Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
30 septembrie, veghea ecumenică de rugăciune cu papa

Pentru o Biserică mai sinodală

Centralitatea rugăciunii și importanța dialogului "cu ceilalți pentru a înainta împreună pe căile fraternității în Cristos și ale unității": sunt cei doi pilaștri ai veghii ecumenice pe care o va prezida Papa Francisc sâmbătă după-amiază, 30 septembrie 2023, în Piața "Sfântul Petru". A subliniat aceasta sora Nathalie Becquart, sub-secretară a Secretariatului General al Sinodului, în timpul conferinței de presă de prezentare a inițiativei "Together - Adunare a Poporului lui Dumnezeu" și a întâlnirii ecumenice.

"Provocarea acestui Sinod - a spus sub-secretara care a intervenit astăzi la întâlnirea cu jurnaliștii la Sala de Presă a Sfântului Scaun, actualmente pe via dell'Ospedale - este a învăța să mergem mai strâns împreună, ascultându-l pe Duhul, pentru a deveni o Biserică mai sinodală, cu obiectivul de a vesti evanghelia în lumea de astăzi".

Importanța dimensiunii ecumenice a fost "subliniată încă de la începutul Sinodului". De fapt, documentul pregătitor propunea "dialogul cu celelalte confesiuni creștine ca una dintre cele zece teme de explorat în timpul fazei de consultare locală". Călugărița a amintit că Papa Francisc, în diferite ocazii, a spus că "nu poate exista sinodalitate fără ecumenism și nu există ecumenism fără sinodalitate". Acest timp de rugăciune, a explicat sora Becquart, s-a născut dintr-un "vis" exprimat de frère Alois, prior de Taizé, în 2021.

La veghe vor participa numeroși lideri din diferitele Biserici și confesiuni creștine, în afară de membrii celei de-a XVI-a adunări generale a Sinodului Episcopilor, care vor începe astfel etapa lor romană înainte de a pleca în aceeași seară la Fraterna Domus din Sacrofano pentru o reculegere spirituală de trei zile, înainte de Liturghia de deschidere a sesiunii sinodale, în dimineața de 4 octombrie.

Veghea prevede o introducere a Papei Francisc, o rugăciune a Patriarhului ecumenic Bartolomeu și citirea cuvântului lui Dumnezeu. Mijlocirile vor fi citite de un conducător de Biserică sau delegat fratern la Sinod. Tatăl nostru va fi introdus de arhiepiscopul Welby, apoi sunt prevăzute o rugăciune conclusivă și binecuvântarea împreună din partea Papei Francisc și a tuturor celor doisprezece conducători ai Bisericilor și ai liderilor creștini.

Vor participa și tineri de la 18 la 35 de ani care provin din diferite țări europene și apartenenți la toate Bisericile și confesiunile creștine, a explicat fratele Matthew, care de la 3 decembrie va ocupa funcția de prior de Taizé. Acest eveniment, a adăugat el, este în centrul sfârșitului de săptămână de împărtășire pentru peste trei mii de tineri, care se vor întâlni la Roma de vineri, 29 septembrie, până duminică, 1 octombrie. Inițiativa este promovată de "Together - Adunare a Poporului lui Dumnezeu", în colaborare cu peste cincizeci de realități ecleziale, între care Biserici, comunități, mișcări, servicii de pastorație a tineretului, instituții. Între acestea, în primul rând Comunitatea din Taizé, Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, Dicasterele pentru Promovarea Unității Creștinilor și pentru Laici, Familie și Viață și vicariatul de Roma.

Două elemente cheie vor caracteriza aranjarea Pieței "Sfântul Petru" pentru veghea ecumenică de rugăciune: crucifixul de la San Damiano, legat de convertirea Sfântului Francisc de Assisi, și un aranjament de flori și arbuști, care simbolizează creația și respectul care i se datorează. Crucea de la San Damiano va fi instalată în centrul pieței având la margini o Biblie și icoana mariană Salus populi Romani.

"Modul în care vom comunica Sinodul este foarte important pentru procesul de discernământ și pentru toată Biserica." Pentru aceasta papa "ne-a invitat pe toți să înțelegem și să relatăm ce este Sinodul și ce nu este el în schimb", a subliniat la rândul său Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare și președinte al Comisiei pentru informarea adunării sinodale.

"Păstrarea confidențialității, secretul, aș spune sacralitatea unor spații pentru conversația în Duh - a adăugat el -, este consubstanțială cu voința de a face din aceste momente o ocazie adevărată de ascultare, de discernământ și de rugăciune întemeiată pe comuniune." De altfel, fiecare organizație publică sau privată "păstrează aceste momente prețioase, indispensabile, de confruntare liberă, protejată, unde gândirea comună este in fieri". Metodologia de lucru elaborată "va permite membrilor sinodali să se cunoască și să se asculte unii pe alții. Parte a unui singur trup".

După trei săptămâni de rugăciune, reflecție și convertire, a explicat Ruffini, adunarea va aproba un document de sinteză, care "va fi desigur public. Dar nu va fi documentul final", deoarece este vorba de prima sesiune, în timp ce a doua se va ține anul viitor. "Într-o lume așa de divizată - a afirmat el -, ne bazăm cu adevărat mult pe modul în care comunicarea va ști să relateze acest efort al nostru de comuniune. Bazați-vă pe noi! Vom face totul pentru a vă ajuta." Oferind o serie de informații și un calendar general al parcursului sinodal, prefectul a anunțat, printre altele, că vor fi transmise în direct liturghia de deschidere, prima Congregație generală și sesiunile de deschidere a fiecăruia dintre cele cinci module în care este subîmpărțită lucrarea adunării.

(După L'Osservatore Romano, 8 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat