Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: "Au pus în palmele rănite și victorioase ale Veronicăi Antal o rugăciune fierbinte", la pelerinajul aniversar

La Nisiporești, în zilele de 25 și 26 august 2023, s-au adunat credincioși din mai multe parohii ale Diecezei de Iași, pentru a o cinsti pe Fericita Veronica Antal, de la a cărei beatificare s-au împlinit cinci ani. Alături de ei în direct a fost echipa postului de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată și de postul de televiziune Angelus TV. Liturghia de deschidere a pelerinajului din 25 august a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, iar Liturghia de încheiere din 26 august a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, concelebranți fiind PS Sandro Salvucci, arhiepiscop mitropolit de Pesaro (Italia), și de PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Fericitei Veronica, și anul acesta cinstitorii ei au avut binecuvântata ocazie de a participa la pelerinajul și la sărbătoarea în cinstea ei, eveniment de har și de comuniune ce a avut loc la ea acasă, la Nisiporești, în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului", precum și la capela din câmp, locul martiriului fericitei. Mulți au răspuns invitației ei - credincioși de toate vârstele, foarte mulți terțiari franciscani din diferite comunități, persoane consacrate și peste 70 de preoți, aceasta dovedind că Fericita Veronica Antal, prin forța sfințeniei ei, are încă multe să ne spună și să ne ofere tuturor.

Însă anul acesta pelerinii au avut un dublu motiv de bucurie: în cadrul acestui sfânt pelerinaj, s-a sărbătorit și apropiata împlinire a celor cinci ani de la beatificarea ei, care a avut loc pe 22 septembrie 2018, prin autoritatea și grija apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc. Păstorii și credincioșii și-au amintit cu bucurie și recunoștință de acest sfânt eveniment al Bisericii noastre locale, al Diecezei de Iași, al Provinciei noastre Franciscane "Sfântul Iosif" din România, recunoștință manifestată față de toată opera de mijlocire cerească a Fericitei noastre de la Nisiporești, din acești cinci ani. De asemenea, și anul acesta pelerinii au avut bucuria de a fi însoțiți și de echipa postului de radio ERCIS FM, care au difuzat sfintele celebrări din seara de 25 august și din ziua de 26 august, atât pe postul de radio al diecezei, cât și pe postul de televiziune Angelus TV.

Deschiderea pelerinajului a avut loc vineri, 25 august, la ora 16.30, cu ritualul de primire a pelerinilor, celebrat în fața statuii fericitei, după care credincioșii au luat parte la ora de rugăciune mariană, constând în recitarea sfântului Rozariu cu misterele de durere, fiecare mister fiind precedat de o meditație și o scurtă rugăciune legate de viața și exemplul Fericitei Veronica.

La ora 18.00 a urmat Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, încheiată cu devoțiunea la mormântul fericitei și binecuvântarea pelerinilor cu relicva ei. În cuvântul de învățătură de la predică, părintele Cristian Gal, parohul comunității catolice din Gherăeștii Noi, a evidențiat pe larg "urmele" lăsate de Veronica pe acest pământ, urmele exemplului ei de viață eroică, privind trăirea credinței, a rugăciunii, a idealului ei de sfințenie, a legăturii cu Isus și a fidelității față de el. Această primă zi de pelerinaj s-a încheiat cu celebrarea Căii Sfintei Cruci a vindecării, urmată de procesiunea în jurul bisericii cu icoana și relicva fericitei, momente pregătite și animate de frații franciscani ai conventului din Nisiporești, în colaborare cu terțiarii și tinerii comunității, precum și cu pelerinii prezenți într-un număr semnificativ.

A doua zi de pelerinaj, sâmbătă, 26 august, s-a deschis prin pelerinajul la locul martiriului, condus de părintele Iosif Cadar. La ora 8.00 a avut loc plecarea în procesiune, din fața monumentului cu bustul Fericitei, în timpul căreia pelerinii au celebrat Calea Sfintei Cruci mariană, scrisă de Fericitul Vladimir Ghika, amintindu-ne cu toții de marele merit și exemplu al Maicii Sfinte care suferă alături de Fiul ei Isus, exemplu pe care Fericita Veronica l-a urmat. Ajunși la capela Fericitei Veronica din câmp, frații și surorile din Ordinul Franciscan Secular au reînnoit promisiunea lor călugărească de trăire evanghelică, iar credincioșii au luat parte la un scurt moment de rugăciune în cinstea martiriului ei, primind stropirea cu apă binecuvântată și reînnoindu-și făgăduințele de la Botez. Apoi cu toții s-au întors la biserică unde, la ora 10.00, au participat la adorația euharistică, ca pregătire pentru Sfânta Liturghie, adorație în care s-a evocat exemplul de pietate și de prietenie interioară cu Isus, oferit de Fericita Veronica Antal.

La ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie pontificală, concelebrată, de încheiere a pelerinajului, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, fiind însoțit de însoțit de PS Sandro Salvucci, arhiepiscop mitropolit de Pesaro (Italia), și de PS Petru Gherghel, episcop emerit. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea pelerinilor și a obiectelor religioase. În cuvântul de salut, părintele paroh Fabian Blaj a subliniat importanța acestui pelerinaj și ca moment aniversar care exige recunoștință față de Domnul, față de Fericita Veronica și față de poporul credincios: "În acești ani, mii de pelerini, credincioși de toate vârstele, vocațiile și confesiunile, au venit la mormântul ei pentru a o cunoaște și pentru a-i cere ajutor și lumină; au pus în palmele rănite și victorioase ale Veronicăi o rugăciune fierbinte, o lacrimă de căință, de credință și evlavie, pentru a culege apoi harul și ajutorul dumnezeiesc pentru care au suspinat și pentru care acum mulțumesc Domnului."

În cuvântul de învățătură, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a subliniat forța mărturiei puternice de sfințenie pe care Fericita Veronica o dă încă prin prezența și mijlocirea ei față de zecile de mii de pelerini și credincioși care i-au cerut ajutorul în decursul timpului, mai ales odată cu beatificarea ei. Cuvintele lăsate de ea și exemplul de viață sfântă ne provoacă la o cercetare de cuget, la o analiză a vieții.

În final, Preasfințitul Iosif Păuleț a adresat un cuvânt de mulțumire și de felicitare credincioșilor și fraților franciscani implicați în promovarea cultului și spiritualității Fericitei Veronica, sensibilizând pe toți în descoperirea și încurajarea modelelor de virtute și de sfințenie.

Mulțumim Domnului și fericitei noastre fecioare martire de la Nisiporești, pentru aceste două zile binecuvântate de har și de comuniune în credință și rugăciune, de întâlnire reală cu Dumnezeu, prin sfintele sacramente ale Spovezii și Euharistiei, de luminare și reînnoire sufletească.

Pr. Iosif-Eduard Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-26 august: Nisiporești: "Au pus în palmele rănite și victorioase ale Veronicăi Antal o rugăciune fierbinte", la pelerinajul aniversar. Foto: Andreea Benchea


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat