Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea preoților din seria 1994 cu episcopul auxiliar Petru Sescu

Joi, 31 august 2023, a avut loc la Traian, județul Neamț, la Centrul "Gaudium et Spes", întâlnirea episcopului auxiliar de Iași, PS Petru Sescu, cu preoții diecezani sfințiți în anul 1994. Au fost prezenți patru preoți încardinați în Dieceza de Iași: pr. Francisc Matieș, pr. Marcelin Rotaru, pr. Benone Lucaci și pr. Iosif Antili. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă foarte caldă și deschisă, mai ales că preoții din această serie au început formarea seminarială în același an (1985) cu actualul episcop auxiliar, primii în clasa a XI-a de liceu, iar viitorul episcop în anul întâi de facultate.

Cei patru preoți au avut parte de experiențe pastorale foarte diverse și complexe, iar acest lucru s-a reflectat în multitudinea problematicilor abordate. Ca elemente portante ale dialogului aș reliefa următoarele. S-a scos în evidență importanța fundamentală a dialogului direct, nemijlocit, dintre episcopi și preoții din dieceză. Dialogul cu episcopul este esențial pentru motivarea pastorală a preotului, dar și pentru depășirea unor posibile conflicte interioare sau a unor tipuri de temeri. Dialogul între preoți și comuniunea sacerdotală sunt vitale pentru echilibrul vieții unui păstor de suflete. Cei patru preoți din seria 1994 și-au exprimat bucuria pentru faptul că spiritul de colegialitate este ținut la mare stimă în rândul lor. Nu au lipsit discuțiile cu caracter foarte practic, cu referință concretă la "lucrurile cele de pe urmă" ale preotului, respectiv perspectivele pentru pensionare și clarificarea statutului bunurilor personale. Mai ales această parte a discuției ne-a amintit discret că este bine să ne mai uităm din când în când "în buletin".

Mare parte din dialog s-a concentrat pe importanța relației dintre păstor și comunitatea păstorită. Păstorului îi revine o imensă responsabilitate, așa cum se exprima atât de sugestiv un credincios care a spus: "Comunitatea se mântuiește cu preotul în frunte sau se pierde cu preotul în frunte". S-a subliniat de asemenea principiul conform căruia legea supremă pentru un păstor trebuie să fie mântuirea sufletelor.

S-a observat, de asemenea, că este mare nevoie de cateheze în parohii, în cadrul cărora să fie abordate problemele care-i frământă pe credincioșii din zilele noastre. Este nevoie de un discurs curajos și asumat din partea preotului, mai ales în fața noilor provocări cu care se confruntă credincioșii, cum ar fi amenințarea gravă a ideologiilor anti-familie sau problema spinoasă a multiplelor forme de adicție, cu efectele lor dezastruoase asupra familiilor. De asemenea, s-a subliniat că preotul ar trebui să manifeste o mare atenție față de fundamentarea biblică a predicii, a catehezei și a discursului religios în general.

Întâlnirea cu episcopul a inclus și o sobră agapă frățească și mai ales momentul binecuvântat al Sfintei Liturghii. Mulțumim episcopului Petru Sescu pentru invitația de a participa la acest moment de comuniune sacerdotală. Ne-am bucurat de atmosfera foarte agreabilă a întâlnirii, dar cred că tonul general al acestui dialog a fost caracterizat de conștientizarea faptului că ne aflăm în fața unor provocări pastorale de substanță.

Pr. Iosif Antili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 august: Traian: Întâlnirea preoților din seria 1994 cu episcopul auxiliar Petru Sescu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat