Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Discursul Sfântului Părinte Francisc cu ocazia conferirii Premiului "è Giornalismo" (26 august 2023)

Dragi prieteni, bine ați venit!

Vă salut și vă mulțumesc pentru această întâlnire și pentru conferirea Premiului "è Giornalismo". Trebuie să știți că eu, încă înainte de a deveni episcop de Roma, obișnuiam să refuz acordarea de premii. Niciodată nu le-am primit, nu voiam. Și am continuat să fac așa și ca papă. Însă există un motiv care m-a determinat să accept premiul vostru: este urgența unei comunicări constructive, care să favorizeze cultura întâlnirii și nu a ciocnirii; cultura păcii și nu a războiului; cultura deschiderii spre celălalt și nu a prejudecății. Voi toți sunteți exponenți iluștri ai jurnalismului italian. Așadar, permiteți-mi să vă încredințez o speranță, precum și să vă adresez cu toată sinceritatea o cerere de ajutor. Dar nu vă cer bani, fiți liniștiți!

Speranța este aceasta: ca astăzi, într-un timp în care toți par să comenteze totul, chiar făcând abstracție de fapte și adesea încă înainte de a se fi informat, se redescoperă și se cultivă din nou tot mai mult principiul de realitate - realitatea este superioară ideii, mereu -: realitatea faptelor, dinamismul faptelor, care niciodată nu sunt imobile și mereu evoluează, spre bine sau spre rău, pentru a nu fi în pericol ca societatea informării să se transforme în societatea dezinformării. Dezinformarea este unul din păcatele jurnalismului, care sunt patru: dezinformarea, atunci când un jurnalism nu informează sau informează rău; calomnia (uneori se folosește asta); defăimarea, care este diferită de calomnie, dar distruge; și al patrulea este coprofilia, adică iubirea față de scandal, față de murdării, scandalul vinde. Dezinformarea este primul dintre păcatele, dintre greșelile - să spunem așa - ale jurnalismului.

Însă, pentru a face asta, este nevoie de a răspândi o cultură a întâlnirii, o cultură a dialogului, o cultură a ascultării celuilalt și a motivațiilor sale. Cultura digitală ne-a adus atâtea noi posibilități de schimb, dar riscă și să transforme comunicarea în slogan. Nu, comunicarea este mereu dus și întors. Eu spun, ascult și răspund, dar mereu dialog. Nu este un slogan. Mă preocupă de exemplu manipulările celui care propagă în mod interesat fake news pentru a orienta opinia publică. Vă rog, să nu cedăm în fața logicii contrapoziției, să nu ne lăsăm condiționați de limbajele de ură. În perioada dramatică pe care o trăiește Europa, cu prelungirea războiului din Ucraina, suntem chemați la o tresăltare de responsabilitate. Speranța mea este să se dea spațiu vocilor de pace, celui care se angajează pentru a pune capăt acestui conflict și atâtor alte conflicte, celui care nu capitulează în fața logicii "cainiste" (a lui Cain) a războiului, ci continuă să creadă, în pofida a toate, în logica păcii, în logica dialogului, în logica diplomației.

Și acum ajung la cererea de ajutor. Chiar în acest timp, în care se vorbește mult și se ascultă puțin și în care simțul binelui comun riscă să slăbească, Biserica întreagă a întreprins un drum pentru a redescoperi cuvântul împreună. Trebuie să redescoperim cuvântul împreună. A ne ocupa împreună de un discernământ comunitar, care pentru noi este rugăciune, așa cum au făcut primii apostoli: este sinodalitatea, pe care am vrea să devină obișnuință zilnică în fiecare exprimare a sa. Tocmai pentru acest scop, puțin peste o lună, episcopi și laici din toată lumea se vor reuni aici la Roma pentru un Sinod despre sinodalitate: a ne asculta împreună, a discerne împreună, a ne ruga împreună. Cuvântul împreună este foarte important. Suntem într-o cultură a excluderii, care este un soi de capitalism al comunicării. Probabil că rugăciunea obișnuită a acestei excluderi este: "Îți mulțumesc, Doamne, pentru că nu sunt ca acel, nu sunt ca acela, nu sunt...": se exclud. Trebuie să-i mulțumim Domnului pentru atâtea lucruri frumoase!

Înțeleg foarte bine că a vorbi despre "Sinod despre sinodalitate" poate să pară ceva complicat, autoreferențial, excesiv de tehnic, mai puțin interesant pentru marele public. Dar ceea ce s-a întâmplat în anul care abia a trecut, care va continua cu momentul de adunare din octombrie și apoi cu a doua etapă a Sinodului 2024, este ceva într-adevăr important pentru Biserică. Este un drum pe care l-a început Sfântul Paul al VI-lea la sfârșitul Conciliului, atunci când a creat Secretariatul Sinodului Episcopilor, pentru că își dăduse seama că în Biserica occidentală sinodalitatea dispăruse, în schimb, în Biserica orientală au această dimensiune. Și acest drum astfel, de atâția ani - 60 de ani -, dă un rod mare. Vă rog, să ne obișnuim să ne ascultăm, să vorbim, să nu ne tăiem capul pentru un cuvânt. A asculta, a discuta în mod matur. Acesta este un har de care avem nevoie noi toți pentru a merge înainte. Și este ceva ce Biserica oferă astăzi lumii, o lume de atâtea ori așa de incapabilă să ia decizii, chiar și atunci când este în joc însăși supraviețuirea noastră. Să încercăm să învățăm un mod nou de a trăi relațiile, ascultându-ne unii pe alții pentru a asculta și a urma vocea Duhului. Am deschis ușile noastre, am oferit tuturor posibilitatea de a participa, am ținut cont de exigențele și de sugestiile tuturor. Vrem să contribuim împreună să construim Biserica unde toți să se simtă acasă, unde nimeni să nu fie exclus. Acel cuvânt din evanghelie care este atât de important: toți. Toți, toți: nu există catolici de clasa întâi, a doua și a treia, nu. Toți împreună. Toți. Este invitația Domnului.

Pentru aceasta îndrăznesc să vă cer ajutor vouă, maeștri de jurnalism: ajutați-mă să relatez acest proces prin ceea ce este realmente, ieșind din logica sloganurilor și a relatărilor pre-confecționate. Nu, realitatea. Cineva spunea: "Singurul adevăr este realitatea". Da, realitatea. Toți vom avea folos și, sunt sigur de asta, acesta "este jurnalism"!

Dragi prieteni, din nou vă spun mulțumesc pentru această întâlnire, pentru ceea ce înseamnă cu referință la angajarea noastră comună pentru adevăr și pentru pace. Vă încredințez pe voi toți mijlocirii Mariei și vă recomand: nu uitați să vă rugați pentru mine!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat