Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea preoților din generația 1989 cu episcopul auxiliar Petru Sescu

Marți, 1 august 2023, a avut loc la centrul Gaudium et Spes din Traian, întâlnirea preoților hirotoniți în anul 1989, care își desfășoară activitatea în Dieceza de Iași, cu Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar.

Domnul este milostiv și plin de îndurare (Ps 102,8). În planul providenței divine coincidența nu este altceva decât înfăptuirea perfectă a planului lui Dumnezeu care știe sa împletească armonios luminile și umbrele, seninul și negura, lacrimile tristeții și ale bucuriei în viața noastră. Proclamarea acestui psalm în timpul Sfintei Liturghii nu a fost o simplă întâmplare, o coincidență, ci a fost voită de Domnul pentru a ne reaminti încă odată cât de privilegiați am fost și continuăm să fim, experimentând milostivirea și îndurarea lui pe parcursul îndelungatei noastre slujiri sacerdotale.

În spiritul acestei trăiri, întâlnirea noastră a reușit să genereze un dialog neașteptat de captivant și, sperăm noi, roditor. Pe de o parte, am devenit conștienți de profunzimea anumitor probleme și preocupări pe care episcopul încearcă să le rezolve spre a-și împlini misiunea de păstor al turmei încredințate. Pe de altă parte, episcopul a ascultat glasul preoților care au împărtășit câteva din trăirile și emoțiile pe care le experimentează acum când au ajuns la o anumită vârstă și au acumulat o bogata experiență pastorală.

Trecerea timpului și evoluția societății noastre ne așază în fața unor situații și provocări pe care nu le întrevedeam acum 34 de ani și pentru a căror rezolvare trebuie să găsim formule corespunzătoare integrate într-un program pastoral parohial care să răspundă necesităților spirituale specifice fiecărei comunități și în același timp să însuflețească trăirea credinței în dimensiunea ei liturgică, sacramentală, caritativă etc. Aceasta a fost unul din subiectele care au ocupat o mare parte a dialogului din această zi.

O alta chestiune care a ocupat o parte importantă a discuțiilor, chestiune cauzată de vârsta la care ne aflăm, a fost aceea a pensionării și a tuturor circumstanțelor legate de acest eveniment. Ascultând preocupările noastre, Preasfințitul Petru a făcut o prezentare exhaustivă a situației prezente în dieceza noastră a acestui aspect, care sunt acțiunile care se desfășoară în momentul de față în acest domeniu, posibile rezolvări ale diferitor situații mai dificile precum și perspective de viitor. Concluzia discuției a fost una plină de speranță și încredere în Providența divină. Dorința tuturor este ca acest moment al trecerii de la un ritm de viața și activitate intensă la unul mai puțin implicat, dar nu cu totul inactiv, să se realizeze atât spre beneficiul preotului cât și al poporului lui Dumnezeu pe care preotul pensionar îl mai poate sluji într-o manieră adecvată vârstei și capacităților pe care le posedă în momentul respectiv.

Întâlnirea s-a încheiat, (cum se putea altfel?!) cu celebrarea Sfintei Liturghii. Acolo ne-am manifestat recunoștința, am invocat darul credinței și al speranței și i-am amintit cu pietate pe cei șase confrați ai noștri care ne-au precedat în trecerea din această lume în casa Tatălui ceresc.

Mulțumindu-i Preasfințitului Petru Sescu pentru deschidere și pentru capacitatea de ascultare si dialog, îl însoțim cu rugăciunea și sprijinul nostru în împlinirea sfintei sale misiuni.

Un cuvânt de recunoștință părintelui Felician Tiba care s-a dovedit a fi, ca de obicei, o gazda generoasă și primitoare.

Mons. Benone Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 august: Traian: Întâlnirea preoților din generația 1989 cu episcopul auxiliar Petru Sescu
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat