Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc
în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Portugalia,
cu ocazia celei de-a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului
(Lisabona, 2-6 august 2023)

Matteo Bruni: Bună seara, Sanctitate! Ne întoarcem reîntineriți și bucuroși de la această ZMT în care ne-am putut confrunta cu întrebările și așteptările tinerilor față de Biserică, față de credință, precum și față de lume. Și am putut asculta răspunsul dumneavoastră în cuvintele și în prezența dumneavoastră. Acum sunt câteva întrebări din partea jurnaliștilor, însă mai întâi voiați să spuneți dumneavoastră un cuvânt.

Papa Francisc: Bună seara și multe mulțumiri pentru această experiență. Astăzi este o aniversare a zilei de naștere. (Bruni: "A lui Rita Cruz"). Multe urări! După aceea va veni tortul!

Aura Maria Vista Miguel (Rádio Renascença): Sanctitate, înainte de toate, mulțumesc pentru vizita dumneavoastră în Portugalia. Deja toți o consideră un succes. Toți sunt foarte bucuroși. Mulțumesc pentru că ați venit. Am găsit un șef important al poliției care mi-a spus că n-a văzut niciodată o mulțime atât de ascultătoare și pașnică. A fost foarte frumos. Întrebarea mea se referă la Fatima. Noi știm că dumneavoastră ați mers acolo și v-ați rugat în tăcere în capelă. Însă era această mare așteptare, chiar în locul unde Sfânta Fecioară Maria a cerut să se facă rugăciune pentru sfârșitul războiului (și suntem în război în acest moment din păcate), de a avea o reînnoire a cererii din partea Sfântului Părinte public de rugăciune pentru pace. Ochii întregii lumi erau îndreptați spre dumneavoastră ieri dimineață la Fatima. Pentru ce nu ați făcut asta?

Papa Francisc: M-am rugat, m-am rugat. Am rugat-o pe Sfânta Fecioară Maria și m-am rugat pentru pace. Nu am făcut publicitate. Dar m-am rugat. Și trebuie să repetăm încontinuu această rugăciune pentru pace. Ea, în Primul Război Mondial a cerut asta. Și eu, de data această, (asta) am cerut Sfintei Fecioare Maria. Și m-am rugat. Nu am făcut publicitate.

Joaão Francisco Gonçalves Gomes (Observador): În luna februarie a fost publicat un raport cu privire la realitatea abuzurilor în Portugalia, aproape 5 mii de copii au fost victime în ultimele decenii. Vă întreb: dumneavoastră sunteți informat despre acest raport înmânat episcopilor? Ce credeți că ar trebui să se întâmple cu episcopii care cunoșteau cazuri de abuzuri și nu le-au comunicat autorităților?

Papa Francisc: Așa cum știți toți, în manieră foarte rezervată, am primit un grup de persoane care au fost abuzate. Așa cum fac mereu în aceste cazuri, am dialogat despre această ciumă, această ciumă teribilă. În Biserică se urma mai mult sau mai puțin același comportament care se urmează actualmente în familii și în cartiere: se acoperă... Să ne gândim că 42% dintre abuzuri au loc în familii sau în cartiere. Trebuie încă să ne maturizăm și să ajutăm la descoperirea acestor lucruri. Biserica a conștientizat din scandalul de la Boston că nu se putea merge pe drumuri aleatorii, ci trebuia luat taurul de coarne. În urmă cu doi ani și jumătate a fost reuniunea președinților Conferințelor Episcopale, unde au fost furnizate și date statistice oficiale cu privire la abuzuri. Și este grav, situația este foarte gravă. În Biserică există o frază pe care o folosim încontinuu: toleranță zero, toleranță zero. Și păstorii care, în vreun fel, nu și-au asumat responsabilitățile lor trebuie să răspundă despre această iresponsabilitate... Este foarte dură lumea abuzurilor și pentru aceasta îndemn să fim foarte deschiși cu privire la toate acestea.

Cât privește întrebarea despre modul în care merge procesul în Biserica portugheză: merge bine. Merge bine și cu seninătate, se caută seriozitatea în cazurile de abuz. Numerele ajung uneori să fie exagerate un pic din cauza comentariilor pe care mereu ne place să le facem, dar realitatea este că merge bine și asta îmi dă o anumită liniște.

Aș vrea să ating un punct și aș vrea să vă cer vouă, jurnaliștilor, să colaborați în asta. Aveți un telefon astăzi? Un telefon. Ei bine, pe oricare dintre aceste telefoane, cu plată și cu un password, există acces la abuzul sexual asupra minorilor. Acesta intră în casele noastre și abuzul sexual asupra minorilor este transmis în direct. Unde se filmează? Cine sunt responsabilii? Aceasta este una dintre cele mai grave ciume, alături de toată lumea (...), dar vreau să subliniez asta, pentru că, uneori, nu ne dăm seama că lucrurile sunt așa de radicale. Când este folosit un copil pentru a face spectacolul unui abuz, se atrage atenția. Abuzul este ca și cum "s-ar mânca" victima, nu-i așa? Sau mai rău, a o răni și a o lăsa vie. A vorbi cu persoane abuzate este o experiență foarte dureroasă, care îmi face și bine, nu pentru că îmi place să ascult, ci pentru că mă ajută să mă ocup de această dramă. Adică, la întrebarea dumneavoastră aș spune ceea ce am spus: procesul merge bine, sunt informat despre modul în care merg lucrurile. Știrile poate că au exagerat situația, dar lucrurile merg bine în această privință. Dar și, cu asta, vă spun, în vreun fel, ajutați, ajutați pentru ca toate tipurile de abuz să poată fi rezolvate, abuzul sexual, dar nu este unicul. Există și alte tipuri de abuz care strigă la cer: abuzul muncii minorilor, abuzul muncii cu copii, și este utilizat; abuzarea femeilor, nu-i așa? Și astăzi, în multe țări, se recurge la operația chirurgicale asupra fetițelor: li se scoate clitorisul, și asta este astăzi, și se face cu o lamă de ras, și adio... Cruzime... Și abuzul muncii, adică în cadrul abuzului sexual, care este grav, și toate acestea: există o cultură a abuzului pe care omenirea trebuie s-o revizuiască și să se convertească.

Jean-Marie Guénois (Le Figaro): Sfinte Părinte, cum este sănătatea dumneavoastră, cu merge convalescența dumneavoastră? Nu ați citit sau numai mici părți din cinci discursuri. Este fără precedent în călătorii: de ce? Aveți probleme cu ochii, oboseală? Texte prea lungi? Cum vă simțiți? Și dacă permiteți o mică întrebare despre Franța. Dumneavoastră veniți la Marseille, dar niciodată nu vizitați Franța. Poporul nu înțelege, probabil este prea mică sau dumneavoastră aveți ceva împotriva Franței?

Papa Francisc: Sănătatea mea merge bine. Firele mi le-au scos, duc o viață normală, port un brâu pe care trebuie să-l țin timp de trei luni pentru a evita o eventuală "desfacere" (în limbajul medical: ieșire măruntaielor abdominale, n.r.) până când mușchii vor fi mai puternici. Vederea. În parohia aceea am tăiat discursul, pentru că era o lumină în față și nu puteam să citesc, îmi venea lumina și pentru aceasta am tăiat. Unii, prin Matteo, au întrebat pentru ce eu am scurtat omiliile pe care le aveați voi. Eu când vorbesc - nu omiliile academice, dar asta încerc s-o fac cât mai clar -, mereu când vorbesc caut comunicarea. Voi ați văzut chiar și în omilia academică vreo glumă, unele râsete le fac pentru a controla comunicarea. Cu tinerii, discursurile lungi aveau esențialul mesajului și eu luam acolo după cum simțeam comunicarea. Ați văzut că puneam unele întrebări și imediat ecoul îmi indica încotro se îndreaptă lucrul, dacă era greșit sau nu. Tinerii nu au mult timp de atenție. Gândește-te că dacă tu faci un discurs clar cu o idee, o imagine, un afect, te pot urmări opt minute. În paranteză, în Evangelii gaudium, prima exortație pe care am făcut-o, am scris un capitol lung despre omilie. Pentru că aici este un paroh (referință la Don Benito Giorgetta, paroh de Termoli, n.r.) care știe că omiliile uneori sunt o tortură, o tortură, care vorbesc bla, bla, și oamenii... În unele sate, nu știu dacă la Termoli, oamenii ies să fumeze o țigară și se întorc. Biserica trebuie să se convertească în acest aspect al omiliei: scurtă, clară, cu un mesaj clar și afectuoasă. Pentru aceasta eu controlez cum merge cu tinerii și îi fac să vorbească. Dar eu am scurtat pentru că... mie îmi folosește ideea cu tinerii.

Și să trecem la Franța. Am mers la Strasbourg, voi merge la Marseille, dar în Franța nu. Există o problemă care pe mine mă preocupă, care este problema Mediteranei. Pentru aceasta merg în Franța. Este criminală exploatarea migranților. Aici în Europa nu, pentru că merge, suntem mai culți, dar în lagărele din Africa de Nord... Eu recomand o lectură. Există o mică broșură, mică, pe care a scris-o un migrant căruia, pentru a veni din Guineea în Spania, i-au trebuit trei ani, pentru că era capturat, torturat, redus la sclavie. Migranții în acele lagăre din Nord: este teribil. În acest moment - săptămâna trecută -, Asociația Mediterranea Saving Humans, făcea o demers pentru a-i răscumpăra pe migranții care erau în deșert între Tunisia și Libia, pentru că i-au lăsat acolo ca să moară. Acea carte se numește Hermanito - în italiană are subtitlul Fratellino (Frățiorul) -, dar se citește în două ore, merită. Citiți-o și voi veți vedea drama migranților înainte de a se îmbarca. Episcopii din zona Mediteranei vor face această întâlnire și cu unii politicieni, pentru a reflecta serios asupra dramei migranților. Mediterana este un cimitir, dar nu este cel mai mare cimitir. Cel mai mare cimitir este Africa de Nord. Este teribil acest lucru, citiți-o. Eu merg la Marseille pentru asta. Săptămâna trecută, președintele Macron (mi-a) spus că este intenția sa de a veni la Marseille și voi fi (acolo) o zi și jumătate: ajung după-amiază și toată ziua următoare.

Dumneavoastră nu aveți nimic împotriva Franței... (repetând întrebarea)

Papa Francisc: Nu. Nu, cu privire la asta este o politică. Eu vizitez țările europene mici. Țările mari, Spania, Franța, Anglia, le las pentru mai târziu, la sfârșit. Dar ca opțiune am început cu Albania și astfel cele mici. Nu este nimic. Franța, două orașe, Strasbourg și Marseille.

Anita Hirschbeck (KNA): Sfinte Părinte, la Lisabona ne-ați spus că în Biserică este spațiu pentru "toți, toți, toți". Biserica este deschisă pentru toți, dar în același timp nu toți au aceleași drepturi, oportunități, în sensul că, de exemplu, femeile, homosexualii nu pot să primească toate sacramentele. Sfinte Părinte, cum explicați dumneavoastră această incoerență între "Biserică deschisă" și "Biserică inegală pentru toți"? Mulțumesc.

Papa Francisc: Dumneavoastră îmi puneți o întrebare despre două puncte de vedere diferite. Biserica este deschisă pentru toți, apoi există legislații care reglementează viața în Biserică. Unul care este înăuntru este conform legislației... Ceea ce spuneți dumneavoastră este o simplificare de a spune... "Nu poți primi sacramente". Asta nu înseamnă că Biserica este închisă. Fiecare îl întâlnește pe Dumnezeu prin propria cale în Biserică și Biserica este mamă și călăuzește pe fiecare pe drumul său. Pentru aceasta mie îmi place să spun: vin toți, dar tu, acesta, acela... Toți, fiecare în rugăciune, în dialogul interior, în dialogul pastoral cu lucrătorii din pastorație, caută modul de a merge înainte. Pentru aceasta a pune o întrebare: pentru ce homosexualii nu? Toți! Și Domnul este clar: bolnavi, sănătoși, bătrâni și tineri, urâți și frumoși, buni și răi! Este ca o privire care nu înțelege acest anunț al Bisericii ca mamă și o consideră ca un fel de "firmă", că pentru a intra trebuie să faci asta, s-o faci în acest mod și nu în altul... Un alt lucru este ministerialitatea în Biserică, și anume modul de a duce înainte turma, și unul dintre lucrurile importante este răbdarea în ministerialitate: a însoți persoanele pas după pas pe calea lor de maturizare. Fiecare dintre noi are această experiență: că Biserica mamă ne-a însoțit și ne însoțește pe propria cale de maturizare. Mie nu-mi place reducerea, acest lucru nu este eclezial, acest lucru este gnostic. Este ca o erezie gnostică ce astăzi este un pic la modă. Un anumit gnosticism care reduce realitatea eclezială la idei și acest lucru nu ajută. Biserica este mamă, îi primește pe toți, și fiecare parcurge drumul său în Biserică, fără publicitate, și acest lucru este foarte important. Mulțumesc pentru curajul de a pune această întrebare. Mulțumesc.

Matteo Bruni: Papa dorește să împărtășească un gând despre ZMT...

Papa Francisc: Aș vrea să spun un lucru despre modul în care am trăit eu ZMT. Este a patra oară că o trăiesc. Prima a fost la Rio de Janeiro care era monumentală, în modalitatea brasileira, frumoasă! A doua la Cracovia, a treia la Panama, aceasta este a patra. Aceasta este cea mai numeroasă. Datele concrete, adevărate, spuneau că erau peste un milion. Mai mult. Ba chiar, în Veghea de noapte, ieri, se calcula că erau un milion și patru sute de mii sau un milion și șase sute de mii de persoane. Acestea sunt datele guvernamentale. Este impresionantă cantitatea. Bine pregătită, eh! Dintre cele pe care le-am văzut, aceasta este cea mai bine pregătită. Și tinerii sunt o surpriză, tinerii sunt tineri... Fac ștrengării, viața este așa, dar încearcă să privească înainte și ei sunt viitorul. Misiunea este de a-i însoți, problema este de a ști să-i însoțim și să nu se sature de rădăcini. Pentru aceasta eu insist mult asupra dialogului bătrâni-tineri, bunicii cu nepoții. Acest dialog este important, mai important decât dialogul părinți-copii. Cu bunicii, pentru că se prind chiar acolo rădăcinile. Apoi tinerii sunt religioși, caută o credință care nu este dezgustătoare, nu este artificială, nu este legalistă, o întâlnire cu Isus Cristos. Și acest lucru nu este ușor. Ei spun: "Dar tinerii nu-și trăiesc viața mereu după morală...". Cine dintre noi nu a făcut o greșeală morală în propria viață? Toți! Cu poruncile sau cu cineva, fiecare dintre noi are propriile căderi în propria istorie. Viața este așa. Dar Domnul ne așteaptă mereu, pentru că este milostiv și Tată, iar milostivirea trece peste orice. Pentru mine a fost foarte frumoasă ZMT, eu înainte de a lua avionul am fost cu voluntarii care erau 25 de mii! Un spirit, un angajament, care era cu adevărat frumos, frumos, frumos. Asta voiam să spun despre Ziua Tineretului.

Justin McLellan (CNS): Vorbind despre ZMT, am auzit în aceste zile câteva mărturii ale tinerilor care au luptat pentru sănătatea mentală, cu depresia. Dumneavoastră ați luptat vreodată pentru asta? Și dacă decide cineva să se sinucidă, ce ați spune dumneavoastră celor din familia acestei persoane care din cauza învățăturii catolice despre sinucidere suferă crezând că a mers în iad?

Papa Francisc: Astăzi sinuciderea în rândul tinerilor este importantă, este important numărul. Există. Mass-media nu spun mult despre asta, pentru că nu se informează în mass-media. Aici am rămas în dialog cu tinerii - nu la Spovadă -, am profitat pentru a dialoga. Un tânăr bun mi-a spus: "Pot să-ți pun o întrebare? Ce credeți despre sinucidere?". Nu vorbea o limbă de-a noastră, dar am înțeles bine și am început să vorbim despre sinucidere. Și la sfârșit mi-a spus: "Mulțumesc, pentru că anul trecut eu eram nehotărât dacă s-o fac sau să n-o fac". Atâția tineri neliniștiți, deprimați, dar nu numai psihologic... Apoi în unele țări, care sunt foarte, foarte exigente în universități, tinerii care nu reușesc să absolve sau să găsească de lucru se sinucid, pentru că simt o rușine foarte mare. Nu spun că este un lucru de toate zilele, dar este o problemă. Este o problemă actuală. Este un lucru care se întâmplă.

Matteo Bruni: Mulțumim, Sanctitate, pentru răspunsurile dumneavoastră.

Papa Francisc: Și vă mulțumesc vouă pentru ceea ce ați făcut și vă rog, nu uitați "Hermanito", "Fratellino", cartea migrantului. Mulțumesc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat