Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea preoților din promoția 1993 cu episcopul auxiliar Petru Sescu

Vineri, 4 august 2023, comemorarea Sfântului Ioan Maria Vianney, patronul preoților, a avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) întâlnirea PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, cu preoții din Dieceza de Iași hirotoniți în anul 1993.

"Apostolii i-au povestit tot ceea ce au făcut, iar el, luându-i cu sine, s-a retras deoparte" (Lc 9,10). În acest spirit s-a petrecut întâlnirea din "Aula albastră" din Centrul "Gaudium et Spes". Preasfințitul ne-a prezentat motivațiile și roadele acestor întâlniri cu preoții, pe serii. Apoi fiecare a luat cuvântul subliniind aspecte personale sau generale din activitatea pastorală.

În toate mărturiile și împărtășirile a reieșit că viața noastră de slujitori ai Domnului este condusă de mâna Providenței care, în cei 30 de ani de slujire sacerdotală, ne-a făcut să putem înfrunta provocările pe care ni le-a adresat fiecare misiune încredințată nouă de episcop; mâna Providenței care ne-a sprijinit, ne-a ridicat și ne-a încurajat în dificultăți, în neîmpliniri, în greșeli, în tristeți și în suferințe; mâna Providenței care ne-a călăuzit și în bucuriile, împlinirile și satisfacțiile pe care le-am trăit pe parcursul anilor de slujire; și mâna Providenței care, avem mare încredere, va continua să ne conducă și în munca prezentă și viitoare din via Domnului.

Dialogul deschis și sincer dintre cei prezenți, mărturiile și sugestiile prezentate au creat între preoți și episcop o atmosferă de fraternitate și prietenie sacerdotală, foarte importantă în activitatea noastră de predicatori ai Cuvântului și împărțitori ai sfintelor sacramente.

Desigur, privirea fiecăruia dintre noi nu poate să nu observe provocările pe care le avem din partea societății de astăzi, de asemenea așteptările oamenilor din lumea de astăzi de la slujitorii altarului. "Să mergem împreună" ne îndeamnă mereu Sfântul Părinte Papa Francisc: în pofida scăderii numărului de preoți, poate a scăderii entuziasmului de la început odată cu trecerea anilor, această invitație continuă să răsune cu putere și pentru fiecare din noi. Iată de ce, această inițiativă a constituit o reînflăcărare a darului lui Dumnezeu care este în noi prin impunerea mâinilor episcopului (cf. 2Tim 1,6).

Întâlnirea s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii, în comemorarea Sfântului Ioan Maria Vianney. I-am mulțumit Domnului pentru cei 30 de ani de preoție, i-am purtat în gând și în rugăciune și pe ceilalți colegi care își desfășoară activitatea pastorală în Arhidieceza de București și în Austria, de asemenea l-am amintit pe colegul nostru, pr. Robert Matei, trecut la Domnul la o vârstă foarte tânără, în urmă cu 14 ani.

Așadar o întâlnire rodnică și o experiență care merită să fie trăită cât mai des. Sperăm ca Dumnezeu, prin exemplul și mijlocirea Sfântului Ioan Maria Vianney, să ne facă "să-i atragem pe frații noștri la Cristos prin iubire" (Rugăciunea zilei).

Un cuvânt de prețuire și recunoștință celui care ne-a găzduit la această întâlnire, părintele Felician Tiba, un adevărat prieten al preoților, al familiilor, al tuturor celor care calcă pragul Centrului "Gaudium et Spes".

Deo adiuvante procedamus ulterius!

Pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 august: Traian: Întâlnirea preoților din promoția 1993 cu episcopul auxiliar Petru Sescu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat