Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 august 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în solemnitatea Ridicării la cer a Fecioarei Maria, o contemplăm pe ea care se înalță cu sufletul și trupul la gloria cerului. Și evanghelia de astăzi ne-o prezintă în timp ce urcă, de data aceasta spre o "regiune muntoasă" (Lc 1,39). Și urcă pentru ce? Pentru a o ajuta pe verișoara Elisabeta și acolo proclamă cântarea de bucurie Magnificat. Maria urcă și cuvântul lui Dumnezeu ne revelează ceea ce o caracterizează în timp ce merge spre înălțime: slujirea față de aproapele și lauda adusă lui Dumnezeu. Ambele lucruri: Maria este femeia slujirii față de aproapele și Maria este femeia care îl laudă pe Dumnezeu. De altfel, evanghelistul Luca relatează însăși viața lui Cristos ca o urcare spre înălțime, spre Ierusalim, loc al dăruirii de sine pe cruce, și în același mod descrie și drumul Mariei. Așadar, Isus și Maria parcurg același drum: două vieți care urcă în înălțime, glorificându-l pe Dumnezeu și slujindu-i pe frați. Isus ca Răscumpărător, care își dă viața pentru noi, pentru justificarea noastră; Maria ca slujitoare care merge ca să slujească: două vieți care înving moartea și învie; două vieți ale căror secrete sunt slujirea și lauda. Să ne oprim asupra acestor două aspecte: slujire și laudă.

Slujirea. Atunci când ne înjosim ca să-i slujim pe frați, noi mergem în înălțime: iubirea este cea care înalță viața. Să mergem să-i slujim pe frați și cu această slujire mergem "în înălțime". Dar a sluji nu este ușor: Sfânta Fecioară Maria, care tocmai a zămislit, parcurge aproape 150 de kilometri pentru a ajunge, de la Nazaret, la casa Elisabetei. A ajuta ne costă pe noi toți. Experimentăm asta mereu în truda, în răbdarea și în preocupările pe care îngrijirea celorlalți le comportă. Să ne gândim, de exemplu, la kilometri pe care atâția îi parcurg în fiecare zi pentru a merge și a se întoarce de la serviciu și pentru a desfășura multe îndatoriri în favoarea aproapelui; să ne gândim la sacrificiile de timp și de somn pentru a avea grijă de un nou-născut sau de un bătrân; și la angajarea de a sluji pe cel care nu are cum să răsplătească, în Biserică, precum și în voluntariat. Eu admir voluntariatul. Este obositor, dar înseamnă a urca spre înălțime, înseamnă a câștiga cerul! Aceasta este adevărată slujire.

Însă slujirea riscă să fie sterilă fără lauda adusă lui Dumnezeu. De fapt, atunci când Maria intră în casa verișoarei, îl laudă pe Domnul. Nu vorbește despre oboseala sa din cauza călătoriei, ci îi erupe din inimă o cântare de jubilare. Deoarece acela care-l iubește pe Dumnezeu cunoaște lauda. Și astăzi, evanghelia ne arată "o cascadă de laudă": pruncul tresaltă de bucurie în sânul Elisabetei (cf. Lc 1,44), care rostește cuvinte de binecuvântare și "prima fericire": "Fericită aceea care a crezut" (Lc 1,45); și totul culminează în Maria, care proclamă Magnificat (cf. Lc 1,46-55). Lauda mărește bucuria. Lauda este ca o scară: duce în înălțime inimile. Lauda înalță sufletele și învinge ispita de a capitula. Ați văzut că oamenii plictisiți, cei care trăiesc din bârfă, sunt incapabili să laude? Întrebați-vă: eu sunt capabil să laud? Cât bine face a-l lăuda pe Domnul în fiecare zi, precum și pe ceilalți! Cât bine face a trăi din recunoștință și din binecuvântare în loc de regrete și plângeri, a ridica privirea spre înălțime în loc de a fi posomorât! Plângerile: există oameni care se plâng în toate zilele. Dar uite că Dumnezeu este aproape de tine, uite că te-a creat, uite lucrurile pe care ți le-a dat. Laudă, laudă! Și asta este sănătate spirituală.

Slujire și laudă. Să încercăm să ne întrebăm: eu trăiesc munca și ocupațiile zilnice cu spirit de slujire sau cu egoism? Mă dedic cuiva gratuit, fără a căuta avantaje imediate? Așadar, fac din slujire "trambulina de lansare" a vieții mele? Și gândindu-ne la laudă: știu, ca Maria, să tresalt de bucurie în Dumnezeu (cf. Lc 1,47)? Mă rog binecuvântându-l pe Domnul? Și, după ce l-am lăudat, răspândesc bucuria sa printre persoanele pe care le întâlnesc? Fiecare să încerce să răspundă la aceste întrebări.

Mama noastră, ridicată la cer, să ne ajute să urcăm în fiecare zi tot mai în înălțime prin slujire și laudă.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut din inimă pe voi toți prezenți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi salut tinerii din Dieceza de Verona, cu cele mai bune urări pentru experiența lor estivală la Roma.

Astăzi, să încredințăm Mariei Ridicată la cer implorarea pentru pace în Ucraina și în toate regiunile sfâșiate de război: sunt atâtea, din păcate! Zgomotul asurzitor al armelor acoperă tentativele de dialog; dreptul forței prevalează asupra forței dreptului. Dar să nu ne lăsăm descurajați, să continuăm să sperăm și să ne rugăm, pentru că Dumnezeu, el este cel care conduce istoria. Fie să ne asculte!

Și astăzi, ziua Sfintei Fecioare Maria, salut tinerii Neprihănitei! Sărbătoare frumoasă pentru toți! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat