Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moara: Sfințirea și inaugurarea Casei polone (Dom Polski)

Joi, 24 august 2023, începând cu ora 17.00, a avut loc inaugurarea Casei Polone din comuna Moara, județul Suceava.

La acest eveniment au participat: PS Iosif Păuleț - episcop al Diecezei de Iași, Ambasadorul Republicii Polone la București - ES Pawel Soloch, însărcinat de afaceri al Ambasadei Republicii Polone la București - Natalia Piotrowska, directorul adjunct al Departamentului de Colaborare cu diaspora poloneză și polonezii din străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe - Zbigniew Ciosek, președintele Consiliului Județean Suceava - Gheorghe Flutur, prefectul județului Suceava - Alexandru Moldova, senatorul Constantin Daniel Cadariu, deputații Mirela Adomnicăi, Angelica Fădor, Ioan Bălan și Gheorghe Șoldan, consilierul primarului orașului Suceava - Ovidiu Milici, subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene - Doina Iacoban, primarul comunei Moara - Eduard Dziminschi, inspectorul școlar pentru limba maternă polonă - Cristina-Maria Albu, profesorii de limba polonă, directori de școli, preoții Decanatului din Bucovina, inspectori școlari.

Festivitățile au început cu întâmpinarea delegației oficiale de către primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi.

Au fost intonate imnurile României și Poloniei de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari din localitatea Gac, Polonia. A urmat ceremonialul de sfințire a Casei Polone, oficiat de către PS Iosif Păuleț - episcop al Diecezei de Iași, cu participarea părintelui Alois Farțadi - decan de Bucovina, părintele Ionuț Pal, parohul comunității din Moara și părintele Stanislav - Ioan Cucharec, capelan polonez al polonilor din Dieceza de Iași.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, și reprezentanți ai delegației au tăiat panglica, iar apoi a avut loc vizitarea Casei Polone. Cu acest prilej a fost vizionată și expoziția "Arhitectura independenței în Europa centrală", organizată de Centrul Internațional de Cultură din Cracovia. Oficialitățile au luat cuvântul și au felicitat Uniunea Polonezilor din România pentru construcția Casei Polone din Moara, apreciind polonezii din Bucovina pentru menținerea culturii și transmiterea obiceiurilor și tradițiilor din în generație. S-a evidențiat și colaborarea foarte bună între România și Polonia, dar și între autoritățile locale din județul Suceava.

A urmat un moment artistic susținut de ansamblul copiilor polonezi din Moara, ansamblurile polonezilor din Solonețu Nou și Poiana Micului, ansamblul "Dor" din Moara și Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari din localitatea Gac, Polonia.

Evenimentul a continuat cu un picnic la care au participat toți cei prezenți.

Cristina Albu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 august: Moara: Sfințirea și inaugurarea Casei polone (Dom Polski)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat