Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bahna: Invitație la sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Duminică, 10 septembrie 2023, la ora 11.00, va fi consacrat altarul și va fi sfințită Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bahna. Celebrant va fi Petru Sescu, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, alături de care vor concelebra preoți oaspeți și cei din Decanatul de Trotuș.

Satul Bahna, ne spune părintele Iosif Gabor în cartea sa "Dicționarul comunităților catolice din Moldova", este foarte vechi, fiind amintit, în însemnările episcopului Petru Bogdan Baksic, din 27 octombrie 1641, sub forma "Bana", având biserică de zid, ruinată însă, și cu circa 90 de credincioși, cifră nu foarte mică, ținând cont de vremurile de atunci.

Catolicii de aici reapar în statisticile catolice abia după începutul secolului al XIX-lea, când se menționează că aparțin de parohia din Grozești - Oituz, cu numele de "Băhana". Ca filială a Parohiei Oituz, Bahna va rămâne până în anul 1999, când datorită deciziei episcopului de Iași, Petru Gherghel, filiala Nicorești a Parohiei Satu Nou devine parohie de sine stătătoare. Noii parohii, Nicorești, i se afiliază comunitatea din Bahna.

Cronologia bisericii amintește faptul că a fost construită în jurul anilor 1900-1910. Nu se cunosc data exacte din acea perioadă.

În anul 1976, la inițiativa preotului Petru Mareș, de fericită amintire, s-a ajuns la dorința de a prelungi biserica cu 7 m și ridicarea turnului cu 5 m. Astfel, în anul 1978, au fost terminate lucrările la biserică prin prelungirea ei și totodată prin înălțarea turnului. La data de 14 septembrie, același an, în ziua de sărbătoare a "Înălțării Sfintei Cruci", biserica a fost binecuvântată de același episcop Petru Gherghel, împreună cu preoții Leon Pișta, Augustin Pascaru și Claudiu Dumea.

La inițiativa părintelui paroh Inocențiu Arcana, biserica, având hramul "Înălțarea Sfintei Cruci", a fost renovată în cursul anului 2005 totalmente: înălțarea acoperișul cu 1 m și lărgirea lui, s-a lucrat la îndreptarea zidurilor cu piatra de Slănic și totodată amenajarea gardului bisericii. În curte, pentru ocazii speciale, cum ar fi hramul comunității, s-a ridicat o grotă cu altar pentru celebrarea Sfintei Liturghii. În anul 2006, la data de 21 mai, filiala Bahna, a avut bucuria de vizită pastorală din partea Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași la acea vreme.

În vederea unei mai bune păstoriri a credincioșilor din unele parohii ale Diecezei de Iași, mai ales a celor care au mai multe filiale, și ținând cont și de configurarea lor geografică, de la 1 septembrie 2013, PS Petru Gherghel a înființat Parohia Bahna, prin despărțirea de la Parohia Nicorești și ca paroh a fost numit părintele Marius Adam. În perioada anilor 2013-2018, părintele paroh împreună cu credincioșii comunității au construit casa parohială și au renovat tot interiorul și exteriorul bisericii, punând covor și altar de marmură, ce urmează să fie sfințit.

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la binecuvântarea bisericii și 10 ani de când este înființată parohie de sine stătătoare. În altarul vor fi așezate relicvele: Sfântul Anton de Padova, Sfântul Ioan Paul al II-lea, Fericitul Ieremia Valahul, Fericitul Anton Durcovici și Fericita Veronica Antal.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru această lucrare, părintele paroh Marius Ilieș și comunitatea din Bahna imploră binecuvântarea Domnului asupra acestui lăcaș sfânt și vă invită să luați parte la această celebrare!

Pr. Marius Ilieș


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat