Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin despre călătoria apostolică în țara asiatică

Papa Francisc în Mongolia - pelerin de speranță pentru lume

de Massimiliano Menichetti

Mongolia este pregătită să îmbrățișeze pentru prima dată în istoria sa un papă, "mare este așteptarea": cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, într-un interviu la mass-media vaticane, vorbește despre entuziasmul cu care comunitatea catolică mică din această țară asiatică se pregătește să-l primească pe Sfântul Părinte.

În a 43-a călătorie apostolică a sa, Papa Francisc va fi de la 31 august la 4 septembrie 2023 la Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, o țară mai mare de cinci ori decât Italia și cu o populație de circa trei milioane și trei sute de mii de locuitori, țară care se învecinează cu Rusia și China. Central, pentru a înțelege călătoria, este motoul: "A spera împreună", pentru că - explică Parolin - este atâta nevoie de speranță, "o speranță care nu este o așteptare goală, dar care se întemeiază, cel puțin pentru noi, creștinii, pe credință, adică pe prezența lui Dumnezeu în istoria noastră, și că, în același timp, se transformă în angajare personală și colectivă".

Eminență, care sunt așteptările Sfântului Părinte?

Această călătorie în inima Asiei răspunde la invitația autorităților țării și a comunității catolice. Așteptarea este desigur mare, fie din partea Sfântului Părinte, fie din partea Mongoliei, care pentru prima dată vede un succesor al lui Petru în ținutul său. Interesul papei este să întâlnească această comunitate, o comunitate redusă numeric, dar tânără, vie, fascinantă prin istoria și compoziția sa specială. În afară de asta, va fi foarte semnificativă dimensiunea interreligioasă, într-o țară care are o mare tradiție budistă.

Papa va întări în credință circa 1.500 de catolici prezenți în Mongolia. Cât de importantă este prezența lui Francisc pentru această comunitate misionară mică?

Iată, este palpabil entuziasmul cu care catolicii se pregătesc să-l primească pe Sfântul Părinte. Prezența sa este așteptată fie ca o întărire și o încurajare pe drumul de viață creștină, pe drumul de credință, speranță și caritate; fie ca o confirmare a acestei împliniri a unei perioade fascinante de înculturare misionară. De fapt, dacă ne gândim la viața acestei Biserici, nu putem decât să rămânem încântați și aș spune și înduioșați, după secole de absență, la începutul anilor '90, ca urmare a tranziției democratice pașnice a țării, repornește practic de la zero. Primii misionari vin ca pionieri, învață limba, încep să celebreze în case, observă și modalitatea de apropiere trebuie să fie aceea a carității și îmbrățișează populația locală ca și cum ar fi poporul lor. Astfel, după numai puține decenii, există o comunitate catolică în sensul literal al termenului, adică o comunitate "universală", compusă fie din membri locali, fie și din membri care provin din diferite țări, care, cu umilință, blândețe și simț de apartenență doresc să fie o mică sămânță de fraternitate.

Atenția va fi și față de întâlnirea ecumenică și interreligioasă care se va ține duminică, 3 septembrie?

Da. Așa cum a amintit de mai multe ori Sfântul Părinte, drumul interreligios, drumul dialogului ecumenic nu sunt alegeri de oportunitate sau de conveniență, ci sunt căi pe care, de la Conciliu încoace, Biserica Catolică le parcurge fără sincretisme. Și din acest punct de vedere, întâlnirea cu exponenți din alte religii are mereu scopul construirii păcii și al fraternității și știm câtă nevoie este astăzi tocmai de acest efort pentru a construi pacea și fraternitatea! Și desigur, vizita marchează apoi și un moment important de întâlnire cu budismul, care în Mongolia se mândrește cu o prezență și o istorie foarte semnificative, caracterizate de o căutare înțeleaptă a adevărului, dar și caracterizate de mari suferințe îndurate în trecut.

În acești ultimi ani, alături de stilul de viață tradițional, se asistă la o urbanizare crescândă. În contextul acestei schimbări sociale, ce rol poate avea vizita Sfântului Părinte?

Papa Francisc subliniază adesea importanța de a căuta armonia. Cu această expresie, cu acest cuvânt intenționează să sugereze o creștere globală, totală, adică o creștere umană, socială și spirituală care să stea departe de riscurile omologării, știind în schimb să integreze diferențele și schimbările ca factori de creștere, așa încât întâlnirea opusurilor și a diferențelor să prevaleze asupra ciocnirii și a contrapoziției. Societatea mongolă străbate fără îndoială o perioadă istorică stimulantă, unde înțelepciunea bine înrădăcinată în popor este chemată să conjuge tradiția și modernitatea, fără a pierde rădăcinile și promovând dezvoltarea tuturor. Papa, care în semn de prietenie și cu mare respect este bucuros să întâlnească poporul mongol, se va dovedi desigur atent și la aceste aspecte.

Dialogul dintre Sfântul Scaun și Mongolia dăinuie de 800 de ani, din timpurile lui Inocențiu al IV-lea. Care sunt astăzi raporturile?

Pe urma precedentelor istorice pe care dumneavoastră tocmai le-ați amintit, convergența de interese a dus la stabilirea formală a relațiilor diplomatice în 1992. Și colaborarea care s-a instaurat atunci - și la nivel formal, să spunem - continuă să progreseze! Au fost făcuți importanți pași înainte în domeniile de interes comun, așa cum s-a scos în evidență de vizita oficială a arhiepiscopului Paul Richard Gallagher, secretar pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile Internaționale, în iunie anul acesta. Și se va continua în această linie. Călătoria apostolică iminentă este, așadar, ocazie propice pentru a întări ulterior aceste legături, menite să promoveze binele comun, libertatea religioasă, pacea, dezvoltarea umană integrală, instruirea, schimburile culturale, precum și să înfrunte provocările comune care se referă la regiune și la comunitatea internațională.

În acest sens, putem să așteptăm de la Sfântul Părinte un reînnoit apel la pace, în aceste timpuri în care întreaga lume este sfâșiată de conflicte?

Sfântul Părinte continuă să apeleze la pace, pentru ce? Pentru că poartă în inimă durerea sfâșietoare provocată de ceea ce el însuși numește de mult timp "al treilea război mondial pe bucăți". Dincolo de eventuale apeluri explicite la pace, pe care papa le va adresa în această circumstanță, mi se pare că însăși prezența papei în Mongolia constituie o invitație la pace. Și asta, prin locul semnificativ pe care această țară îl ocupă în marele context asiatic. Această vizită poartă în sine chemarea la respectarea fiecărei țări, oricum ar fi ea mică sau mare, la respectarea dreptului internațional, la renunțarea la principiul forței pentru a reglementa controversele, la construirea de raporturi de colaborare, de solidaritate și de fraternitate între vecini și cu toate țările din lume.

O țară mare care se învecinează cu Mongolia este China, o națiune pe care Francisc o privește cu mare interes. Este în studiu, chiar dacă nu în scurt timp, o călătorie în Republica Populară Chineză?

Toți cunosc interesul pe care Papa Francisc îl are față de China. Și cât privește întrebarea dumneavoastră, pot spune că este în inima Sfântului Părinte această mare dorință, o dorință complet comprehensibilă pe care el a manifestat-o deja de mai multe ori public, de a merge în acea țară nobilă, fie pentru a vizita comunitatea catolică și a o încuraja pe drumul credinței și al unității, fie pentru a întâlni autoritățile politice, cu care Sfântul Scaun a stabilit de mult timp un dialog, având încredere că, în pofida dificultăților și a obstacolelor care există pe drum, tocmai pe această cale a dialogului și a întâlnirii, mai mult decât pe cea a ciocnirii ideologice, se pot obține roade de bine pentru toți.

Sfântul Părinte s-a întors de puțin timp de la ZMT din Lisabona unde, cum a subliniat el, în tineri s-a făcut vizibilă speranța. Această călătorie în Mongolia unde ne duce?

Iată, motoul călătoriei - știm asta - este "A spera împreună", așadar, încă o dată accentul este pe speranță, care va fi după aceea și tema Jubileului din 2025. De ce atâta insistență asupra speranței? Este clar, pentru că este atâta nevoie de speranță în lumea noastră! Lumea noastră este tot mai lipsită de speranță, în fața multelor drame personale și colective pe care le experimentează. O speranță care nu este o așteptare goală, a aștepta ca lucrurile să meargă mai bine, aproape într-o formă magică; ci una care se întemeiază, cel puțin pentru noi, creștinii, pe credință, adică pe prezența lui Dumnezeu în istoria noastră, și care, în același timp, se transformă în angajare personală și colectivă, o angajare reală, pentru îmbunătățirea lumii, și asta putem s-o facem împreună, credincioși și laici, toți cei care sunt convinși de această posibilitate. Iată, mi se pare că faptul că papa pornește la drum prin țări îndepărtate geografic și înfruntă și greutățile care derivă din asta semnifică tocmai voința sa de a mărturisi activ și de a promova concret, în ziua de astăzi, speranța.

Eminență, care este speranța dumneavoastră, care sunt așteptările dumneavoastră?

Eu împărtășesc așteptările Sfântului Părinte, cele pe care tocmai am încercat acum să le descriu. În afară de asta, mi se pare că aceste călătorii apostolice ale papei, ale succesorului lui Petru, sunt de mare semnificație și eficacitate pentru a atrage atenția întregii Biserici asupra anumitor comunități care o compun și care, ca în cazul Mongoliei, sunt numeric mici și prin urmare riscă un pic, probabil, să nu fie mereu cunoscute în mod adecvat, înainte de toate, dar și apreciate și ținute în considerație; și, pe de altă parte, permite acestor comunități să ofere contribuția lor la ansamblul Bisericii, atrăgând atenția asupra a ceea ce este fundamental pentru viața sa și pentru misiunea sa. Aș spune că sunt un pic ca primele comunități creștine de la care trebuie să ne inspirăm. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla, se va întâmpla și cu această ocazie. Și pentru aceasta asigur și rugăciunea mea.

(După L'Osservatore Romano, 30 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat