Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prefața Papei Francisc la cartea publicată de Libreria Editrice Vaticana

Dorothy Day, o femeie liberă, mare martoră de credință, caritate și speranță

Publicăm prefața Papei Francisc la cartea lui Dorothy Day Ho trovato Dio attraverso i suoi poveri ["L-am găsit pe Dumnezeu prin săracii săi"] (LEV, 2023, 228 pagini, traducere de Giuseppe Romano, în librărie din 22 august).

Apărută în 1938 când Dorothy are 41 de ani, From Union Square to Rome - acesta este titlul original al volumului construit ca un colocviu lung cu John, fratele mai mic ateu - este prima carte în care ea relatează convertirea la catolicism. Jurnalistă, activistă, anarhică, pacifistă, de mai multe încarcerată și mamă necăsătorită, Dorothy Day (1897-1980) a întemeiat, împreună cu agricultorul și filozoful francez Peter Maurin, mai întâi un ziar, "The Catholic Worker", și imediat după aceea mișcarea omonimă, destinate să schimbe societatea și Biserica americane prin pichetări, articole, case de ospitalitate și cozi pentru supă.

Era anul 1933, în urmă cu nouăzeci de ani (cum a relatat ziarul nostru, reparcurgând evenimentele sale între trecut și viitor, într-un număr monografic din suplimentul cultural "Quattro Pagini").

Slujitoarea lui Dumnezeu a cărei cauză de beatificare este în desfășurare, amintită de Papa Francisc la Congresul american la 24 septembrie 2015 ca figură fundamentală în istoria americană, Dorothy Day a fost în centrul primei zile de la Meeting din Rimini. Moderați de Francesco Magni, în cursul unei sesiuni extrem de urmărite, au vorbit Giulia Galeotti, responsabilă de paginile culturale de la ziarul nostru și autoare a "Siamo Una Rivoluzione". Vita di Dorothy Day (Jaca Book, 2022); Robert Ellsberg, editor, curator al epistolarului și al jurnalelor lui Day, precum și colaborator al ei în ultimii ani ai vieții; și Simona Beretta, profesor la Cattolica din Milano.

"Femeie foarte actuală în toată complexitatea sa - a conchis în intervenția sa Giulia Galeotti -, Dorothy Day a încercat să traducă în mod concret și zilnic predica de pe munte. Care nu este un frumos text poetic sau previziunea unei alte lumi, diferite, viitoare. Pentru Dorothy Day predica de pe munte poate și trebuie să fie realizată aici și acum".

Viața lui Dorothy Day, așa cum relatează ea însăși în aceste pagini, este una dintre confirmările posibile a ceea ce deja Papa Benedict al XVI-lea a susținut cu vigoare și ceea ce eu însumi am amintit în mai multe ocazii: "Biserica crește prin atracție, nu prin prozelitism". Modul în care Dorothy Day relatează venirea sa la credința creștină atestă faptul că nu eforturile sau stratagemele umane apropie persoanele de Dumnezeu, ci harul care provine din caritate, frumusețea care izvorăște din mărturie, iubirea care devine fapte concrete.

Toată aventura lui Dorothy Day, această femeie americană angajată o viață întreagă pentru dreptate socială și pentru drepturile persoanelor, îndeosebi pentru săraci, pentru muncitorii exploatați, pentru marginalizații din societate, declarată slujitoare a lui Dumnezeu în 2000, este o atestare a ceea ce susținea deja Sfântul apostol Iacob în Scrisoarea sa: "Arată-mi credința ta fără fapte, iar eu îți voi arăta credința cu faptele mele" (2,18).

Aș vrea să evidențiez trei elemente care reies din paginile autobiografice ale lui Dorothy Day ca învățături prețioase pentru toți în acest timp al nostru: neliniștea, Biserica, slujirea.

Dorothy este o femeie neliniștită: atunci când trăiește drumul său de aderare la creștinism este tânără, nu are încă nici măcar treizeci de ani, de mult timp a abandonat practica religioasă, care i se păruse, așa cum subliniază fratele căruia îi dedică această carte, un lucru "bolnăvicios". În schimb, crescând în propria căutare spirituală, ajunge să considere credința și pe Dumnezeu nu ca un "jolly", pentru a folosi o definiție celebră a teologului luteran Dietrich Bonhoeffer, ci cum trebuie să fie cu adevărat, adică plinătatea vieții și destinația propriei căutări de fericire. Scrie Dorothy Day: "De cele mai multe ori licăririle lui Dumnezeu au ajuns când eram singură. Detractorii mei nu pot spune că frica singurătății și a durerii m-au făcut să mă adresez lui. În acești puțini ani în care eram singură și extraordinar de fericită l-am găsit. În sfârșit, l-am găsit prin bucurie și mulțumire, nu prin durere".

Iată, Dorothy Day ne învață că Dumnezeu nu este un simplu instrument de mângâiere sau de înstrăinare pentru omul aflat în amărăciunea zilelor sale, ci el umple din abundență dorința noastră de bucurie și de realizare. Domnul dorește inimi neliniștite, nu suflete burgheze care se mulțumesc cu ceea ce există. Și Dumnezeu nu-i ia nimic bărbatului și femeii din orice timp, dă numai de o sută de ori mai mult! Isus nu a venit ca să anunțe că bunătatea lui Dumnezeu constituie un surogat al faptului de a fi oameni, ne-a dăruit în schimb focul iubirii divine care duce la împlinire ceea ce există frumos, adevărat și drept în inima fiecărei persoane. A citi aceste pagini ale lui Dorothy Day și a urma itinerarul său religios devine o aventură care face bine inimii și care ne poate învăța mult pentru a menține trează în noi o imagine adevărată a lui Dumnezeu.

În al doilea rând, Dorothy Day rezervă cuvinte foarte frumoase pentru Biserica Catolică, ce adesea i se părea ei, care provenea și aparținea lumii angajării sociale și sindicale, a fi susținătoare a bogaților și a celor avuți, adesea insensibili față de exigențele acelei adevărate dreptăți sociale și egalități concrete de care - însăși Day ne amintește - sunt bogate atâtea pagini din Vechiul Testament. Ei bine, crescând în ea adeziunea la adevărurile de credință, creștea de asemenea considerația față de natura divină a Bisericii Catolice. Nu cu o privire de fideism necritic, aproape ca o apărare din oficiu a propriei noi "case" spirituale, ci cu o atitudine cinstită și iluminată, care știa să observe în însăși viața Bisericii un element de legătură indispensabilă cu misterul, dincolo de atâtea și repetate căderi ale membrilor săi. Notează Dorothy Day: "Înseși atacurile îndreptate împotriva Bisericii mi-au demonstrat divinitatea sa. Numai o instituție divină ar fi putut supraviețui trădării lui Iuda, negării lui Petru, păcatelor atâtora care mărturiseau credința sa, care ar fi trebuit să se îngrijească de săracii săi". Și, într-un alt pasaj din text, afirmă: "Am crezut mereu că fragilitățile umane, păcatele și ignoranța celor care se află în poziții înalte în cursul istoriei au demonstrat numai că Biserica trebuie să fie divină pentru a persista în trecerea secolelor. N-aș fi pus pe seama Bisericii ceea ce consideram că erau greșelile ecleziasticilor".

Ce frumos este să ascultăm asemenea cuvinte de la o mare martoră de credință, de caritate și de speranță în secolul al XX-lea, secolul în care Biserica a fost obiect de critici, aversiuni și abandonări! O femeie liberă, Dorothy Day, capabilă să nu ascundă ceea ce nu i-a fost frică să le definească "greșeli ale ecleziasticilor!", dar care admite cum Biserica are de-a face direct cu Dumnezeu, pentru că este a sa, nu a noastră, el a voit-o, nu noi, este instrument al său, nu ceva de care ne putem folosi. Aceasta este vocația și identitatea Bisericii: o realitate divină, nu umană, care ne conduce la Dumnezeu și cu care Dumnezeu poate ajunge la noi.

În sfârșit, slujirea. Dorothy Day i-a slujit pe ceilalți toată viața. Chiar înainte de a ajunge la credință în formă completă. Și această punere la dispoziție, cu propria muncă de jurnalistă și de activistă, a devenit un soi de "autostradă" cu care Dumnezeu i-a atins inima. Și ea însăși amintește cititorului cum lupta pentru dreptate reprezintă unul dintre modurile cu care, chiar și inconștient, fiecare persoană poate realiza visul lui Dumnezeu al unei omeniri reconciliate, în care parfumul iubiri să depășească mirosul grețos al egoismului. Cuvintele lui Dorothy Day sunt mai iluminante ca oricând cu privire la asta: "Iubirea umană cea mai bună, dezinteresată, luminoasă, care luminează zilele noastre, ne face să întrevedem iubirea lui Dumnezeu față de om. Iubirea este cel mai bun lucru care ne este dat să-l cunoaștem în această viață". Asta ne învață ceva cu adevărat instructiv și astăzi: credincioși sau necredincioși sunt aliați în promovarea demnității fiecărei persoane atunci când o iubesc și o slujesc pe cea mai abandonată dintre ființele umane. Atunci când Dorothy Day scrie că sloganul mișcărilor sociale pentru muncitorii din timpul său era "problema unuia, problema tuturor", mi-a amintit o celebră afirmație pe care don Lorenzo Milani, preotul din Barbiana de la nașterea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani, atribuită protagonistului din Scrisoare către o profesoară: "Am învățat că problema celorlalți este egală cu problema mea. A ieși împreună din ea este politică. A ieși singuri din ea este avariție". Așadar, slujirea trebuie să devină politică: adică alegeri concrete pentru ca dreptatea să prevaleze și demnitatea fiecărei persoane să fie salvgardată. Dorothy Day, pe care am voit s-o amintesc în intervenția mea la Congresul american în timpul călătoriei mele apostolice în 2015, ne este stimulent și exemplu în acest parcurs greu, dar fascinant.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 21 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat