Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

Marți, 15 august 2023, în cadrul Solemnității Sfintei Fecioare Maria ridicată cu trupul și cu sufletul la cer a fost celebrat hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Sărbătoarea a pus împreună bucuria unei comunități parohiale care își sărbătorește hramul, bucuria unei catedrale istorice care aniversează 234 de ani de consacrare și bucuria unei dieceze care își sărbătorește patroana.

Sfânta Liturghie solemnă a avut loc la 18.00 în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", întrucât edificiul sărbătoresc ar fi fost neîncăpător pentru poporul dornic să se apropie de altarul Domnului în sărbătoarea Maicii sale. Celebrantul principal a fost Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, avându-i alături pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, precum și numeroși preoți care slujesc în Iași și împrejurimi și care au voit să ia parte la sărbătoare.

Cuvântul de învățătură a fost oferit de părintele Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași. El a îndreptat ochii tuturor spre planul lui Dumnezeu împlinit în Maria și dorit pentru fiecare om în parte. În ridicarea Mariei cu trupul și cu sufletul la cer vedem mântuirea omului întreg, trup și suflet. Dumnezeu care îl iubește și îl prețuiește pe om întreg, trup și suflet, și care cere ca fiecare om să fie prețuit de ceilalți, indiferent de condiția lui. În Maria ridicată cu trupul și cu sufletul la cer vedem invitația la mântuire din partea lui Dumnezeu și la respectarea demnității umane, în special a celor defavorizați și marginalizați.

Sărbătoarea hramului pentru o comunitate este sărbătoarea patronului în grija căruia este încredințată. Pentru comunitatea parohială a Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, acest patron este însăși Maica Domnului ridicată la cer. În icoana votivă care tronează în prezbiteriul catedralei fiecare credincios membru al acestei parohii vede destinația drumului pământesc de sfințire și desăvârșire: cerul. De aceea, cu ocazia acestei sărbători a hramului ne amintim an de an de Maria: modelul, călăuza și ocrotitoarea drumului nostru către cer.

Pr. Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat