Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Portugalia
cu ocazia celei de-a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului
(Lisabona, 2-6 august 2023)

Angelus
"Parque Tejo" (Lisabona), duminică, 6 august 2023

Iubiți frați și surori,

Un cuvânt a răsunat de atâtea ori în aceste zile: "mulțumesc", sau mai bine zis "obrigado". Este frumos ceea ce tocmai ne-a spus patriarhul de Lisabona, adică faptul că obrigado nu exprimă numai recunoștință pentru ceea ce s-a primit, ci și dorința de a răsplăti binele. Toți, în acest eveniment de har, am primit și acum Domnul ne face să simțim nevoia, întorcându-ne acasă, să împărtășim și să dăruim la rândul nostru, mărturisind cu bucurie gratuitatea lui Dumnezeu, ceea ce Dumnezeu ne-a pus în inimă.

Însă înainte de a vă trimite aș vrea să spun și eu obrigado. Înainte de toate cardinalului Clemente, și cu el Bisericii și întregului popor portughez: Obrigado. Obrigado domnului președinte, care ne-a însoțit în evenimentele din aceste zile; obrigado instituțiilor naționale și locale pentru sprijinul și asistența furnizate; obrigado episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și laicilor; și obrigado ție, Lisabona, care vei rămâne în amintirea acestor tineri drept "casă de fraternitate" și "oraș de visuri"! Apoi exprim multă recunoștință cardinalului Farrell, care este reîntinerit în aceste Zile, și celor care au pregătit aceste Zile, precum și celor care le-au însoțit cu rugăciunea. Obrigado voluntarilor, spre care se îndreaptă aplauzele din inimă pentru marea slujire desfășurată! O mulțumire specială pentru cei care au vegheat asupra ZMT de sus, adică sfinților patroni ai evenimentului: unul pentru toți, Ioan Paul al II-lea, care a dat viață Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Și obrigado vouă tuturor, dragi tineri! Dumnezeu vede tot binele care sunteți, el singur cunoaște ceea ce a semănat în inimile voastre. Voi plecați de aici cu ceea ce Dumnezeu a semănat în inimă. Păstrați-l cu grijă și faceți-l să crească. Aș vrea să vă fac o recomandare: amintiți-vă, fixați în minte și în inimă momentele mai frumoase, pentru că astfel, atunci când va veni vreun inevitabil moment de oboseală și descurajare, și eventual ispita de a vă opri pe drum sau de a vă închide în voi înșivă, cu amintirea să reînsuflețiți experiențele și harul din aceste zile, pentru că - să nu uitați niciodată asta - aceasta este realitatea, asta sunteți voi: sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care merge în bucuria Evangheliei! Doresc să trimit un salut și tinerilor care nu au putut să fie aici, dar au participat la inițiative organizate de țările lor, de conferințele episcopale, de dieceze; mă gândesc, de exemplu, la frații și la surorile subsaharieni reuniți la Tangeri. Tuturor mulțumesc, mulțumesc!

Îndeosebi, să însoțim cu afectul și cu rugăciunea pe cei care nu au putut să vină din cauza conflictelor și războaielor. În lume sunt multe războaiele, sunt multe conflictele. Gândindu-mă la acest continent, simt mare durere pentru iubita Ucraina, care continuă să sufere mult. Prieteni, permiteți-mi și mie, de acum bătrân, să împărtășesc cu voi tinerii un vis pe care-l port în mine: este visul păcii, visul de tineri care se roagă pentru pace, trăiesc în pace și construiesc un viitor de pace. Prin Angelus să punem în mâinile Mariei, Regina păcii, viitorul omenirii.

Și este un ultim obrigado pe care aș vrea să-l subliniez la sfârșit: obrigado rădăcinilor noastre, bunicilor noștri, care ne-au transmis credința, care ne-au transmis orizontul unei vieți. Sunt rădăcinile noastre. Și, întorcându-vă acasă, continuați să vă rugați pentru pace. Voi sunteți un vis de pace pentru lume, o mărturie a modului în care diferitele naționalități, limbi, istorii pot să unească și nu să dezbine. Sunteți speranța unei lumi diferite. Mulțumesc pentru asta. Înainte!

Și la sfârșit este un moment pe care toți îl așteptați: anunțarea următoarei etape a drumului. Înainte de a vă spune locul celei de-a patruzeci și una ZMT, vă adresez o invitație. Dau întâlnire tinerilor din toată lumea în 2025 la Roma, pentru a celebra împreună Jubileul tinerilor. Vă aștept în 2025 pentru a celebra împreună Jubileul tinerilor. Și următoarea Zi Mondială a Tineretului va avea loc în Asia: va fi în Coreea de Sud, la Seoul! Astfel, în 2027, din granița occidentală a Europei se va muta în extremul Orient: acesta este un semn frumos al universalității Bisericii și al visului de unitate pentru care voi sunteți martori!

În sfârșit, un ultim obrigado. Îl adresăm la două persoane speciale, protagoniștilor principali ai acestei întâlniri. Au fost aici cu noi, dar sunt mereu cu noi, nu pierd din vedere vieților noastre, iubesc viețile noastre ca nimeni altcineva: obrigado ție, Doamne Isuse; obrigado ție, mama noastră Maria. Și acum să ne rugăm împreună.

________________

După Angelus

Doresc să asigur rugăciunea mea, și o facem și împreună, pentru victimele tragicelor alunecări de teren care s-au produs în urmă cu două zile în regiunea Racha, în Georgia. Și însoțesc cu apropierea mea membrii familiilor, ca Sfânta Fecioară să-i mângâie și să susțină și munca echipelor de ajutor. Însoțesc și sunt aproape de fratele meu, patriarhul Ilie al II-lea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat