Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Portugalia
cu ocazia celei de-a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului
(Lisabona, 2-6 august 2023)

Întâlnire cu voluntarii de la ZMT
"Passeio marítimo" din Algés, duminică, 6 august 2023

Dragi prieteni, bună ziua! Și mulțumesc!

Mulțumesc patriarhului de Lisabona pentru cuvintele sale, Monseniorului Aguiar și vouă tuturor pentru că ați muncit atât și atât de bine: ați făcut posibile aceste zile de neuitat! Ați trudit timp de luni, în mod ascuns, fără zgomot și fără luminile reflectoarelor, pentru ca toți să putem fi aici ca să cântăm împreună: "Isus trăiește și nu ne lasă singuri: nu vom înceta niciodată să iubim". Nu numai atât: ați fost exemplu pentru că ați făcut echipă în a munci împreună! Dar a voastră, mai mult decât o muncă, a fost o slujire, mulțumesc!

Aceeași slujire pe care a adus-o Fecioara Maria, care "ridicându-se, a mers în grabă" (Lc 1,39) pentru a merge s-o slujească pe verișoara Elisabeta, simțind urgența de a împărtăși bucuria în slujire. A împărtăși bucuria și slujirea, bucuria în slujire. Să ne gândim la Zaheu, care a urcat într-un copac pentru a-l vedea pe Isus, și a coborât în grabă. Ceva l-a atins, voia să-l întâlnească pe Isus și să-l primească în casa sa (cf. Lc 19,6); să ne gândim la femeile și la discipolii, care la Paște aleargă înainte și înapoi de la mormânt la cenacol pentru a vesti că Cristos este Înviat (cf. In 20,1-18). Cine iubește nu stă cu mâinile în sân, cine iubește slujește, cine iubește aleargă ca să slujească, aleargă ca să se angajeze în slujirea celorlalți. Și voi ați alergat, ați alergat mult, în aceste luni! Eu am putut să văd numai momentul final, în aceste zile, să vă observ în timp ce răspundeați la atâtea nevoi, uneori cu fața marcată de oboseală, alteori un pic depășiți de urgențele momentului, dar am observat mereu un lucru: că aveați ochii luminoși, luminoși datorită bucuriei slujirii, mulțumesc!

Voi ați făcut posibilă această întâlnire mondială a tineretului, ați făcut lucruri mari în gesturile cele mai mici, precum sticluța de apă oferită unui necunoscut, și asta creează prietenie. Ați alergat mult, însă nu cu alergarea frenetică și fără destinație care uneori este cea a lumii, nu, voi ați alergat într-un alt mod: ați făcut o alergare care duce în întâmpinarea celorlalți pentru a-i sluji în numele lui Isus. Voi ați venit la Lisabona pentru a sluji și nu pentru a fi slujiți, mulțumesc, multe mulțumiri!

Și acum aș vrea să fiu eu amplificatorul vostru, pentru ca să răsune ceea ce ne-au spus mărturiile, mărturiile lui Chiara, Francisco și Filipe: toți trei ne-au vorbit despre o întâlnire specială cu Isus. Ne-au amintit că întâlnirea cea mai frumoasă, motorul tuturor celorlalte, cel care face să mergem în mod serios, care face să meargă înainte viața, este cu Isus. Este întâlnirea cea mai importantă din viața noastră. A reînnoi în fiecare zi întâlnirea personală cu Isus este inima vieții creștine. Și trebuie reînnoită în fiecare zi pentru a o menține proaspătă, nu numai în minte, ci și în inimă. Am experimentat că un mic "da" spus lui Isus poate să schimbe viața. Dar și "da"-urile spuse celorlalți fac bine, când sunt pentru slujire. Voi, în momentul oboselii, v-ați făcut curaj și ați mers înainte spunând "da" pentru a-i sluji pe ceilalți. Mulțumesc pentru asta.

Și tu, Francisco, ai spus că aici ai găsit ceva de care aveai nevoie și ceea ce nici măcar nu căutai. Mergând, muncind și rugându-te cu ceilalți ai înțeles că nu puteai să te lași închis de dezordine, de "paturile nefăcute" din trecut, nici să trăiește cu inima chinuită de sentimentele de neîmplinire, dar că, având ajutorul lui Isus și al fraților, îți era dată ocazia pentru a reordona "camera vieții tale". Este frumos acest lucru: această Zi folosește, ajută mult pentru a face ordine în viață. Dar pentru ce? Grație Zilei? Nu, grație lui Isus, care este aici în mijlocul nostru și ni se arată nouă. Pentru a face ordine în viața noastră nu folosesc lucrurile, nu folosesc distragerile, nu folosesc banii. Este necesar să dilatăm inima. Și dacă voi lărgiți inima, veți face ordine în viața voastră. Nu vă fie frică: dilatați inima voastră!

Și în sfârșit tu, Filipe, printre multele lucruri frumoase pe care le-ai împărtășit ai spus unul pe care vreau să-l subliniez: ai spus că ai trăit aici o dublă întâlnire, o întâlnire cu Isus și o întâlnire cu ceilalți. A te întâlni cu Isus și a te întâlni cu ceilalți. Acest lucru este foarte important: întâlnirea cu Isus este un moment personal, unic, care se poate descrie și relata numai până la un anumit punct, însă vine mereu grație unui drum parcurs cu ceilalți, parcurs prin mijlocirea celorlalți. A-l întâlni pe Isus și a-l întâlni în slujirea față de ceilalți.

Prieteni, la sfârșit aș vrea să vă las o imagine. Așa cum știu mulți dintre voi, în nordul Lisabonei este o localitate, Nazaré, unde se pot admira valuri care ajung până la treizeci de metri înălțime și sunt o atracție mondială, în special pentru surferii care merg pe ele. În aceste zile și voi ați înfruntat un adevărat val: nu de apă, ci de tineri, tineri ca și voi, care s-au revărsat în acest oraș. Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu multă generozitate și susținându-vă reciproc, ați mers pe acest mare val. Voi ați mers pe acest mare val: chiar sunteți curajoși!

Mulțumesc, obrigado! Vreau să vă spun: continuați așa, continuați să mergeți pe valurile iubirii, pe valurile carității, fiți surferi ai iubirii! Și aceasta este misiunea pe care v-o încredințez în acest moment: fie ca slujirea pe care ați făcut-o în această Zi Mondială a Tineretului să fie primul din multe valuri de bine; de fiecare dată veți fi duși mai în larg, mai aproape de Dumnezeu, și asta vă va permite să vedeți dintr-o perspectivă mai bună drumul vostru.

Iarăși mulțumesc, tuturor. Drum bun! Și, vă rog, continuați să vă rugați pentru mine! Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat