Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
S-a stins din viață cardinalul Geraldo Majella Agnelo, avea 89 de ani

A decedat în această dimineață [sâmbătă, 26 august 2023] la Londrina, în Brazilia, la vârsta de 89 de ani, cardinalul Geraldo Majella Agnelo, arhiepiscop emerit de São Salvador da Bahia. Cardinalul locuia în orașul din statul Paraná din 2014. A avut un ictus în decembrie 2022 și sănătatea sa s-a înrăutățit în ultima vreme. "Dumnezeu să-l primească în locuința sa veșnică și să strălucească lumina lui asupra sa", scrie într-o postare Arhidieceza de Londrina. Conferința Națională a Episcopilor din Brazilia (CNBB) a trimis o notă de durere și condoleanțe, în care aduce omagiu și recunoștință cardinalului și extinde sentimentele sale la arhiepiscopul de São Salvador, cardinalul Sergio da Rocha, la familia răposatului, la credincioși și la tot poporul lui Dumnezeu.

Studiile

Născut la 19 octombrie 1933 la Juiz de Fora, în statul Minas Gerais, cardinalul Majella Agnelo, a început studiile de filozofie în seminar în 1951, în 1954 s-a înscris la Facultatea de Teologie Nossa Senhora da Assunção din São Paulo absolvind după trei ani. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1957 în catedrala din São Paulo și ca preot a desfășurat numeroase funcții. În octombrie 1967, a început studiile de liturgie la Institutul Liturgic din Ateneul Pontifical "Sfântul Anselm" din Roma, obținând doctoratul la 3 decembrie 1969. În timpul șederii în capitală, la Colegiul Pontifical "Pio Brasiliano", a participat săptămânal la programul pentru Brazilia de la Radio Vatican intitulat "Liturgie și Viață" și a fost colaborator pastoral în parohia "Sfântul Clement Papă" în cartierul Montesacro.

Activitatea în Brazilia

În 1970 s-a întors în țara sa și a predat la São Paulo. La 5 mai 1978, Paul al VI-lea l-a numit episcop de Toledo, în statul Paraná și a primit hirotonirea episcopală la 6 august 1978. La 4 octombrie 1982, Ioan Paul al II-lea l-a ales ca arhiepiscop mitropolit de Londrina. S-a ocupat de liturgie în CELAM (Consiliul Episcopal Latinoamerican), unde a fost al doilea vicepreședinte din mai 1999 până în mai 2003. În 1983 a demarat Pastorația Copilăriei la Florestópolis, PR, care s-a răspândit după aceea în toate diecezele din Brazilia și în unele țări latinoamericane. La 16 septembrie 1991, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, iar în 1995, Sfântul Părinte l-a numit în Comitetul Central al Jubileului Anului 2000. La 13 ianuarie 1999 a fost numit arhiepiscop de São Salvador da Bahia. A fost creat cardinal de Ioan Paul al II-lea la 21 februarie 2001. Din mai 2003 până în mai 2007 a fost președinte al Conferinței Episcopale din Brazilia, și chiar la sfârșitul mandatului a fost și președinte al celei de-a V-a Conferințe Generale a Episcopatului Latinoamerican și din Caraibe. A scris mai multe cărți și articole pentru diferite reviste și publicații, braziliene și italiene.

Înmormântarea

Într-o scrisoare autentificată în martie 2020 - informează site-ul Arhidiecezei de Londrina - cardinalul a exprimat dorința de a fi înmormântat în orașul Londrina. De aceea, Arhidieceza de Londrina și arhiepiscopul său, Dom Geremias Steinmetz, acceptă dorința cardinalului, care va fi înmormântat în cripta catedralei mitropolitane din Londrina, unde sunt înmormântați primul episcop și arhiepiscop, Monseniorul Geraldo Fernandes Bijos, și al treilea arhiepiscop, Monseniorul Albano Botoleto Cavalin.

Colegiul cardinalilor

Cu moartea cardinalului Majella Agnelo, Colegiul cardinalilor este constituit acum din 221 cardinali, dintre care 120 electori și 101 non-electori.

(După Vatican News, 26 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat