatea. Dar și aici precizăm: nu înseamnă a pune o persoană în derâdere, făcând-o de rușine public, ci a uni eforturile tuturor pentru a o ajuta să se schimbe. A arăta cu degetul nu este bine, dimpotrivă adesea face mai dificil pentru cel care a greșit să recunoască propria greșeală. Mai degrabă, comunitatea trebuie să facă să simtă el sau ea că, în timp ce condamnă greșeala, este aproape cu rugăciunea și cu afectul de persoană, mereu gata să ofere iertarea, înțelegerea, și să reînceapă.

Și atunci ne întrebăm: cum mă comport eu cu acela care greșește împotriva mea? Țin înăuntru acest lucru și acumulez supărare? "Mi-o vei plăti": acest cuvânt, care vine de atâtea ori, "mi-o vei plăti...". Fac din asta un motiv de bârfe pe la spate? "Tu știi ce a făcut acela?" și așa mai departe... Sau sunt curajos, curajoasă, și încerc să ne vorbim? Mă rog pentru el sau pentru ea, cer ajutor pentru a face bine? Și comunitățile noastre se ocupă de cel care cade, pentru ca să se poată ridica și să înceapă o viață nouă? Arată cu degetul sau deschid brațele? Ce faci tu: arăți cu degetul sau deschizi brațele?

Maria, care a continuat să iubească deși îi auzea pe oameni condamnându-l pe Fiul său, să ne ajute să căutăm mereu calea binelui.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Doresc să exprim apropierea mea de iubitul popor din Maroc, lovit de un cutremur devastator. Mă rog pentru cei răniți, pentru cei care și-au pierdut viața - atâția! - și pentru cei din familiile lor. Mulțumesc salvatorilor și celor care se străduiesc pentru a alina suferințele oamenilor; ajutorul concret al tuturor să poată susține populația în acest moment tragic: suntem aproape de poporul din Maroc!

Astăzi la Markowa, în Polonia, au fost beatificați martirii Iosif și Victoria Ulma cu cei 7 copii ai lor: o întreagă familie exterminată de naziști la 24 martie 1944 pentru că au adăpostit câțiva evrei care erau persecutați. Urii și violenței, care au caracterizat acel timp, ei au opus iubirea evanghelică. Această familie poloneză, care a reprezentat o rază de lumină în întunericul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie pentru noi toți un model de imitat în elanul binelui și în slujirea celor care se află în nevoie. Aplauze pentru această familie de fericiți!

Și după exemplul lor, să ne simțim chemați să opunem forței armelor pe cea a carității, retoricii violenței tenacitatea rugăciunii. Să facem asta mai ales pentru atâtea țări care suferă din cauza războiului; în mod special, să intensificăm rugăciunea pentru martirizata Ucraina. Sunt steaguri, acolo, ale Ucrainei, care suferă mult, mult!

Poimâine, 12 septembrie, iubitul popor etiopian va celebra tradiționalul său An Nou: doresc să adresez cele mai cordiale urări întregii populații, dorind ca să fie binecuvântată cu darurile reconcilierii fraterne și păcii.

Îndreptăm astăzi gândul spre Abația Mont-Saint-Michel, în Normandia, care celebrează mileniul consacrării templului.

Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Madrid, comunitatea pastorală "Cristos Înviat" din Saronno, candidații la Mir din Soliera, studenții din școlile superioare din Lucca.

În apropierea începerii anului catehetic, Elledici, editura salezienilor, dăruiește astăzi celor prezenți în piață un material ajutător pentru cateheză, intitulat "Pas după pas": este un cadou frumos! Profit de ocazie pentru a le mulțumi cateheților pentru lucrarea lor prețioasă și pentru a ura băieților și fetelor de la catehism bucuria de a-l întâlni pe Isus.

Și vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat