Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Către solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria

Umilința este calea care duce în cer

de Simone Caleffi

Pius al XII-lea, în constituția apostolică Munificentissimus Deus (1950), a definit că "neprihănita Născătoare de Dumnezeu pururea fecioară Maria, după ce a terminat cursul vieții pământești, a fost ridicată cu sufletul și trupul la gloria cerească". Această dogmă a Ridicării la cer - a cărei solemnitate se celebrează la 15 august - constituie punctul de sosire al unui adevăr maturat de-a lungul secolelor din istoria Bisericii. Deja în gloria lui Dumnezeu, Maria indică și ceea ce va fi destinul credinciosului. Sfântul Paul spune că moartea este înghițită. Înseamnă că ea ne trece de la o stare la alta și că nu trebuie să ne temem de inevitabil, ci să ne preocupăm să trăim în harul lui Dumnezeu (viața adevărată). Așadar, moartea biologică nu are ultimul cuvânt, nu poate proclama victoria sa asupra vieții, pentru că este un simplu proces de trecere. A ne gândi astfel la moarte este mângâietor, din moment ce această anticameră necesară poate deschide larg trecerea la gloria lui Dumnezeu.

Dacă în textul paulin (1Cor 15,20-27) primul rod este în mod clar Cristos, în contextul sărbătorii liturgice, Maria este a doua care a murit și a înviat, dar asumă ea însăși și rolul de "prima dintre creaturi" (deoarece Cristos nu a fost creat). Acel destin de moarte fizică început cu Adam, și îndurat de Cristos însuși, este răsturnat de acesta și transformat în promisiune de viață pentru toți. O viață care, nu întâmplător, spre deosebire de moștenirea lui Adam, este exprimată ca ceva care nu depinde de noi, ci direct de Dumnezeu. În a doua jumătate a textului atenția se mută exclusiv și explicit la timpurile din urmă, așa cum este subliniat de Paul cu folosirea termenului "sfârșitul". Închisă între două citate biblice, unul luat din Ps 110 și celălalt, asemănător, din Ps 8, se află afirmația centrală: moartea va fi ultimul dușman care va fi eliminat. Acesta este scopul, împlinirea misiunii lui Cristos.

Va cânta victorie cel umil și penitentul, pentru că în viața creștină trebuie să fim mereu vigilenți și atenți, niciodată prea siguri de noi înșine; trebuie să invocăm mereu ajutorul lui Dumnezeu. Într-o transpunere muzicală sugestivă a Comediei lui Dante, realizată de Monseniorul Marco Frisina, poetul întreabă: "Cu adevărat trebuie să coborâm în loc să urcăm?". Virgiliu răspunde: "Suie cu dorința și coboară cu umilința".

Pentru a insufla curaj omului Domnul i-a dăruit-o tocmai pe Fecioara Maria, în mâinile căreia el a pus sigiliul victoriei asupra răului. Toate acestea aparțin acelui "deja și încă nu", adică "acum s-a împlinit mântuirea" (Ap 12,10); ființa umană a fost deja mântuită (cf. Ef 2,5), dar "în speranță" (Rom 8,24). Adică este nevoie de toată umilința care-l face pe cel botezat să aibă nevoie de ea și de Fiul. Lui i se adresează cei care se roagă, într-o cântare liturgică gândită pentru Joia Sfântă: "Aplecat la pământ [...] ne arăți că iubirea înseamnă a lua șorțul, a ști să îngenunchem. Ne înveți că a iubi înseamnă a sluji. Fă să învățăm, Doamne, de la tine că cel mai mare este cel care știe să slujească mai mult, cel care se înjosește și cel care știe să se aplece, pentru că mare este numai iubirea".

Papa Francisc, la Angelus din 15 august 2021, a perceput acest "secret" al Mariei indicându-l: "Umilința este secretul Mariei. Umilința a atras privirea lui Dumnezeu asupra ei. Ochiul uman caută mereu măreția și se lasă orbit de ceea ce este izbitor. În schimb, Dumnezeu nu privește aparența, Dumnezeu privește inima (cf. 1Sam 16,7) și este încântat de umilință: umilința inimii îl încântă pe Dumnezeu. Astăzi, privind la Maria ridicată la cer, putem spune că umilința este calea care duce în cer. Cuvântul «umilință» derivă din termenul latin humus, care înseamnă «pământ». Este paradoxal: pentru a ajunge sus, în cer, trebuie să rămânem jos, ca pământul! Isus învață asta: «cine se umilește va fi înălțat» (Lc 14,11). Dumnezeu nu ne înalță pentru capacitățile noastre, pentru bogății, pentru bravură, ci pentru umilință; Dumnezeu este îndrăgostit de umilință. Dumnezeu îl înalță pe cel care se înjosește, pe cel care slujește. De fapt, Maria nu-și atribuie sieși altceva decât «titlul» de slujitoare: este «slujitoarea Domnului» (Lc 1,38). Nu spune altceva despre sine, nu caută altceva pentru sine. Așadar, astăzi putem să ne întrebăm, fiecare dintre noi, în inima noastră: cum sunt cu umilința? Încerc să fiu recunoscut de alții, să mă afirm și să fiu lăudat sau mă gândesc să slujesc? Știu să ascult, ca Maria, sau vreau numai să vorbesc și să primesc atenții? Știu să fac tăcere, ca Maria, sau trăncănesc mereu? Știu să fac un pas înapoi, să dezamorsez certuri și discuții sau încerc mereu să fiu primul? Maria, în micimea sa, cucerește cerurile cea dintâi", a concluzionat pontiful.

(După L'Osservatore Romano, 12 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat