Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sesiunea de formare "Familia Frederic Ozanam, un exemplu pentru familia vincențienilor din România"

Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România a organizat în zilele de 16 și 17 august 2023 la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian o sesiune de formare cu tema "Familia Frederic Ozanam, un exemplu pentru familia vincențienilor din România".

Au participat membri ai asociațiilor din Iași (parohiile "Sfânta Tereza", "Sfântul Anton" și "Adormirea Maicii Domnului"), Roman, Adjudeni, Târgu Frumos, Bălțați și Câmpulung Muscel.

Cei aproape 50 de participanți s-au bucurat de ospitalitatea pr. Felician Tiba, care a susținut și prima conferință cu tema "Familia creștină - azi". Prin exemple și comparații potrivite, Sfinția Sa a prezentat în mod realist provocările și pericolele la care este supusă familia creștină, precum și modalități concrete prin care le putem depăși.

Cu mult profesionalism, Ioana Cristian, coordonator al Centrului de Resurse pentru Familii de la Centrul Diecezan Caritas Iași, în cadrul temei "Relația familie-comunitate în contextul actual", a prezentat diverse date de specialitate care să vină în ajutorul membrilor SVP în relația lor cu familiile aflate în dificultate. Violența domestică, în toate formele ei (verbală, psihologică, fizică, economică, sexuală, socială, cibernetică, spirituală) va fi acum mai ușor recunoscută și mai corect abordată de către membri, respectând legile în vigoare și apelând la instituțiile abilitate.

De un real succes s-a bucurat prezentarea surorii Magdalena Hârbu, din cadrul Congregației "Fiicele Carității", care își îndeplinește misiunea la Capela Maicii Domnului a Medaliei Miraculoase din Paris. Sora a prezentat conferințele "Fondatorii SVP, de la studenți celibatari la bărbați cu familie" și "Familia Ozanam - model de sfințenie și caritate". Prin cuvinte bine alese și cu multă pasiune, sr. Magdalena a zugrăvit în culori pastelate viața Fericitului Frederic Ozanam, fondatorul Societății Sfântul Vincențiu de Paul, și a familiei sale. În vremuri puternic anticlericale și antiecleziale, cu provocări asemănătoare celor de astăzi, el a știut să-și păstreze credința, grație educației alese primite în familie, și să-și croiască drumul spre fericire și sfințenie. În relație cu soția, a avut puterea să recunoască: "Am nevoie de tine pentru fericirea mea"; se străduia să facă din fiecare moment al vieții un moment unic, un moment frumos, "fiecare a dat ce a avut mai bun pentru fericirea celuilalt", astfel că iubirea lor creștea de la o zi la alta. În necazuri, forța și-o luau din rugăciune: "Rugăciunile mele se întâlnesc cu ale tale și împreună se înalță spre Dumnezeu". Nu le-a fost rușine să arate că se iubesc și să recunoască public că "Dumnezeu ne-a dat harul, într-o perioadă în care asta se vede foarte rar, să ne iubim cu drag". Într-adevăr, un model!

Programul de formare a cuprins și ateliere de lucru. Ana Doboș, președinta uniunii, a coordonat atelierul "Ce reprezintă pentru vincențian corpul său, cum ne putem folosi de el în rugăciune și în misiune", în care s-a scos în evidență faptul că vincențianul este ochii, urechile, gura și mâinile cu care Dumnezeu intervine asupra celor săraci. Fratele lazarist Celestin Farcaș, care își îndeplinește misiunea ca econom la Provincia Lazaristă din Paris, a moderat atelierul "Viața din Conferință, o provocare continuă", în care membrii SVP au avut ocazia să mediteze asupra vocației de vincențian și asupra provocărilor societății de astăzi. Au fost și mărturii, confesiuni și comparații între familia vincențiană și familiile membrilor vincențieni.

Sfintele Liturghii celebrate în cele două zile de pr. Egidiu Condac, pr. Felician Tiba și pr. Sergiu Farcaș au fost centrul și încununarea programului de formare. Prin cuvântul de învățătură rostit, pr. Egidiu Condac a insuflat încredere, speranță și curaj în activitatea membrilor. De altfel, părintele a vegheat activitatea, prin prezența sa activă în tot programul de formare, și a asigurat membrii de sprijin, susținere și colaborare în calitatea sa de director general al Centrului Diecezan Caritas Iași.

Cu inima plină de bucurie, mulțumire și recunoștință pentru momentele frumoase petrecute împreună, fiecare a plecat în propria comunitate mai decis și mai determinat să-l urmeze și să-l slujească pe Cristos în persoana săracilor, purtând în suflet rugăciunea: "Doamne, dă-mi puterea de a deschide inimile; fă-mă să te slujesc pe tine, să te ascult pe tine prin fiecare om pe care îl voi întâlni cu ajutorul tău!"

Angela Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-17 august: Traian: Sesiunea de formare "Familia Frederic Ozanam, un exemplu pentru familia vincențienilor din România"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat