Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri 9 august 2023

Cateheza: Călătoria apostolică în Portugalia
cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În zilele trecute am fost în Portugalia pentru a 37-a Zi Mondială a Tineretului.

Această ZMT de la Lisabona, venită după pandemie, a fost simțită de toți ca dar al lui Dumnezeu care a repus în mișcare inimile și pașii tinerilor, atâția tineri din toate părțile lumii - atâția! - pentru a merge să se întâlnească și să-l întâlnească pe Isus.

Pandemia, o știm bine, a avut mare incidență asupra comportamentelor sociale: izolarea a degenerat adesea în închidere, iar tinerii au resimțit asta în mod deosebit. Cu această Zi Mondială a Tineretului, Dumnezeu a dat un "stimulent" în sens contrar: ea a marcat un nou început al marelui pelerinaj al tinerilor prin continente, în numele lui Isus Cristos. Și nu este întâmplător că s-a petrecut la Lisabona, un oraș care dă spre ocean, oraș-simbol al marilor explorări pe calea mării.

Și iată că la Ziua Mondială a Tineretului, evanghelia a propus tinerilor modelul Fecioarei Maria. În momentul cel mai critic pentru ea, [Maria] merge s-o viziteze pe verișoara sa Elisabeta. Spune evanghelia: "Ridicându-se, s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Mie îmi place mult s-o invoc pe Sfânta Fecioară Maria sub acest aspect: Sfânta Fecioară Maria "în grabă", care face mereu lucrurile în grabă, niciodată nu ne face să așteptăm, pentru că ea este mama tuturor. Astfel, Maria astăzi, în al treilea mileniu, conduce pelerinajul tinerilor în urmarea lui Isus. Așa cum făcuse deja în urmă cu un secol în Portugalia, la Fatima, când s-a adresat celor trei copii, încredințându-le un mesaj de credință și de speranță pentru Biserică și lume. Pentru aceasta, în ZMT, m-am întors la Fatima, la locul apariției, și împreună cu câțiva tineri bolnavi l-am rugat pe Dumnezeu ca să vindece lumea de bolile sufletului: mândria, minciuna, dușmănia, violența - sunt boli ale sufletului și lumea este bolnavă de aceste boli. Și am reînnoit consacrarea noastră, a Europei, a lumii la Inima Mariei, la Inima Neprihănită a Mariei. M-am rugat pentru pace, pentru că sunt atâtea războaie în toate părțile lumii, atâtea!

Tinerii din lume au venit la Lisabona în număr mare și cu mare entuziasm. I-am întâlnit și în grupuri mici, iar unii cu atâtea probleme; grupul tinerilor ucraineni aduceau istorii care erau dureroase. Nu era o vacanță, o călătorie turistică, și nici un eveniment spiritual de dragul ei; Ziua Tineretului este o întâlnire cu Cristos viu prin Biserică. Tinerii merg ca să-l întâlnească pe Cristos. Este adevărat, acolo unde sunt tinerii este bucurie și este un pic din toate aceste lucruri.

Vizita mea în Portugalia, cu ocazia ZMT, a beneficiat de climatul festiv al acestui val de tineri. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta, în special gândindu-mă la Biserica din Lisabona, care, în schimbul marelui efort făcut pentru organizare și primire, va primi noi energii pentru a continua noul drum, pentru a arunca din nou năvoadele cu pasiune apostolică. Tinerii din Portugalia sunt deja astăzi o prezență vitală, iar acum, după această "transfuzie" primită de la Bisericile din toată lumea, vor deveni și mai mult. Și atâția tineri, la întoarcere, au trecut prin Roma, îi vedem și aici, sunt unii care au participat la această Zi. Iată-i! Unde sunt tinerii este gălăgie, știu să facă bine asta!

În timp ce în Ucraina și în alte locuri din lume se luptă și în timp ce în anumite săli ascunse se planifică războiul - este urât acest lucru, se planifică războiul! -, ZMT a arătat tuturor că este posibilă o altă lume: o lume de frați și surori, unde steagurile tuturor popoarelor flutură împreună, unul alături de altul, fără ură, fără frică, fără închideri, fără arme! Mesajul tinerilor a fost clar: îl vor asculta "cei mari ai pământului"? Mă întreb, vor asculta acest entuziasm tineresc care vrea pace? Este o parabolă pentru timpul nostru, iar Isus spune și astăzi: "Cine are urechi, să asculte! Cine are ochi, să privească!". Sperăm ca toată lumea să asculte această Zi Mondială a Tineretului și să privească această frumusețe a tinerilor mergând înainte.

Exprim din nou recunoștința mea Portugaliei, Lisabonei, președintelui Republicii, care a fost prezent la toate celebrările, și celorlalte autorități civile; patriarhului de Lisabona - care a fost bun! -, președintelui Conferinței Episcopale și episcopului coordonator al Zilei Mondiale a Tineretului, tuturor colaboratorilor și voluntarilor. Gândiți-vă că voluntarii - am mers să-i vizitez în ultima zi, înainte de a mă întoarce - erau 25 de mii: această Zi a avut 25 de mii de voluntari! Mulțumesc tuturor! Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Domnul să-i binecuvânteze pe tinerii din lumea întreagă și să binecuvânteze poporul portughez. S-o rugăm împreună pe Sfânta Fecioară Maria, toți împreună, pentru ca ea să binecuvânteze poporul portughez.

[recitarea rugăciunii Bucură-te, Marie]

_________

În ultimele zile, fenomene naturale dramatice au avut loc în Slovenia și în Georgia, provocând morți și distrugeri materiale. Mă rog pentru victime și exprim apropierea mea spirituală familiilor și tuturor celor care suferă din cauza acestor dezastre, în timp ce le mulțumesc celor care le-au oferit asistență, îndeosebi voluntarilor.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat