Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea hramului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Catedrala romano-catolică nouă din Iași, închinată Sfintei Fecioară Maria, Regină, și-a sărbătorit hramul printr-o Sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, marți, 22 august 2023. Au fost prezenți la altar PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din episcopie și din împrejurimi. Înaintea credincioșilor adunați a predicat pr. Claudiu Bulai, redactor în cadrul Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași. Cântările sfinte au fost animate de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, care la momentele principale ale Liturghiei a interpretat "Missa brevis", de Joseph Haydn. Celebrarea a fost transmisă la Radio ERCIS FM și Angelus TV.

În ritmul înălțător al cântecului "Tu peste cer Regină ești", cu repetarea refrenului "Salve, salve, Regina!" și-a făcut intrarea în catedrală procesiunea cu cei trei episcopi și preoții adunați pentru a celebra hramul catedralei noi.

Salutându-i pe toți cei prezenți la sărbătoare, părintele paroh Daniel Iacobuț a ilustrat în câteva cuvinte însemnătatea sărbătorii mariane: "După ce am celebrat cu bucurie hramul catedralei «Adormirea Maicii Domnului», astăzi primim un nou har, acela de a o sărbători pe Sfânta Fecioară Maria ca Regină. Maria se bucură de înviere cu Cristos, Maria se bucură de regalitate împreună cu Cristos. La fel, Maria domnește împreună cu Cristos, ajutându-ne să învingem răul, ajutându-ne să domnim."

După proclamarea lecturilor sfinte din Cartea profetului Isaia și din Apocalips, s-a făcut auzită relatarea Bunei-Vestiri la evanghelie, care vorbește despre disponibilitatea și umilința Mariei, slujitoarea prin excelență a Domnului.

Predicatorul a scos în relief rolul unic al Mariei în istoria mântuirii, ilustrat mai ales în fragmentul evanghelic. "Fiat mihi" este răspunsul fecioarei din Nazaret, care face să se declanșeze lumina cerească și să intre în lume. Prin da-ul ei, Maria a făcut posibilă intrarea acestei lumini în istorie. În Maria, oamenii au un model cât privește împlinirea voinței lui Dumnezeu. Maria "participă la tot procesul de mântuire, de răscumpărarea a omenirii". Ea își exercită regalitatea mai întâi prin ascultarea sa. De asemenea, această regalitate se manifestă și în mijlocirea ei. N-au lipsit din viața ei adversitățile, suferințele. Oamenii obișnuiesc să se plângă "de Dumnezeu", că sunt multe rele în lume, că Dumnezeu este dezinteresat de amploarea răului. Însă ei nu se plâng înaintea lui Dumnezeu, așa cum se vede în atâția psalmi din Scriptură. Printr-o "povestire simpatică", așa cum a caracterizat-o predicatorul, Maria se face responsabilă de mântuirea atâtor oameni care recurg la ajutorul ei prin recitarea Rozariului.

La Rugăciunea credincioșilor, prin mijlocirea Mariei, credincioșii au cerut ajutor pentru familii, pentru mame, copiii plecați departe de căminul părintesc și, în final, pentru ca cei adunați să-l imite pe Fiul în trăirea vieții creștine.

"Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele de har și comuniune fraternă pe care le-am trăit aici în casa Domnului, în catedrala noastră, în ziua de hram, o completare a sărbătorii de acum o săptămână, Ridicarea ei cu trupul și sufletul la cer. Ne încredințăm cu toții ocrotirii Preacuratei Fecioarei Maria. Vă doresc tuturor și vă doresc pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu", a fost cuvântul rostit la sfârșit de PS Iosif Păuleț.

Privind la Regina cerului, orice credincios să fie inspirat continuu de slujirea ei eminentă, spre binele personal sufletesc și spre mântuirea veșnică.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Celebrarea hramului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat