Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT 2023: Un eveniment fără precedent în țară

de cardinal Manuel Clemente, patriarh de Lisabona

Ziua Mondială a Tineretului 2023 se deschide oficial marți, 1 august 2023, dar în realitate a început deja de mult timp. Se desfășoară în prima săptămână din august, dar noi am început s-o gândim și s-o pregătim cu mare anticipare.

Ideea vine de departe. De fiecare dată când se desfășura o ZMT, creștea voința de a ține una în Portugalia. În Conferința Episcopală era o temă recurentă. Și printre tinerii catolici era astfel, și era astfel tot mai mult. Au venit de la ei, mai ales de la ei, forța și entuziasmul pentru a merge înainte. Dar, privind la țară și la posibilitățile sale reale, am menținut un amestec de prudență și teamă. Prudența ne-a făcut să evaluăm mijloacele pe care le avem la dispoziție, ținând cont de scopul la care trebuie să se ajungă. Teama se naște atunci când disproporția între mijloace și scopuri apare prea mare.

De fapt, a organiza ceva asemănător pentru un milion și mai mult de tineri din toată lumea într-o țară care are zece milioane de locuitori înseamnă a crește, într-o săptămână și în același loc, populația cu minim o zecime, cu ceea ce comportă referitor la cazare, hrană, măsuri igienice, transport, siguranță. N-a existat niciodată un eveniment de asemenea proporții în Portugalia și nu avem nici experiență, nici un termen de comparație.

Cu toate acestea, am mers înainte. Cu implicarea întregii Conferințe Episcopale Portugheze și cu sprijinul unanim al autorităților civile, de la stat la realitățile locale, care au văzut în ZMT ceva foarte bun pentru tineri și pentru țară în general. Contactele au fost luate începând din 2017 și de atunci am găsit mereu încurajare și ajutoare concrete, oficiale și private. Putem spune că ZMT a devenit un eveniment național pentru toți.

De când Papa Francisc a acceptat propunerea noastră - și așa a fost anunțat la sfârșitul ZMT din Panamá, în ianuarie 2019 -, totul s-a activat și mai mult. Fie în Portugalia, fie în contactele cu Roma și cu multe alte națiuni.

În țară, cu constituirea comitetelor parohiale, decanale și diecezane, care cu comitetul local - al locului unde se ține ZMT, în realitate prim responsabil a întregului eveniment - a fost desfășurată o lucrare constantă și pasionată, în contact cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și sub direcțiunea foarte competentă a episcopului Américo Aguiar, auxiliar de Lisabona, care va fi creat cardinal la următorul consistoriu.

Munca s-a prelungit din cauza răspândirii pandemiei de COVID-19, care a dus la amânarea ZMT de la 2022 la 2023. Este vorba de o lucrare în rețea, care implică zeci de mii de tineri și voluntari și arată o capacitate latentă de a sluji care aștepta numai un obiectiv de asemenea mărime pentru a erupe astfel. În afară de asta, entuziasmul pe care l-a trezit peste tot trecerea simbolurilor ZMT - Crucea și icoana Stăpânei Noastre - este un indiciu frumos al acestei disponibilități latente în populație în general de a adera la semnele lui Cristos.

A fost necesar să se facă mult pe toate fronturile, de la cel parohial la cel național și de la cel național la cel internațional. Să ne amintim că ZMT este precedată de zile în toate diecezele, cu multe evenimente, și că trebuie primiți tinerii care vin în țară înainte de a se aduna la Lisabona.

Toate acestea au însemnat, și în acest caz, contacte cu autoritățile locale, căutare de găzduiri, garanție a transporturilor etc. Desigur că parohiile au fost indispensabile, dar mai ale grație tinerilor din comitetele amintite s-a putut organiza totul. Fără a uita activitatea paralelă desfășurată de grupurile legate cu mișcări și institute călugărești.

De fapt, este impresionantă cantitatea și calitatea evenimentelor prevăzute în fiecare dieceză, apoi la Lisabona și în orașele vecine, înainte și în timpul ZMT: timpuri de rugăciune, cateheze și activități culturale, întâlniri și împărtășiri, vizite și descoperire a teritoriului și a poporului. Fără a uita aspectul economic și interreligios al Zilei Mondiale a Tineretului.

Este o inițiativă catolică și a papei, oferită tuturor celor care vor veni, chiar și celor care o vor urmări prin intermediul mass-media. Totul va merge foarte bine. Uneori va părea simplu, dar a comportat multă muncă, precum și colaborarea indispensabilă a realităților oficiale și private. De la ZMT toți așteaptă o nouă întâlnire a societății în general, pentru a se simți reîntineriți grație ei, în solidaritate și în speranță.

În definitiv, totul a demonstrat capacitatea evenimentelor de acest gen de a mobiliza nu numai Biserica, ci și întreaga societate în jurul cauzelor mari. Desigur, va rămâne ca stimulent pentru alte evenimente asemănătoare, chiar dacă la scară națională. Și toți avem nevoie să fie așa, pentru a deveni mai solidari și altruiști. În acest sens, ZMT va continua și după aceea, în moduri diferite, dar cu același spirit.

ZMT se ține de această dată în circumstanțe deosebit de grave pentru lume în general. Război în Europa de Est și grave conflicte în alte continente. Criză climatică și deșertificare crescândă. Mari migrații în căutarea unor condiții mai bune de viață sau de simplă supraviețuire. Provocări mari de acceptare reciprocă și interculturalitate, pentru a evita crearea de ghetouri și fracturi sociale. În asemenea circumstanțe, obiectivul de a aduce la Lisabona tineri din toată lumea, pentru a-i reuni în jurul idealului evanghelic, unde diferitele tradiții vor putea să găsească loc și să progreseze într-un ansamblu plural și solidar, este o oportunitate incredibilă.

Este ceva unic în dimensiunea sa cantitativă și calitativă. Anticipez și că această ZMT post-pandemie va crea o Generație 2023, ca experiență de neuitat și creativă pentru toți cei care vor participa.

Însăși denumirea "Ziua Mondială a Tineretului" este deja în sine un program, deoarece conferă fiecărui cuvânt o semnificație deplină. Astfel, vorbim despre "Zi", chiar dacă durează mai multe zile. Toți avem în existența noastră o "zi memorabilă", determinată de ceea ce s-a întâmplat înainte și a urmat după aceea. În general, a durat mai mult de 24 de ore, dar s-a concentrat pe un moment precis. Așa s-a întâmplat Sfântului Paul pe acea cale a Damascului, într-o zi determinată, cu un înainte și un după, care a marcat existența sa, în ceea ce a simțit și a reușit să facă din acel moment. A fost o zi și s-a transformat într-o viață.

Identică importanță capătă cuvântul "mondială", așa cum a devenit Ziua. Când în anul 1986 s-a desfășurat pentru prima dată la Roma, deja a depășit toate așteptările. Dar participarea pe care a provocat-o după aceea a dat acest caracter într-adevăr unic și extraordinar. La Lisabona avem participanți care provin din toate, sau aproape toate, țările din lume. Nu comunică fiecare în propria limbă, ci în aceea a idealului care i-a adus aici și care îi face imediat să familiarizeze. Posibilitățile de comunicare și transport de care dispunem actualmente permit întâlnirea, dar numai idealul care ne motivează creează comuniunea. Ca acea "grabă" a sufletului care a dus-o pe Maria ca s-o întâlnească pe Elisabeta.

În sfârșit, "tineret", cuvânt apreciat mereu de cei care îl trăiesc sau îl amintesc. Este desigur vârsta descoperirii lumii și a proiecției propriilor aspirații. Evanghelic, să nu uităm că era vârsta lui Isus, care, când avea circa treizeci de ani, a reunit un grup de vârsta sa pentru a începe o Împărăție care avea să devină "în mijlocul nostru". Așa cum va fi în această ZMT și desigur va continua să fie astfel după aceea!

(După L'Osservatore Romano, 1 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat