Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Sărbătoarea Diecezană a Familiilor

Sâmbătă, 5 august 2023, în Parohia "Trupul și Sângele Domnului", din Gherăești a avut loc cea de-a X-a Întâlnirea Diecezană a Familiilor. Printre participanți, dincolo de numeroasele familii care au venit din parohiile diecezei, s-au numărat: PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, Mons. Carlo Rocchetta, profesor emerit și coordonator al Centrului Familial "Casa Tandreții" din Perugia (IT), pr. Petrică Dăncuț, decan de Piatra, precum și un mare număr de preoți.

Întâlnirea a debutat cu salutul adresat participanților, după care Mons. Rocchetta a prezentat cateheza cu tema: "Familia, comunitatea gingășiei lui Dumnezeu".

"Doi soți care permit să fie dominați de ură, nervozitate, teamă și tristețe, nu trăiesc gingășia, spunea Monseniorul Carlo. Dumnezeu, care este comuniune de persoane, persoane care se iubesc între ele, atunci când l-a creat pe om, a sădit în el aceeași iubire, o iubire care se traduce în familie prin gingășie, tandrețe, respect, prin promovarea celuilalt, prin apreciere, dar și prin cuvinte frumoase adresate cel puțin din când în când".

Îmbrățișarea între soți, spune invitatul din Italia, face bine nu doar soților, ci și copiilor. Copiii trebuie să fie îmbrățișați, trebuie apreciați și încurajați, astfel încât să crească maturi.

"Patru îmbrățișări pe zi îi face pe soți să supraviețuiască, opt îi face să trăiască, iar douăsprezece îi face să trăiască foarte bine!" La întrebarea: "Doriți să trăiți bine?" participanții au răspuns mai întâi cu timiditate, apoi cu forță: "Da!"

"Alegeți tandrețea ca pe un drum, ca pe o vocație, spune Monseniorul. Cine nu face efort s-o trăiască, nu poate avea o familie fericită și nu poate fi un exemplu concret pentru copii".

A urmat Sfânta Liturghie celebrată de către PS Petru Gherghel, concelebrată de PS Petru Sescu și de toți preoții prezenți. În cadrul predicii, PS Petru Sescu a subliniat la rândul său importanța pe care cunoașterea lui Dumnezeu-Iubire o are pentru familie.

"O familie care crede, care îl cunoaște pe Dumnezeu, spunea Preasfințitul, este o familie care trăiește din iubire, e familia care știe să se respecte și mai ales știe să depășească împreună dificultățile inerente ale vieții. Câte nu face Dumnezeu pentru noi! Pornind de la razele soarelui de dimineață, de la verdele naturii, de la iubirea dintre oameni, iar noi? Soții? Soții sunt invitați ca privind la Dumnezeu care ne iubește, să se iubească cu aceeași iubire!"

La finalul Liturghiei, pr. Paul Budău, parohul comunității a mulțumit tuturor celor prezenți și care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului, mai ales familiilor participante, episcopilor și preoților, dar și celor două coruri reunite, din Iași-Catedrală și Gherăești, sub bagheta părintelui Robert Râtan, directorul Oficiului pentru Muzica Sacră.

Ultimul care a avut cuvântul a fost PS Petru Gherghel, care a felicitat familiile și în numele PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași și le-a îndemnat să rămână fidele acestui proiect atât de mult dorit de Dumnezeu încă din zorii creației.

Sărbătoarea s-a încheiat cu prânzul oferit de către comunitatea din Gherăești tuturor participanților, în timpul căruia cei prezenți s-au bucurat de dansul Ansamblului "Lunca Moldovei".

Oficiul pentru Pastorația Familiei, care se află la baza acestei inițiative, se alătură mulțumirilor părintelui paroh, Paul Budău și la rândul său mulțumește comunității din Gherăești pentru că a acceptat această provocare, de a organiza un astfel de eveniment și dorește comunității din Lespezi - Bacău, comunitatea care va organiza anul viitor Întâlnirea Diecezană a Familiilor, mult succes!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 august: Gherăești: Întâlnirea Diecezană a Familiilor

* * *

Cateheza ținută de Mons. Carlo Rocchetta

* * *

Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel și PS Petru Sescu


 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat