Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Conectare video cu tinerii ruși reuniți la Sankt Petersburg cu ocazia celei de-a X-a Întâlniri naționale a tinerilor catolici din Rusia (23-27 august 2023)

În după-amiaza zilei de 25 august 2023, Sfântul Părinte s-a conectat cu tinerii ruși reuniți la Sankt Petersburg cu ocazia celei de-a X-a Întâlniri naționale a tinerilor catolici din Rusia, care se desfășoară de la 23 la 27 august. Tema aleasă pentru această a zecea întâlnire este aceeași cu a Zilei Mondiale a Tineretului de la Lisabona: "Ridicându-se, Maria a mers în grabă" (Lc 1,39). Publicăm în continuare discursul pe care papa l-a adresat lor în timpul conectării:

Dragi tineri, pacea și bucuria lui Isus să fie cu voi!

În urmă cu trei săptămâni, am celebrat la Lisabona Ziua Mondială a Tineretului cu tinerii din toată lumea. Astăzi simt o mare bucurie să fiu aici ca să împărtășesc cu voi acest moment de credință și de speranță. Motoul acestei Zile Mondiale a Tineretului a fost: "Ridicându-se, Maria a mers în grabă" (Lc 1,39). Aș vrea să propun trei idei în jurul acestui moto, în așa fel încât să puteți lucra asupra lor după aceea, într-o reflecție pe care o puteți face în grup, fiecare după propria experiență.

Prima idee: Dumnezeu cheamă și în ieșire. Dumnezeu cheamă să mergem, Dumnezeu ne trimite să ieșim și să mergem. Fiecare dintre voi, ca Maria, este chemat de Dumnezeu. Da, chemat de Dumnezeu, ales și chemat. Toți suntem aleși și chemați. Întrebați-vă: "Eu, sunt ales, sunt aleasă? Sunt chemat?". Da, Domnul v-a chemat de la începutul vieții voastre, v-a chemat pe nume! Chemați înainte de talentele pe care le avem, înainte de meritele noastre, înainte de întunecimile și rănile noastre, înainte de toate am fost chemați. Chemați pe nume, fiecare în parte. Dumnezeu nu merge cu mănunchiul, nu. Dumnezeu merge pentru fiecare în parte.

Elisabeta, care era sterilă, și Maria, fecioara: două femei care au devenit martori, a ce anume?, a puterii transformatoare a lui Dumnezeu. Dumnezeu transformă. Această experiență a iubirii îmbelșugate a lui Dumnezeu nu poate să nu fie împărtășită. Iată de ce Maria s-a ridicat și a plecat fără întârziere, imediat. Trebuie să se ridice în grabă. Atunci când Dumnezeu cheamă, nu putem să rămânem așezați. Să ne ridicăm și în grabă, pentru că lumea, fratele, cel suferind, cel care este alături și nu cunoaște speranța lui Dumnezeu are nevoie să-l primească, are nevoie să primească bucuria lui Dumnezeu. Mă ridic în grabă pentru a duce bucuria lui Dumnezeu. Aceasta este prima idee: suntem chemați și în ieșire.

A doua idee: iubirea lui Dumnezeu este pentru toți și Biserica este pentru toți. Iubirea lui Dumnezeu se recunoaște din ospitalitatea sa. Dumnezeu primește mereu, creează, creează spațiu pentru ca toți să găsim loc și se sacrifică pentru celălalt, este atent la nevoile celuilalt. Maria a rămas cu Elisabeta timp de trei luni, ajutând-o în necesitățile sale. Aceste două femei creează spațiu pentru noile vieți care se nasc, Ioan Botezătorul și Isus. Dar creează spațiu și una pentru cealaltă, comunică între ele. Biserica este o mamă cu inima deschisă, care știe să accepte și să primească, mai ales pe cei care au nevoie de îngrijiri mai mari. Biserica este o mamă iubitoare, pentru că este casa celui care este iubit și casa celui care este chemat. Câte răni, câtă disperare pot să fie îngrijite acolo unde ne simțim primiți! Și Biserica ne primește. Iată pentru ce visez o Biserică în care nimeni nu este superfluu, unde nimeni nu este în plus. Vă rog, Biserica să nu fie o "vamă" pentru a selecționa cine intră și cine nu intră. Nu, toți, toți. Intrarea este liberă. Și după aceea, fiecare să audă invitația lui Isus de a-l urma, de a vedea cum stă în fața lui Dumnezeu; și pentru acest drum există învățăturile și sacramentele. Să ne amintim de evanghelie: atunci când stăpânul ospățului trimite să fie chemați la răscrucile drumurilor spune: "Mergeți și aduceți-i pe toți" (cf. Mt 22,9). Nu uitați acest cuvânt: toți. Biserica este pentru toți: tineri și bătrâni, sănătoși și bolnavi, drepți și păcătoși. Iată ce intenționa Isus: toți, toți, toți.

Și a treia idee: este fundamental ca tinerii și bătrânii să se deschidă unii față de alții. Tinerii, întâlnindu-se cu bătrânii, au oportunitatea de a primi bogăția experiențelor lor și a trăirilor lor. Și bătrânii, întâlnindu-se cu tinerii, găsesc în ei promisiunea unui viitor plin de speranță. Este important ca voi tinerii să dialogați cu bătrânii, să vorbiți cu bunicii, să-i ascultați pe bunici, să ascultați acea experiență de viață care merge dincolo de cea a părinților voștri. Punctul de întâlnire dintre Maria și Elisabeta sunt visele. Amândouă visau. Tinerii visează, bătrânii visează. Tocmai visul, capacitatea de a visa, viziunea zilei de mâine ceea ce a ținut și menține unite generațiile, așa cum ne amintește profetul Ioel: "Bătrânii voștri vor avea vise, tinerii voștri vor vedea viziuni" (2,28). Astfel, bătrânii visează atâtea lucruri: democrația, unitatea națiunilor...; și tinerii profețesc, sunt chemați să fie artizani ai ambientului și ai păcii. Elisabeta, cu înțelepciunea anilor - era bătrână -, o întărește pe Maria, care era tânără și era plină de har, condusă de Duhul.

Dragi tineri, nu vreau să fac o predică lungă. Vă invit să fiți cultivatori de punți. Constructori de punți între generații, recunoscând visele celor care v-au precedat pe drum. Alianța dintre generații menține vie istoria și cultura unui popor. Vă urez vouă, tineri ruși, vocația de a fi artizani de pace în mijlocul atâtor conflicte, în mijlocul atâtor polarizări care există în toate părțile, care chinuiesc lumea noastră. Vă invit să fiți semănători, să aruncați semințe de reconciliere, mici semințe care în această iarnă de război nu vor încolți pentru moment în terenul înghețat, dar care într-o primăvară viitoare vor înflori. Așa cum am spus la Lisabona: să aveți curajul de a înlocui fricile cu visele. Să înlocuiți fricile cu visele. Înlocuiți fricile cu visele. Nu fiți administratori de frici, ci antreprenori ai viselor. Acordați-vă luxul de a visa la nivel măreț!

Dragi tineri, vă mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ați dăruit, pentru că ați voit să împărtășiți cu mine un pic din visele voastre și din speranțele voastre, din fricile voastre și din suferințele voastre. Mulțumesc Varvarei pentru mărturia sa de familie. Mulțumesc lui Alexander pentru mărturia sa de viață. Mulțumesc! Și vă mulțumesc vouă tuturor pentru mărturia pe care o dați astăzi, la această întâlnire.

Vă invit să priviți la Maria, să-l găsiți pe Domnul, să-l zămisliți în inimă și să-l duceți repede, în grabă, celui care este departe, să-l duceți celui care are nevoie de el. Fiți semn de speranță, semn de pace și de bucurie, ca Maria, pentru ca și voi, cu aceeași "umilință a slujitoarei sale", să puteți schimba istoria în care trăiți. Intrați în joc pentru viitor, ancorați în rădăcinile bunicilor. Vă salut cu afect. Sunt bucuros că am vorbit cu voi. Vă dau binecuvântarea mea. Mă rog pentru voi și, vă rog, voi să nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat