Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Un timp bogat în har

În perioada 31 iulie - 6 august 2023, un număr de 35 de persoane din diferite congregații religioase ne-am întâlnit la Luncani, Mănăstirea carmelitanilor, pentru a trăi un timp de har și binecuvântare în cadrul exercițiilor spirituale, având ca temă: Cu Isus Cristos la școala rugăciunii. "Doamne, învață-ne să ne rugăm!" (Lc 11,1).

Câteva puncte esențiale prezentate și trăite în această oază de liniște ne-au invitat să reflectăm asupra vieții noastre spirituale și a misiunii pe care o avem de îndeplinit în comunitățile din care provenim.

Prin meditațiile prezentate, pr. Lucian Dîncă, augustinian asumpționist, a scos în evidență importanța dialogului cu Dumnezeu prin diferite moduri de rugăciune: vocală, meditativă și contemplativă.

Drumul nostru spiritual a continuat cu îndrumări despre convertire care presupune o inimă nouă și un duh nou. Dumnezeu nu are nevoie de sfinți, are nevoie de noi, cei păcătoși, și dorește să ne conducă pe căile sfințeniei.

Conștientizarea păcatului prin cele trei ispite: măreția deșartă, supremația și falsitatea religioasă, ne-au făcut să înțelegem că păcatul este zidul care l-a separat pe om de Dumnezeu. Antidotul celor trei ispite sunt: postul, pomana și rugăciunea.

În itinerariul nostru au fost subliniate cele șapte păcate capitale și remediile lor, cele șapte virtuți capitale. Isus nu ne dă o listă cu ele, ci doar rostește parabole, cu învățăminte spirituale adecvate, descriind sufletul ca un lăcaș ce are ca rod ultim convertirea.

Cercetarea inimii și a conștiinței văzută prin prisma imaginii pomului vieții și a pomului răului, ne-a condus la următoarele două întrebări: Care este pomul ce-l sădim în noi? Care sunt roadele? A cerceta cât mai des inima și conștiința ne conduce la acea liniște interioară, pace lăuntrică, adevăr, armonie și iubire de Dumnezeu și de aproapele.

Un alt punct important în progresul spiritual îl constituie Lectio divina. Aceasta menține practica rugăciunii cu Scriptura și este prilej de propășire spirituală. Sfânta Scriptură este izvor nesecat de rugăciune și trăire intimă cu Dumnezeu.

Lectio divina și Euharistia sunt cele două coloane care zidesc un discipol și îi stârnesc foamea și setea după Cuvântul lui Dumnezeu. Practica regulată a Euharistiei și Lectio divina are efectul de a dezrădăcina răul din noi și a implementa binele și virtutea. Euharistia și Lectio divina se pot asemăna cu două aripi ale sufletului care se înalță către Dumnezeu.

Stăruința, fidelitatea în rugăciune este motorul care ne împinge pentru a rămâne statornici în vocația noastră. Asemenea văduvei insistente din Lc 18,1-8, Isus îi îndeamnă pe discipolii săi să se roage neîncetat. Văduva nu renunță până nu obține ceea ce îi cere judecătorului nedrept și plictisit de insistența ei. În fiecare zi suntem chemați de a face o prioritate în a ne ruga și a trăi momente intime cu Dumnezeu.

Un lucru ce nu trebuie făcut este acela de a nu vâna orice neatenție, distracție care ne-ar îndepărta de comuniunea cu Dumnezeu. Inima să fie mereu trează, să simtă prezența Sa, producând astfel schimbarea interioară.

Vrem, nu vrem, în viața noastră spirituală trecem prin momente de întunecime, așa zisa "noapte întunecată". Prin lipsa dorinței de a ne ruga și a sentimentului că Dumnezeu lipsește, intervine descurajarea în viața spirituală. Chiar și în astfel de momente să nu ne lăsăm surprinși de uscăciunea și întunecimea spirituală, să nu lăsăm rugăciunea, să ne păstrăm calmul și liniștea interioară, să nu încetăm a crește în virtute, deoarece ea este rod al prezenței Duhului Sfânt.

În omiliile de la Sfânta Liturghie, axate pe Liturgia Cuvântului, am primit multe îndrumări practice pentru viața comunitară și cea apostolică. Am fost invitați să-l purtăm pe Cristos, primit în Sfânta Împărtășanie, să-l vedem în sora și fratele de lângă noi, în persoana celui nevoiaș și a celui marginalizat. Bucuria prezenței lui Isus în inima noastră are ca efect de a produce sărbătoare în comunitățile noastre și în pastorala de zi cu zi în Biserica lui Cristos.

Parcursul nostru ne-a făcut să progresăm în rugăciune, să descoperim perlele care se ascund în Sfânta Scriptură, scrisoare de iubire pentru fiecare generație în parte și care schimbă caractere, opinii, mentalități și atitudini față de aproapele.

Răspunsul la toate grijile, preocupările și frământările noastre de zi cu zi îl găsim în Cuvântul lui Dumnezeu citit, meditat, interiorizat și contemplat. Stăruința în rugăciune modelează inima noastră după inima lui Dumnezeu. Să nu uităm să-i cerem lui Cristos neîncetat: "Doamne, învață-ne să ne rugăm!"

Participanții la exercițiile spirituale
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat