Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Întâlnire vocațională pentru tinere, cu Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot

Surorile Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot" au organizat o întâlnire vocațională pentru 32 de tinere din nouă parohii, la Barați, în Casa "Buna Vestire", joi, 31 august 2023. Tema zilei, "«Uniți în Duhul Sfânt»" - Comuniune, chemare, discernământ", a fost în armonie cu tema anului pastoral în curs al Diecezei de Iași.

Cu dorința de a ajuta și a ne implica în viața Bisericii locale, pentru care tinerii sunt viitorul și bogăția ei, am încercat să provocăm la un exercițiu de căutare și înțelegere a scopului și sensului nostru în această viață, pe cele 32 de tinere, din nouă parohii. Tinere care s-au arătat dornice de a cunoaște semnificația profundă a vocație în toate aspectele și stările de viață la care fiecare om este chemat, fiecare în felul său.

Pornind de la învățătura Catehismului Bisericii Catolice despre tripla vocație a oricărui creștin, am încercat să înțelegem împreună cele trei dimensiuni ale acestei chemări profunde.

Am aprofundat vocația la existență prin care Dumnezeu ne-a încredințat minunatul dar al vieții și ne invită să creștem persoane libere, să ne bucurăm de bunurile create, să stabilim relații frumoase și armonioase cu ceilalți, să ne câștigăm existența exercitând o profesie sau alegerea vieții consacrate cu conștiinciozitate și responsabilitate.

Am redescoperit minunata vocație la sfințenie în care omul este chemat să-l întâlnească pe Isus, Calea, Adevărul și Viața și urmându-l să ajungă la comuniune deplină cu Tatăl Ceresc. Această vocație nu se poate trăi decât în Biserică și cu Biserica pentru că este locul unde omul colaborează cu Cristos la mântuirea lumii, a sufletului propriu și prin practicarea carității.

Am înțeles vocația la slujire într-o stare anume de viață: vocația la viața consacrată prin intermediul voturilor evanghelice de ascultare, sărăcie și castitate, vocația la Căsătorie ca sacrament pentru desăvârșirea reciprocă a soților și pentru transmiterea vieții, vocația la celibat în care sunt persoane care nu sunt nici consacrate, nici căsătorite, dar care slujesc cu disponibilitate Biserica și semenii.

Programul zilei a conținut Sfânta Liturghie și un moment de adorație, mărturie vocațională, jocuri și activități de cunoaștere interpersonală și intrapersonală, vizita superioarei generale, sora Regina Horvat, prânzul și la final vizita la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău. Am parcurs un drum împreună cu aceste tinere dornice de cunoaștere, de implicare și foarte creative care au descoperit cum comuniunea, chemarea și discernământul în lumina lui Cristos sunt accesibile celor care se lasă provocați.

Mulțumim pr. Andrei Coceangă pentru celebrarea Sfintei Liturghii și prezentarea bisericii din Barați, surorilor implicate în buna desfășurare a zilei, dar și preoților și surorilor care au promovat această întâlnire și au dat o șansă tinerelor să se implice mai mult în cunoașterea și în viața Bisericii.

Momentele frumoase de comuniune, rugăciune și voie bune pot fi confirmate și de mărturiile tinerelor participante și din fotografiile făcute împreună.

Sr. Ana Celmare, SCMP

*

Mărturii ale unor participante:

  • "Cea mai frumoasă experiență, una de neuitat! Cea mai frumoasă zi! Mi-a plăcut felul în care am reușit să comunicăm, să ne înțelegem și să ne distrăm împreună. Dacă ar să mai repet această zi, aș repet-o cu mare drag. Surorile au fost foarte drăguțe, ne-au primit cu brațele deschise. La biserică a fost foarte frumos, fetele la chitară au animat foarte bine Liturghia. Am cântat, am învățat, ne-am rugat și ne-am distrat. Ar fi bine să mai fie astfel de întâlniri pentru că avem nevoie. Cât despre modul în care ne-am simțit... prea frumos a fost. Dumnezeu a ținut cu noi și ne-a dat și o vreme frumoasă și răcoroasă. Nu o să uit niciodată această zi! Recomand cu tot dragul și respectul astfel de inițiative!" (Marta)

  • "După această zi frumoasă am realizat cât este de ușor să îți faci prieteni. Am fost încurajate să ne cunoaștem, să ne împrietenim, să colaborăm și să fim unite ca Biserică. Am aflat lucruri despre care nu știam care cu siguranță mă vor ajuta în viață. Avem nevoie de activități în care să îl cunoaștem mai mult pe Dumnezeu, a ne înțelege vocația și a trăi comuniunea cu fete de vârsta noastră din mai multe parohii. M-am gândit că am fost chemată aici de Dumnezeu. Mi-a plăcut foarte mult această zi! Mulțumesc surorilor!" (Mara)

  • "În această zi de întâlnire vocațională, m-am regăsit pe mine însămi, împreună cu Dumnezeu. Am avut rețineri că va fi o atmosferă ca la școală și vom fi rele între noi, dar a fost o atmosferă de pace, liniște și m-am simțit ca între prietenele mele. Mi-au plăcut prezentările, biserica, Sfânta Liturghie, atmosfera de bucurie și zâmbete. Am avut o echipă unită la activități, am învățat să colaborăm și să ne ajutăm, chiar dacă la construit turnul «vieții noastre», m-am lăsat că nu reușeam, m-am întors fără să mă descurajez și am văzut că se poate reuși împreună. Am vizitat croitoria unde se fac hainele pentru preoți și surori, unde se brodează fețele de altar, unde se fac ostiile și mi s-a părut totul WOW! Nu am mai văzut niciodată și mi-am dat seama că e frumos să faci asta. Mi-a plăcut mult această zi și nu o voi uita! Mulțumesc lui Dumnezeu și surorilor pentru inițiativă și invitație!" (Larisa)

  • "La începutul acestei zile nu eram sigură de cum va decurge totul pentru că nu am mai participat niciodată la acest fel de întâlniri. Mă întrebam: oare mă voi simți bine? Voi rămâne cu ceva? Îmi doream din toată inima să îmi descopăr «liniștea sufletească». Chiar am reușit! E un sentiment minunat să te simți acasă într-un loc în care nu ai mai fost vreodată, cu persoane pe care nu le-ai cunoscut niciodată. Câteva cuvinte frumoase au fost suficiente pentru a crea o atmosferă minunată. M-au impresionat activitățile că au fost interesante, dar mai mult modul în care ni s-au expus prezentările cu multă căldură și iubire. Mulțumesc mult pentru fiecare moment în care m-am simțit că sunt în familie, că Biserica înseamnă și familie și comuniune! Momentul meu preferat a fost și adorația din capelă, am învățat să văd cu alți ochi față de cum obișnuiam să o fac până acum. M-ați ajutat să văd și să înțeleg că în rugăciune e o întâlnire cu Dumnezeu, e o îmbrățișare de iubire. Acum voi trăi momentele de rugăciune altfel. Mulțumesc!" (Sarah)

  • "Nu pot exprima în cuvinte câte sentimente, emoții și bucurii am simțit într-o singură zi, alături de persoane dragi. Am învățat și descoperit multe lucruri despre viața mea, despre relația cu Dumnezeu, despre ce înseamnă comuniunea, vocația și discernământul și cât de importante sunt în viața noastră, despre lucrurile pe care le făceam zilnic greșit pentru că nu știam altfel, dar pe care de acum voi încerca să le fac mai bine. Îmi doresc să devin o creștină cu mai multă credință în Dumnezeu și să fiu mai implicată în viața Bisericii. Ce m-a mai marcat profund în această zi a fost simplul fapt că toate fetele fie că se cunoșteau, fie că nu, ne înțelegea de parcă eram prietene de o viață întreagă. Încă o dată mi s-a confirmat faptul că doar în Dumnezeu și în Biserică putem trăi cu adevărat, iubirea, credința și respectul în mod autentic! Mulțumesc!" (Lorena)

  • "A fost o zi super interesantă, distractivă și plină de surprize! Mi-am făcut prietene noi și alături de surori ne-am construit amintiri frumoase pe care mi le-am întipărit în inimă. Mi-a plăcut această zi din toate punctele de vedere: organizarea, surorile foarte primitoare și deschise, prezentările din care am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam, mărturia sorei Elisabeta despre viața ei consacrată, Liturghia în frumoasa biserică din Barați, vizita la seminarul din Bacău unde se pregătesc viitorii preoți, am cunoscut mai mulți preoți și surori diecezane. Aceste momente frumoase de comuniune nu le voi uita niciodată!" (Alesia)

  • "Mie mi-a plăcut foarte mult pentru că am înțeles că viața în Biserică poate fi trăită și altfel. Am fost provocate să înțelegem ce înseamnă comuniunea, chemarea și discernământul, ca mai apoi să desenăm și să prezentăm și celorlalte grupuri, simbolic cum am înțeles fiecare ce înseamnă. Apoi a trebuit să construim un turn împreună pentru că doar împreună putem construi lucruri durabile și puternice și că avem nevoie unii de alții. Am învățat ce înseamnă viața consacrată, să colaborăm, să fim prietene și să comunicăm. Și mai ales am învățat că Dumnezeu ne ajută mereu și este cu noi pe tot parcursul căutărilor noastre." (Diana)

  • "Ziua de azi a fost foarte frumoasă și distractivă, au fost explicații și activități care m-au ajutat să privesc cu alți ochi viața religioasă în Biserica din dieceza noastră. Am învățat să ne cunoaștem, să fim prietene, să ne rugăm împreună și că munca împreună în echipe este despre a ne ajuta și a tinde spre același scop de mântuire. Am descoperit că avem talente, că fiecare știe să facă ceva mai bine și așa ne completăm reciproc. Toate desenele au fost frumoase, iar construcția din paste cu pufuleți care trebuia să țină o turtă dulce în vârf ne-a distrat maxim. Am descoperit că pe drumul vieții e important să construim împreună indiferent de rezultat, că un eșec trăit împreună nu e suferință, e doar o etapă de creștere și acceptare. Fetele din grupul parohiei Slobozia și Boghicea ne-au încântat cu chitarele lor și ne-au făcut ziua și mai veselă. Mi-a plăcut că, comuniunea este fundamentul vieții noastre creștine și doar în biserică cu Dumnezeu, viața este frumoasă!" (Andreea)

  • "A fost o zi liniștită, frumoasă, dar totodată și energică. Mi-a plăcut foarte mult inițiativa de a fi între fete și surori și să ne simțim bine împreună. Mi-a plăcut expunerile, activitățile din grupuri în care a trebuit să ne folosim imaginația, creativitatea și talanții au trebuit să înflorească. M-a distrat activitatea cu spaghetele și pufuleții. Mi-a plăcut și mărturia despre viața consacrată, dar și masa care a fost delicioasă, un adevărat moment de comuniune! Vă mulțumesc din suflet pentru această zi pe care am putut să o trăiesc fără telefon și departe de problemele vieții de zi cu zi!" (Sara)

  • "A fost o zi frumoasă și interesantă! Mi-am făcut prietene, am cunoscut surori multe, am făcut proiecte, ne-am rugat și am înțeles ce înseamnă să fim și să muncim împreună. Avem nevoie de aceste întâlnire pentru că ne ajută să vedem viața în lumina credinței, că viața poate fi trăită și altfel. Mi-a plăcut foarte mult această zi și sper să se mai organizeze pentru că mi-am făcut amintiri foarte frumoase și eu sigur voi mai participa." (Luciana)

  • "Mie mi-a plăcut extrem de mult această zi! Surorile au fost foarte ospitaliere, grijulii și au avut grijă să nu ne lipsească nimic. Mi-au plăcut mult explicațiile, activitățile, fetele, am reușit să văd viața în biserică un dar pe care l-am primit și care trebuie valorificat că asta ne face oameni împliniți. O zi plină de emoții frumoase și trăiri intense. Abia aștept să revin! Mulțumesc!" (Denisa)

  • "A fost mult mai frumos și distractiv decât m-aș fi așteptat. Nu am mai participat niciodată și nu aș fi crezut că astfel de întâlniri ne pot schimba viața în bine și frumos. Împreună cu surorile a fost simplu să ne împrietenim, să colaborăm, să ne ajutăm și să construim împreună. Dacă la începutul zilei eram doar niște străine din diferite parohii la final eram prietene între noi. Momentele și rugăciunile împreună ne-au făcut să îl simțim pe Dumnezeu care este iubire în mijlocul nostru. Sper să se mai facă întâlniri de genul acesta pentru că prindem curaj să ne trăim credința împreună." (Claudia)

  • "Mie mi-a plăcut foarte mult azi. Nu credeam că mă voi simți așa de bine într-o comunitate cu persoane consacrate. M-a impresionat discursul, activitățile, croitoria pentru haine preoțești, seminarul și prezentarea lui, fetele, pr. Andrei și surorile de la Barați care au fost primitori, grijulii și blânzi. Mi-am făcut foarte multe prietene într-o singură zi. Ce să mai zic? Totul a fost perfect, distractiv și prânzul un adevărat moment de «a ne hrăni» împreună. Și sora superioară, Regina Horvat, care a fost cu noi la Sfânta Liturghie și la prânz m-a impresionat cu micul cadou, un îngeraș, pe care îl voi păstra ca o amintire frumoasă. Mulțumim surorilor că ne-ați ajutat să descoperim că drumul vieții călugărești poate fi frumos și distractiv!" (Adelina)

  • "Această zi pentru mine a fost superbă, deoarece nu am stat niciodată o zi întreagă într-o mănăstire. Toate activitățile m-au ajutat să cresc și să văd viața din altă perspectivă. Am învățat că poți colabora și cu persoane pe care nu le cunoșteai și că ne ies lucruri frumoase construite împreună. Vă mulțumesc din inimă dragi surori pentru această zi minunată, pentru amintiri, trăiri, prieteni, rugăciune, pentru această experiență minunată și utilă care va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu! Vă mulțumesc!" (Diana)

  • "Mi-au plăcut mult activitățile de a ne cunoaște pe noi și între noi. Atmosfera din mănăstire a fost caldă și primitoare. Sfânta Liturghie, adorația, ceea ce am ascultat, înțeles și pus în practică prin activități au făcut ca timpul să se oprească în loc și să ne simțim bine împreună. Îmi doresc să mai repet această experiență frumoasă!" (Beatrice)

  • "A fost o experiență minunată! Surorile, fetele, preoții întâlniți, prezentările, jocurile, desenatul, construitul, mâncarea, totul a fost o experiență de vis. Sper să mai organizați și cu altă ocazie pentru că eu vreau să mai fiu împreună cu voi!" (Mara)

  • "Cea mai bună zi din lume! O zi plină cu experiențe extraordinar de minunate. Împreună cu surorile am descoperit că prin înțelegerea unor realități, prin joc, rugăciune, mărturia vocațională și activitățile frumoase putem fi o familie frumoasă în biserică. Mulțumesc!" (Rafaela)

  • "A fost o zi super interesantă! Am cunoscut multe surori, mi-am făcut prietene, am lucrat în echipe cu fete pe care nu le cunoșteam, dar cu care mi-a fost foarte ușor să colaborez și să lucrăm împreună. Jocul cu construirea turnului a fost super, îngerașul de la sora Regina drăguț, cântecele de la Sfânta Liturghie și adorație, la chitară, frumoase, implicarea surorilor, maximă! Prin experiența asta am înțeles ce înseamnă comuniunea, vocația și discernământul și chiar dacă păreau cuvinte grele, am descoperit că pot fi trăite și descoperite mai ușor dacă ni le explică cineva. Împreună viața poate fi minunată!" (Iasmina)

  • "A fost o zi interesantă și interactivă în care am învățat lucruri noi, dar ne-am și distrat împreună. Am lucrat în echipe, am cântat, ne-am făcut prietene noi și ne-am simțit foarte bine. Dintre multe activități frumoase, mi-a plăcut și vizita la seminarul din Bacău. Pr. Petru Tamaș ne-a făcut o prezentare a seminarului, dar și surorile au fost deschise și primitoare, ne-au explicat despre liceu și cămin, am vizitat biblioteca, ne-au făcut un tur a întregului seminar, iar la sfârșit ne-au răsfățat cu ceva dulce. O experiență frumoasă pe care doresc să o mai repet." (Eliza)

  • "Dumnezeu are un drum, un plan cu fiecare dintre noi. Am descoperit minunatele daruri pe care trebuie să le ai pentru o viață plină de credință și iubire, urmând astfel drumul ales de Dumnezeu. Mi-a plăcut mult și mărturia vocațională a sorei Elisabeta din care am aflat că, oricât ești de pierdut în legătură cu viitorul tău, încredințându-te în Cristos, totul va fi bine!" (Emilia)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 august: Barați: Întâlnire vocațională pentru tinere, cu Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat