Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Galeria Națională de Artă, SUA
Care este semnificația Nașterii Sfintei Fecioare Maria?

În calendarul liturgic al Bisericii Catolice se sărbătoresc doar trei zile de naștere: Nașterea Domnului (25 decembrie), Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) și Nașterea Sfintei Fecioare Maria, la 8 septembrie. Astfel, Biserica Catolică cinstește în mod unic cele trei figuri principale legate de întruparea lui Isus și de mântuirea noastră.

Nașterea Mariei se află la confluența celor două Testamente - punând capăt etapei așteptărilor și promisiunilor și inaugurând epoca harului și a mântuirii în Isus Cristos.

Nașterea Mariei este rânduită în mod special spre misiunea ei de Mamă a Mântuitorului. Existența ei este indisolubil legată de cea a lui Cristos: ea participă la un plan unic de predestinare și har. Planul misterios al lui Dumnezeu cu privire la Întruparea Cuvântului o cuprinde și pe Fecioara care este mama sa. În acest fel, nașterea Mariei, ca și cea a Pruncului ei divin, este inserată chiar în inima istoriei mântuirii.

Care este istoria dinaintea nașterii Mariei?

Deși istoria lor nu se regăsește în Sfânta Scriptură, potrivit unei tradiții pioase, Sfinții Ana și Ioachim au fost infertili pe tot parcursul vieții lor conjugale. Apoi, la fel ca Sara (Geneza 21,2) și Elisabeta (Luca 1), Sfânta Ana a rămas însărcinată la bătrânețe. Acest copil a fost Sfânta Fecioară Maria.

În ce zi este ziua de naștere a Mariei?

Biserica Catolică sărbătorește ziua de naștere a Mariei pe 8 septembrie. Această zi de sărbătoare este exact la nouă luni după Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri din 8 decembrie. Biserica Catolică nu face nicio afirmație cu privire la meritul istoric al vreuneia dintre aceste date. Mai degrabă, datarea servește unui scop liturgic în amintirea misterelor asociate cu Maria, la fel ca cele nouă luni din calendar dintre Buna-Vestire și Crăciun.

De ce este importantă nașterea Mariei pentru Biserică Catolică?

Ziua de naștere a Sfintei Fecioare Maria este importantă datorită rolului său vital în istoria mântuirii. Catehismul Bisericii Catolice (paragraful 489) spune:

"De-a lungul Vechiului Legământ, misiunea Mariei a fost pregătită de aceea a femeilor sfinte. La început este Eva: în ciuda neascultării ei, primește făgăduința unei descendențe care-l va învinge pe cel Viclean și pe aceea de a fi mamă a tuturor celor vii. În virtutea acestei făgăduințe Sara zămislește un fiu, în ciuda vârstei sale înaintate. Împotriva oricărei așteptări omenești, Dumnezeu alege ceea ce era considerat neputincios și slab pentru a-și arăta fidelitatea față de făgăduință: Ana, mama lui Samuel, Debora, Ruth, Iudita și Estera și multe alte femei. Maria "se află în fruntea celor smeriți și săraci ai Domnului care nădăjduiesc de la el cu încredere mântuirea și o primesc. Cu ea, fiica Sionului prin excelență, după îndelunga așteptare a făgăduinței, se împlinesc timpurile și se instaurează noua economie".

Cum sărbătorim Nașterea Maicii Domnului?

Credincioșii pot sărbători ziua de naștere a Maicii Domnului și o pot cinsti în multe feluri. Deoarece Maria ne îndreaptă întotdeauna spre Fiul ei, putem participa la Sfânta Liturghie în acea zi. Putem citi Scriptura referitoare la rolul ei în mântuire, cum ar fi Buna-Vestire, Vizita la Elisabeta sau Nunta din Cana. Și ne putem ruga Sfântul Rozariu.

În special pentru cei care sărbătoresc cu copiii, credincioșii ar putea avea un tort aniversar sau o mică petrecere în cinstea zilei de naștere a Mariei.

Cum s-a născut Maria?

Maria a fost zămislită și născută în mod normal. Cu toate acestea, fiind îndreptățită în momentul conceperii (Neprihănita Zămislire), mai degrabă decât în pântece, ca Ioan Botezătorul (Luca 1,41), sau prin Botez, ca noi, ea s-a născut "plină de har" (Luca 1,28). În acest dar al lui Dumnezeu, ea a crescut prin conlucrarea ei fără să păcătuiască până la sfârșitul vieții sale.

Cine sunt părinții Fecioarei Maria?

Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Sfintei Fecioare Maria.

Câți copii au avut Sfânta Ana și Sfântul Ioachim?

Au avut un singur copil - pe Sfânta Fecioară Maria.

A fost și mama Mariei fecioară?

Nu, Sfânta Ana nu a fost fecioară. Singura naștere feciorelnică a fost nașterea Domnului nostru. Cu toate acestea, nașterea ei a fost totuși miraculoasă prin faptul că Sfânta Ana a zămislit-o pe Maica Răscumpărătorului, chiar dacă trecuse de vârsta fertilă și fusese stearpă până atunci.

Ca și cum ar arăta prospețimea Noului Legământ, Elisabeta, ruda Anei, l-a zămislit și ea pe Înainte-mergătorul Mântuitorului după ce îi trecuse vremea.

Cine este sora Mariei?

Sfinții Ioachim și Ana nu au avut alți copii, așa că Maria nu a avut frați.

De ce sărbătorește Biserica Catolică Nașterea Sfintei Fecioare Maria pe 8 septembrie?

De câteva secole, Nașterea Sfintei Fecioare Maria a fost atribuită zilei de 8 septembrie atât în Orient, cât și în Occident. Cu toate acestea, în antichitate, ea era sărbătorită la date care difereau de la un loc la altul.

Când sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (care s-a dezvoltat mai târziu decât cea a Nașterii) a fost extinsă la întreaga Biserică Catolică, Nașterea Sfintei Fecioare Maria a fost atribuită treptat peste tot zilei de 8 septembrie, pentru a corespunde la nouă luni după solemnitatea Neprihănitei Zămisliri.

Este Sfântul Ioachim în Biblie?

Este probabil ca Ioachim să fie numit de Luca în genealogia lui Isus, care se întoarce la Adam (Luca 3,23-38). Aici este dat Heli, o formă scurtă a lui Eliachim sau Ioachim. Această tradiție ar explica apoi faptul că Ioachim apare într-o lucrare apocrifă din secolul al II-lea, care oferă și numele soției sale ca fiind Ana.

Cine este tatăl lui Ioachim?

Când ne uităm la genealogia lui Isus din Evanghelia Sfântului Luca 3,23-24, vedem că tatăl lui Heli (Ioachim) este Matei.

Cine sunt sfinții protectori ai bunicilor?

Din cele mai vechi timpuri, Sfinții Ioachim și Ana au fost venerați ca puternici mijlocitori. Cel mai important, ambii sunt sfinții patroni ai bunicilor, deoarece sunt singurii bunici biologici ai Domnului nostru.

Ce se știe despre Sfânta Ana?

Nu avem cunoștințe certe despre Sfânta Ana. Ea nu este menționată în Noul Testament, deși unele informații sunt presupuse în literatura apocrifă, în special în așa-numita "Protoevanghelia lui Iacob". Acest document datează probabil din secolul al II-lea. Deși Biserica Catolică l-a respins ca fiind Scriptură - îi lipsește sobrietatea textelor sacre, mai ales în ceea ce privește miracolele fabuloase atribuite Pruncului Isus -, este posibil ca, întâmplător, să consemneze unele fapte adevărate, ca și fapte legate de obiceiurile evreiești din acea vreme. Este probabil, prin urmare, că numele Ioachim și Ana au fost înregistrate în ea ca fiind deja cunoscute pe scară largă la acea vreme.

Sfânta Ana este recunoscută ca patroană a femeilor casnice, a femeilor în travaliu, a tâmplarilor și a minerilor. Emblema ei este o ușă. Ea a fost frecvent reprezentată în artă, iar chipul minunat înfățișat de Leonardo da Vinci ne vine în minte în primul rând în această privință. Numele Ana derivă din ebraicul Hannah, care înseamnă "har".

Câți ani avea Sfânta Ana când a născut-o pe Maria?

Nu cunoaștem vârsta exactă a Sfintei Ana; știm doar că era înaintată în vârstă.

(După www.ewtn.com, 8 septembrie 2023)

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat