Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Persoana și comunitatea în Regula augustiniană

Paradigma conviețuirii

de Gianluca Giorgio

Sfântul Augustin a fost unul dintre acei oameni care au lăsat o urmă de neșters în istorie. Prin vastitatea mărturiei sale a fost un punct central al reflecției pentru secolele viitoare. Episcop și învățător al Bisericii, toată existența a fost un drum continuu spre Absolut. Mai mult perceput decât gândit și dorit, deosebit de voit, a luptat cu tenacitate împotriva naturii și a acelei filozofii care nega legitimitatea sa. Un parcurs dificil care a trecut prin încercări dureroase, ajungând la convertire. Cucerit de evanghelie, s-a deschis pentru el o viață nouă: aceea a celui care știe că estef iubit de acel Tată pe care Cristos l-a făcut cunoscut lumii. Pentru aceasta este inima și simbolul cu care se identifică teologia augustiniană, pentru a indica interioritatea care vorbește despre iubire.

Totul se joacă în acea găsire a lui Dumnezeu înlăuntrul nostru: "Ce anume cauți în afară din ceea ce ești - scrie el - când este în puterea ta să fii ceea ce cauți?". Acea căutare, așa de intimă și profundă, nu se închide în sine, ci se deschide către lume și către frați. După botez și după moartea mamei, se întoarce în Africa și acolo întemeiază o comunitate: este primul nucleu al unui nou mod de a fi familie. Rugăciune, pocăință și studiu sunt bazele societății augustiniene. Hirotonit preot, coadiutor al episcopului Valeriu și în sfârșit titular al unei dieceze, confirmă propria intuiție, ducând o viață inspirată din prietenie și din acea simțire împreună care este Biserica. În slujirea delicată, administrează dreptatea, ocupându-se de problemele oamenilor, rezolvându-le cu iubirea celui care știe să se pună în pielea aproapelui, mai ales dacă este în nevoie.

Opera sa este multiformă: predică evanghelia, combate ereziile, scrie guvernatorilor pentru a rezolva multele probleme pe care le vede în societatea din timpul său. De la prima agregare, la Tagaste, și după aceea la Hipona, instituie o fraternitate bazată pe exemplul apostolilor și pe alte câteva principii, dar clare și unificatoare. Deschizând Regula, în primul capitol, se descoperă cum tot idealul este cuprins în aceste cuvinte: "Motivul esențial pentru care v-ați reunit împreună este ca să trăiți unanimi în casă și să aveți un singur suflet și o singură inimă îndreptate spre Dumnezeu. Nu spuneți despre nimic «Este al meu», ci totul să fie comun între voi. Superiorul să împartă fiecăruia dintre voi hrană și îmbrăcăminte: însă nu la toți în mod egal, pentru că nu toți aveți aceeași sănătate, ci fiecăruia în funcție de necesitățile sale. De fapt, așa citiți în Faptele Apostolilor: «Ei aveau toate în comun și se împărțea fiecăruia în funcție de necesitățile sale»".

Un text esențial, împărțit în opt capitole, fixează punctele conviețuirii cu simplitate și esențialitate. Marea eleganță a stilului reiese cu toată frumusețea sa, care este forță, deoarece provine de la Cristos pentru construirea unei noi paradigme a trăirii vieții de zi cu zi. Învățătura augustiniană în asta este inovatoare, realizând unitatea în diversitate. La acest ideal nu se ajunge, dacă nu se primește particularitatea persoanei (in pluribus unitas).

Punct ferm al vieții călugărești este rugăciunea, cu observarea: "Când vă rugați lui Dumnezeu cu psalmi și imnuri, meditați în inimă ceea ce rostiți cu vocea". Inima este sediul a toate. Augustin nu specifică activitățile călugărului, deoarece toate contribuie la realizarea acelor valori exprimate în document. Scrierea, unică și prețioasă, este adoptată și de alte ordine, precum dominicanii și slujitorii Mariei, dar cu diversitățile corespunzătoare legate de diferitele spiritualități. Părintele Agostino Trapè, prior general al augustinienilor din 1965 până în 1971 și mare studios al operei sfântului, a afirmat că textul "revelează o cunoaștere profundă a inimii umane și o intuiție sigură a exigențelor cele mai adevărate ale vieții consacrate" (cf. La Regola, Città Nuova, Roma, 1986, p. 47). Avea dreptate.

Dacă aceste principii sunt adevărate pentru o comunitate, gândirea se lărgește la stat, înțeles ca instituție purtătoare de dreptate și de pace. Tema este tratată în mai multe opere, în care autorul observă importanța binelui comun și al faptului de a ști să se privească la cei mici drept fundament al oricărei colectivități. Augustin, păstor atent și grijuliu, a răspândit binele în propria realitate, în vederea acelui rezultat, iubit și predicat de către sfânt, făcut mic pentru a ajunge mare în cer.

(După L'Osservatore Romano, 28 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat