Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (13 august 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi evanghelia relatează o minune deosebită a lui Isus: el, noaptea, merge pe apele lacului din Galileea în întâmpinarea discipolilor care fac traversarea cu barca (cf. Mt 14,22-33). Ne întrebăm: pentru ce a făcut Isus asta? Ca un spectacol? Nu! Dar pentru ce? Oare pentru o necesitate urgentă și imprevizibilă, pentru a-i ajuta pe ai săi care sunt blocați de vântul potrivnic? Nu, pentru că el a fost cel care a programat totul, cel care i-a trimis seara, ba chiar - spune textul - "i-a zorit" (cf. v. 22). Oare pentru a le da o demonstrație de măreție și de putere? Dar asta nu este de el care este așa de simplu. Atunci, pentru ce a făcut asta? Pentru ce a voit să meargă pe ape?

În spatele mersului pe ape există un mesaj care nu este imediat, un mesaj de perceput pentru noi. De fapt, în acel timp, marile întinderi de apă erau considerate sedii ale forțelor rele care nu pot fi dominate de om; în special dacă sunt agitate de furtună, abisurile erau simbol al haosului și aminteau de întunecimile iadului. Or, discipolii se află în mijlocul lacului în întuneric: în ei este frica de a se afunda, de a fi supți de rău. Și aici vine Isus, care merge pe ape, adică deasupra forțelor răului. El merge deasupra forțelor răului și le spune alor săi: "Curaj, eu sunt, nu vă temeți!" (v. 27). Este un întreg mesaj pe care ni-l dă Isus. Iată sensul semnului: puterile rele, care ne înspăimântă și pe care nu reușim să le dominăm, cu Isus sunt imediat redimensionate. El, mergând pe ape, vrea să ne spună: "Nu-ți fie frică, eu îi pun sub picioarele tale pe dușmanii tăi" - frumos mesaj: "eu îi pun sub picioarele tale pe dușmanii tăi" -: nu persoanele!, nu acelea sunt dușmanii, ci moartea, păcatul, diavolul: aceștia sunt dușmanii oamenilor, dușmanii noștri. Și Isus îi calcă în picioare pe acești dușmani pentru noi.

Cristos repetă astăzi fiecăruia dintre noi: "Curaj, eu sunt, nu-ți fie frică!". Curaj, adică, pentru că sunt eu aici, pentru că nu mai ești singur în apele agitate ale vieții. Și atunci, ce este de făcut când ne aflăm în largul mării și în voia vânturilor potrivnice? Ce-i de făcut în frică, faptul că este largul mării, când se vede numai întuneric și ne simțim pierduți? Trebuie să facem două lucruri, pe care le fac discipolii în evanghelie. Ce fac discipolii? Îl invocă și îl primesc pe Isus. În momentele mai urâte, mai întunecate, de furtună, a-l invoca pe Isus și a-l primi pe Isus.

Discipolii îl invocă pe Isus: Petru merge un pic pe ape spre Isus, dar după aceea se înspăimântă, se afundă și atunci strigă: "Doamne, salvează-mă!" (v. 30). Îl invocă pe Isus, îl cheamă pe Isus. Este frumoasă această rugăciune, cu care se exprimă certitudinea că Domnul ne poate salva, că el învinge răul nostru și fricile noastre. Vă invit s-o repetăm acum toți împreună: Doamne, salvează-mă! Împreună, de trei ori: Doamne, salvează-mă! Doamne, salvează-mă! Doamne, salvează-mă!

Și apoi discipolii primesc. Mai întâi îl invocă, apoi îl primesc pe Isus în barcă. Spune textul că, imediat ce a urcat la bord, "vântul a încetat" (v. 32). Domnul știe că barca vieții, așa ca și barca Bisericii, este amenințată de vânturi potrivnice și că marea pe care navigăm este adesea agitată. El nu ne ferește de truda navigării, dimpotrivă - evanghelia subliniază asta - îi zorește pe ai săi să plece: adică ne invită să înfruntăm dificultățile, pentru ca și ele să devină locuri de mântuire, pentru că Isus le învinge, să devină ocazii pentru a-l întâlni pe el. De fapt, el, în momentele noastre de întuneric, ne vine în întâmpinare, cerând să fie primit, ca în noaptea aceea pe lac.

Așadar, să ne întrebăm: în frici, în dificultăți, cum mă comport? Merg înainte singur, cu forțele mele, sau îl invoc pe Domnul cu încredere? Și cum este credința mea? Cred că Cristos este mai puternic decât valurile și decât vânturile potrivnice? Dar mai ales: navighez cu el? Îl primesc, îi fac loc în barca vieții mele - niciodată singur, mereu cu Isus -, îi încredințez cârma?

Maria, Mama lui Isus, Steaua mării, să ne ajute să căutăm, în traversările întunecate, lumina lui Isus.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Un alt tragic naufragiu s-a petrecut în urmă cu câteva zile în Mediterana: patruzeci și unu de persoane și-au pierdut viața. M-am rugat pentru ele. Și cu durere și rușine trebuie să spunem că de la începutul anului deja aproape două mii de bărbați, femei și copii au murit în această mare încercând să ajungă în Europa. Este o plagă deschisă a umanității noastre. Încurajez eforturile politice și diplomatice care încearcă să o vindece într-un spirit de solidaritate și de fraternitate, precum și angajarea tuturor celor care lucrează pentru a preveni naufragiile și a ajuta migranții.

Mâine, ajunul sărbătorii Preasfintei Maria Ridicată la Cer, va avea loc la Bafoussam, în Camerun, pelerinajul pentru a cere pacea în țară, încă lovită de violență și de război. Să ne unim în rugăciune cu frații noștri din Camerun așa încât, prin mijlocirea Fecioarei, Dumnezeu să susțină speranța poporului, care suferă de mulți ani, și să deschidă căi de dialog pentru a ajunge la înțelegere și la pace.

Și să ne rugăm și pentru martirizata Ucraina, care suferă mult din cauza acestui război.

Doresc să asigur rugăciunea mea și pentru victimele incendiilor care au devastat insula Maui, în Hawai.

Acum adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini din diferite țări. Salut îndeosebi câteva grupuri care au participat la Ziua Tineretului la Lisabona... Sunt mulți! Văd steaguri... Polonia, Mexic, Argentina, Italia, Salvador, atâția! Preoții și tinerii din El Salvador care sunt așa de puternici; studenții de la Universitatea Iberoamericană din Puebla, Mexic; și tinerii din Taiwan. Drum bun!

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat