Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la pelerinaj la Cacica

În fiecare an, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ne invită să privim cu mai mare atenție către Sfânta Fecioară Maria, să o cunoaștem mai bine și să ne rugăm ei mai mult. La Conciliul din Efes (431), Sfânta Fecioară Maria a fost proclamată ca "Maica lui Dumnezeu" pentru faptul că ea l-a adus pe lume, prin adumbrirea Duhului Sfânt, pe Mântuitorul nostru Isus Cristos, a doua persoană a Sfintei Treimi, pentru mântuirea noastră.

O licărire de lumină s-a împrăștiat asupra chipului Mamei noastre cerești în anul 1854, când Papa Pius al IX-lea, prin constituția apostolică "Ineffabilis Deus", explică: "Preafericita Fecioară Maria, încă din primul moment al zămislirii ei, printr-un har și un privilegiu unic al lui Dumnezeu atotputernicul, în vederea meritelor lui Isus Cristos, Mântuitorul neamului omenesc, a fost ferită de orice prihană a păcatului originar". Această "strălucire a unei sfințenii unice", cu care este "împodobită din primul moment al zămislirii sale", îi vine în întregime de la Cristos: ea a fost "răscumpărată în mod eminent în vederea meritelor Fiului ei". Mai mult decât pe oricare altă persoană creată, Tatăl "a binecuvântat-o cu toată binecuvântarea spirituală în ceruri, întru Cristos" (Ef 1,3) și a ales-o în el înainte de întemeierea lumii, pentru a fi sfântă și neprihănită în fața lui, în iubire.

Cartea Faptele Apostolilor o situează pe Maica Domnului în Cenacol, împreună cu apostolii, așteptându-l pe Duhul Sfânt în rugăciune. La lumina acestui text putem medita și noi, deoarece de atâtea ori creștinii sunt în același loc, dar nu sunt împreună. Membrii familiei sunt în aceeași casă, dar nu sunt uniți. Avem de exercitat diferite slujiri în Biserică, dar nu suntem una.

În schimb, prin harul lui Dumnezeu și prin strădania sufletelor smerite, acolo unde se cultivă curăția, ascultarea și sinceritatea fiecărui suflet în parte și a tuturor împreună, acolo unde există dorința mare și frumoasă de a-l avea pe Cristos cât mai deplin în ei, credincioșii ajung o inimă și un gând, acolo Duhul Sfânt este prezent în mijlocul lor.

Așa cum ne vorbește Catehismul Bisericii Catolice, la nr. 964, rolul Mariei în Biserică este inseparabil de unirea ei cu Cristos și decurge direct din ea. După înălțarea Fiului său, Maria "a sprijinit cu rugăciunile sale începuturile Bisericii". Laolaltă cu apostolii și câteva femei, o vedem pe Maria "implorând și ea în rugăciunile sale darul Duhului Sfânt, care o umbrise încă de la Buna-Vestire".

Maria, creatura lui Dumnezeu înălțată deasupra corurilor îngerești, ne spune că pentru a urca la cer trebuie să străbatem "calea" care este Cristos și să ne conformăm cu Cristos. Urcușul spre cer rămâne pentru noi, în imaginația noastră, o provocare. Chiar dacă vom pune mâna pe toate planetele din univers, vom rămâne în continuare tereștri, pentru că vom avea nevoie de mâncare, apă, oxigen, fără de care nu vom putea trăi. Sfânta Fecioară Maria ridicată cu trupul și sufletul la cer nu mai are nevoie de ceea ce oferă pământul, de ceea ce pământul i-a dăruit ca să trăiască, ea în schimb a intrat în gloria vieții veșnice unde mijlocește pentru noi.

Se apropie o nouă ocazie pentru noi de a o întâlni pe Măicuța Domnului acasă la ea, la sanctuarul nostru de la Cacica, unde, în jurul păstorilor noștri, să trăim momente înălțătoare sub mantia ocrotitoare a mamei noastre cerești, Maria.

Anul acesta, la celebrările hramului Sanctuarului de la Cacica vor participa PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași și pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali.

Programul celebrărilor de la Cacica în anul 2023

Luni, 14 august 2023
10.00 - Celebrare penitențială
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
16.00 - Calea sfintei cruci
17.00 - Adorație euharistică
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

Marți, 15 august 2023
6.00 - Sfânta Liturghie de dimineață (în română)
7.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
8.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
9.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
9.30 - Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă)
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

Celebrările vor fi transmise în direct de Radio ERCIS FM, fiind preluate și de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Pr. paroh Anton Mărăndescu, OFMConv.
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat