Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pontiful i-a întâlnit pe episcopii din Sinodul Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene

Dimensiunea martirică a tragediei din Ucraina

Luna octombrie să se dedice rugăciunii Rozariului pentru pace în țară

"În această dimineață, înainte de audiența generală, Papa Francisc i-a primit pe episcopii din Sinodul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene în biroul din Aula Paul al VI-lea", a transmis știrea, miercuri, 6 septembrie 2023, Sala de Presă a Sfântului Scaun printr-o comunicare a directorului Matteo Bruni adresată jurnaliștilor acreditați.

În cursul întâlnirii, care a durat aproape două ore, după salutul Preafericirii Sale Sviatoslav Șevciuc, care a amintit situația dureroasă în care se află țara sa, cu creșterea numărului de morți, de răniți, de persoane torturate, și i-a mulțumit papei pentru afectul demonstrat în atâtea moduri și în atâtea ocazii, au intervenit diferiți participanți, fiecare pentru a relata suferința pe care în locuri și moduri diferite o trăiește poporul ucrainean.

Papa Francisc a ascultat cu atenție cuvintele adresate lui, manifestând cu câteva intervenții scurte sentimentele sale de apropiere și participare la tragedia pe care o trăiesc ucrainenii, cu o "dimensiune de martirialitate" despre care nu se vorbește suficient, supuși la cruzime și criminalitate. A exprimat durerea sa pentru sentimentul de neputință care se experimentează în fața războiului, "un lucru al diavolului, care vrea să distrugă", cu un gând deosebit pentru copiii ucraineni întâlniți în timpul audiențelor: "te privesc și au uitat zâmbetul" și a adăugat: "Acesta este unul din roadele războiului: a lua copiilor zâmbetul".

Pentru a răspunde la cruzimea războiului, a reieșit nevoia de mai multă rugăciune, pentru convertire și pentru sfârșitul conflictului, și, dând curs unei cereri primite în timpul întâlnirii, papa a manifestat dorința ca în luna octombrie, îndeosebi în sanctuare, să se dedice rugăciunea Rozariului pentru pace și pentru pacea în Ucraina.

Vorbind despre întâlnirea avută cu unii tineri ruși în zilele trecute, papa a făcut referință după aceea la răspunsul dat în acest sens jurnaliștilor în avionul de întoarcere din Mongolia.

În sfârșit, a amintit exemplul lui Isus în timpul Pătimirii, care nu rămâne victimă a insultelor, a torturilor și a răstignirii, ci mărturisește curajul de a spune adevărul, de a fi aproape de popor, pentru ca să nu se descurajeze. "Nu este ușor - a spus el - aceasta este sfințenie, dar poporul are nevoie de sfinți și maeștri ai acestui drum pe care ni l-a învățat Isus".

Încheind, înainte de a se adresa împreună în rugăciune Sfintei Fecioare Maria, papa a destăinuit că în fiecare zi îi amintește pe ucraineni în rugăciunea sa în fața icoanei Fecioarei dăruită lui de arhiepiscopul major înainte de a părăsi Buenos Aires.

(După L'Osservatore Romano, 6 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat