Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Portugalia
cu ocazia celei de-a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului
(Lisabona, 2-6 august 2023)

Veghe cu tinerii
"Parque Tejo" (Lisabona), sâmbătă, 5 august 2023

Iubiți frați și surori, bună seara!

Îmi dă multă bucurie să vă văd! Mulțumesc pentru că ați călătorit, pentru că ați mers, și mulțumesc că sunteți aici! Și cred că și Fecioara Maria a trebuit să călătorească pentru a o vedea pe Elisabeta: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Ne vine să ne întrebăm: de ce Maria se ridică și merge în grabă la verișoara sa? Desigur, tocmai a aflat că verișoara este însărcinată, dar și ea este însărcinată: așadar, de ce să meargă dacă nimeni nu i-a cerut asta? Maria face un gest care nu este cerut și nu este datorat; Maria merge pentru că iubește și "cel care iubește zboară, aleargă cu bucurie" (Imitațiunea lui Cristos, III,5). Asta este ceea ce face iubirea.

Bucuria Mariei este dublă: tocmai primise vestea îngerului, că avea să-l primească pe Răscumpărătorul, precum și vestea că verișoara era însărcinată. Așadar, este interesant: în loc să se gândească la ea însăși, se gândește la cealaltă. De ce? Pentru că bucuria este misionară, bucuria nu este pentru unul, este pentru a duce ceva. Vă întreb: voi, care sunteți aici, care ați venit ca să vă întâlniți, ca să găsiți mesajul lui Cristos, ca să găsiți un sens frumos al vieții, pe acesta, îl veți ține pentru voi sau îl veți duce la ceilalți? Ce credeți? Nu aud... Este pentru a-l duce la ceilalți, pentru că bucuria este misionară! Să repetăm toți împreună: bucuria este misionară! Și astfel eu duc această bucurie la ceilalți.

Dar această bucurie pe care o avem, alții ne-au pregătit-o ca să o primim. Acum să privim în urmă, la tot ceea ce am primit: toate acestea au predispus inima noastră la bucurie. Acum să facem o clipă de tăcere, și fiecare să se gândească la cei care ne-au dat ceva în viață, care sunt ca rădăcinile bucuriei.

[moment de tăcere]

Ați găsit? Ați găsit fețe, istorii? Bucuria care a venit prin acele rădăcini este aceea pe care noi trebuie s-o dăm, pentru că noi avem rădăcini de bucurie. Și în același mod noi putem să fim rădăcini de bucurie pentru ceilalți. Nu este vorba de a duce o bucurie trecătoare, o bucurie de moment; este vorba de a duce o bucurie care creează rădăcini. Și mă întreb: cum putem deveni rădăcini de bucurie?

Bucuria nu se află în bibliotecă, închisă - chiar dacă este necesar să se studieze! - ci se află în altă parte. Nu este păstrată sub cheie. Bucuria trebuie căutată, trebuie descoperită. Trebuie descoperită în dialogul cu ceilalți, unde trebuie să dăm aceste rădăcini de bucurie pe care le-am primit. Și asta, uneori, obosește. Vă pun o întrebare: voi obosiți uneori? Gândiți-vă la ce se întâmplă când unul este obosit: nu are voință de a face nimic, așa cum spunem în spaniolă unul aruncă buretele pentru că nu are voința de a merge înainte și atunci unul capitulează, încetează să meargă și cade. Voi credeți că o persoană care cade, în viață, care are un faliment, care comite și greșeli grave, puternice, că viața sa s-a terminat? Nu! Ce anume trebuie făcut? Să se ridice! Și există un lucru foarte frumos pe care astăzi aș vrea să vi-l las ca amintire. Alpiniștii, cărora le place să escaladeze munții, au un cântec foarte frumos care spune așa: "În arta de a urca - pe munte - ceea ce contează nu este a nu cădea, ci a nu rămâne căzut". Este frumos!

Cel care rămâne căzut deja "a ieșit la pensie" din viață, a închis, a închis speranței, a închis dorințelor și rămâne la pământ. Și când vedem pe cineva, un prieten al nostru care a căzut, ce trebuie să facem? Să-l ridicăm. Imaginați-vă când unul trebuie să ridice sau trebuie să ajute o persoană ca să se ridice, ce gest face? Îl privește de sus în jos. Singura ocazie, singurul moment în care este permis a privi o persoană de sus în jos este pentru a o ajuta să se ridice. De câte ori, de câte ori vedem persoane care ne privesc așa, peste umăr, de sus în jos! Este trist. Singurul mod, singura situație în care este permis a privi o persoană de sus în jos este... spuneți voi..., tare: pentru a o ajuta ca să se ridice.

Bine, cam acesta este drumul, statornicia în a merge. Și în viață, pentru a obține lucrurile trebuie să ne antrenăm ca să mergem. Uneori nu avem voința de a merge, nu avem voința de a obosi, copiem la examene pentru că nu avem voința de a studia și nu ajungem la rezultat. Nu știu dacă vreunuia dintre voi îi place fotbalul..., mie îmi place. În spatele unui gol, ce este? Mult antrenament. În spatele unui rezultat, ce este? Mult antrenament. Și în viață, nu întotdeauna unul poate face ceea ce vrea, ci ceea ce ne determină să facem vocația pe care o avem înăuntru - fiecare are propria vocație. A merge. Și dacă eu cad, mă ridic sau cineva mă va ajuta să mă ridic; a nu rămâne căzut; și să mă antrenez, să mă antrenez ca să merg. Și toate acestea sunt posibile, nu pentru că urmăm un curs despre mers - nu există cursuri care ne învață să mergem în viață -; asta se învață, se învață de la părinți, se învață de la bunici, se învață de la prieteni, ajutându-ne reciproc. În viață se învață, și acesta este antrenament pentru a merge.

Vă las aceste idei. A merge și, dacă se cade, a se ridica; a merge cu o destinație; a se antrena în toate zilele în viață. În viață, nimic nu este gratis, totul se plătește. Numai un singur lucru este gratis: iubirea lui Isus! Așadar, cu acest gratis pe care-l avem - iubirea lui Isus - și cu voința de a merge, să mergem în speranță, să privim la rădăcinile noastre și să mergem înainte, fără frică. Nu vă fie frică. Mulțumesc! Ciao!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat