Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mogoșești-Siret: Administrarea Mirului și binecuvântarea noii case parohiale

Sâmbătă, 19 august 2023, 24 de copii și tineri au primit sacramentul Sfântului Mir în Biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Mogoșești-Siret, prin impunerea mâinilor și rugăciunea PS Petru Sescu. După Liturghie a fost binecuvântată și noua casă parohială.

În cadrul festivității de primire, părintele paroh Ștefan Bortă împreună cu domnul primar și doi copii l-au întâmpinat cu pâine și sare, dar și cu salutul de bun venit pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar în Dieceza de Iași.

La ora 10:00 a început Sfânta Liturghie, prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, înconjurat de preoții veniți din comunitățile vecine.

În cadrul predicii, Preasfințitul a purtat un dialog cu tinerii candidați la Sfântul Mir, subliniind importanța Duhului Sfânt în viața lor și a fost entuziasmat de răspunsurile oferite de copii, apreciind pregătirea lor.

Momentul plin de bucurie și emoție a fost înaintarea spre altar a copiilor și tinerilor alături de nașii lor, unde episcopul i-a uns cu sfânta crismă spunându-le "Primește pecetea Duhului Sfânt!" - Amin - "Pace ție!", iar candidații răspunzând "Și cu duhul tău".

Spre sfârșitul Sfintei Liturghii, o tânără candidată la Sfântul Mir a adus mulțumiri Preasfințitului Petru Sescu, părintelui paroh, dar și celor care au muncit pentru pregătirea acestei sărbători. Mulțumind pentru darurile Duhului Sfânt, candidații au fost invitați să nu uite că prin dialogul dintre ei și episcop au făcut un legământ pentru tot restul vieții cu Dumnezeu, în care, cu alte cuvinte, i-au promis și l-au rugat: "Da, eu cred în tine, Dumnezeul meu, dă-mi Duhul tău, pentru că eu îți aparțin ție în toate, nu mă voi despărți niciodată de tine și te voi mărturisi toată viața mea cu trup și suflet, cu acțiunile și cu faptele, în zilele frumoase și în cele urâte". Dumnezeu, dăruindu-l pe Duhul Sfânt candidaților la sacramentul Confirmațiunii, prin glasul Bisericii le-a confirmat fidelitatea sa față de legământul făcut cu aceste cuvinte: "Și eu cred în tine, fiul meu, și ți-l voi dărui pe Duhul meu, ba chiar pe mine însumi; îți voi aparține ție în toate, nu mă voi despărți niciodată de tine, în această viață și în cea veșnică, voi fi prezent în trupul tău și în sufletul tău, în acțiunile tale și în faptele tale. Eu voi fi prezent și atunci când tu mă vei uita, în zilele frumoase și în cele urâte".

După mulțumirile aduse, Preasfințitul Petru i-a încurajat pe candidați să rămână fideli promisiunilor făcute, i-a felicitat pentru că au fost activi, s-au rugat și au cântat, după care le-a împărtășit cuvintele ce i-au rămas întipărite în memorie din discuția avută cu un bătrân de optzeci și ceva de ani, care i-a spus într-o zi: "Părinte, eu de mic știu o vorbă..." "Care?" "După chip cunoști o floare, ciocârlia după cânt, aurul după culoare, și omul după cuvânt." "Eu cred în cuvântul vostru, le-a spus Preasfințitul, și voi veți fi oameni mari dacă vă veți ține acest cuvânt și veți avea grijă ca Duhul Sfânt să fie mereu oaspetele vostru, să vă lumineze și să vă călăuzească în viață, ca să puteți face alegeri bune."

La finalul celebrării părintele paroh l-a invitat pe Preasfințitul Petru Sescu să binecuvânteze și să sfințească în mod oficial noua casă parohială ridicată în perioada 3 aprilie 2017 - 9 martie 2019, mulțumind susținerii și ajutorului oferit pentru realizarea acestei lucrări, atât de necesare parohiei noastre, Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit, Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar al diecezei noastre în perioada respectivă, precum și Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul titular al diecezei și Preasfințitului Petru Sescu, episcopul auxiliar actual. Mulțumiri deosebite au fost adresate tuturor binefăcătorilor din țară și din străinătate, Consiliului Local al Primăriei Mogoșești-Siret în frunte cu domnul primar Damian Butnariu pentru susținerea oferită, dar mai ales credincioșilor parohiei noastre, deoarece lucrarea de față a fost dusă la bun sfârșit, fiind în cea mai mare parte munca, jertfa și iubirea lor față de preoți și față de Biserică, pentru care l-am rugat pe Domnul să le răsplătească cu harurile sale generozitatea avută și binele făcut.

Ascultând aceste câteva mulțumiri, Preasfințitul Petru s-a adresat celor prezenți cu aceste cuvinte: "Dragi credincioși, este casa parohială, nu este casa preotului, dar în această casă parohială, sigur, se vor bucura cei care au grijă de sufletele dumneavoastră. Și am fost aici la misiuni, am văzut anumiți preoți în diferite zile pentru a vă asigura asistența spirituală, spovadă ș.a.m.d. Iată, este semnul credinței dumneavoastră și, așa cum am auzit, ați pus mult suflet, ați pus din ceea ce dumneavoastră ați trudit și eu vă zic cinste dumneavoastră când vedem noua casă parohială demnă de o credință puternică pe care o aveți și de respectul pe care îl aveți față de preoții Bisericii. Atunci când preotul simte că este respectat, că este ajutat, că nu lucrează singur, că nu lucrează în tabere diferite, atunci iată cât de frumoase lucruri se pot realiza. Felicitări din toată inima și Domnul să vă răsplătească însutit, aici pe pământ și dincolo cu fericirea veșnică."

După aceste gânduri de prețuire și de mulțumire, am primit binecuvântarea Domnului prin mâinile Preasfințitului, apoi, împreună cu toți cei prezenți am luat parte la rugăciunea de binecuvântare și de sfințire a noii case parohiale, iar la sfârșitul întregii celebrări cei miruiți, împreună cu părinții și nașii lor au făcut câte o fotografie de grup în amintirea acestei zile deosebite din viața lor.

A doua zi, duminică, 20 august, după Sfânta Liturghie de la ora 11:00, toți credincioșii care au dorit au luat parte la o agapă frățească în semn de mulțumire și de prețuire pentru darurile primite de Domnul și pentru cele realizate în parohia noastră.

A fost o zi de comuniune și de binecuvântare cerească.

Diana Luciana Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 august: Mogoșești-Sir: Administrarea Mirului și binecuvântarea noii case parohiale


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat