Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin: Papa are o mare așteptare pentru întâlnirea cu tinerii de la ZMT
de Massimiliano Menichetti

Tinerii veniți la Lisabona îl așteaptă pe Papa Francisc pentru a trăi împreună a 37-a Zi Mondială a Tineretului, prima după pandemia de COVID-19. Papa Francisc merge în Portugalia având conștiința că aceste "adunări au o mare forță în ele însele, ba chiar forța de a schimba viața, pentru vreunul". Astfel împărtășește cardinalul Parolin cu mass-media vaticane gândurile Sfântului Părinte care va întâlni, va asculta și va vorbi tinerilor veniți din toată lumea pentru marea sărbătoare a credinței. Sfântul Părinte va fi în capitala portugheză de la 2 la 6 august, va fi a 42-a călătorie internațională tocmai pentru ZMT. Secretarul de stat al Vaticanului îi îndeamnă și pe toți cei care nu vor putea participa fizic la Zi să "se simtă implicați și pe deplin protagoniști" și explică faptul că etapa din Fatima a fost voită pentru a fi aproape de cei bolnavi, suferinzi și pentru a se ruga pentru pace.

Eminență, Papa Francisc va fi cu tinerii de la ZMT din Lisabona, în Portugalia. Cum se pregătește papa pentru această întâlnire?

Sfântul Părinte nutrește multe așteptări pentru această apropiată Zi Mondială a Tineretului la Lisabona și deja în diferite video-mesaje i-a invitat pe tineri să se unească în acest pelerinaj cu el și să pregătească acest eveniment eclezial, să-l pregătească mai ales în rugăciune. Se roagă, papa, pentru toți tinerii care deja au pornit în călătorie spre Lisabona în aceste zile, având convingerea, conștiința că aceste întâlniri, aceste adunări au o mare forță în ele însele, ba chiar forța de a schimba viața pentru vreunul. El însuși a spus recent: "se crește mult în Zile ca aceasta!". Așadar, Sfântul Părinte se pregătește pentru apropiata Zi Mondială a Tineretului animat de mare speranță și îi încurajează pe tineri să aibă aceeași atitudine față de toate momentele pe care le va trăi cu ei. În urmă cu câteva săptămâni a și primit, el, ca prime roade, să spunem așa, rucsacul pe care apoi îl vor primi tinerii pelerini la Lisabona.

Zilele Mondiale ale Tineretului se nasc dintr-o intuiție a Sfântului Ioan Paul al II-lea. Ce semnificație are în 2023 această întâlnire mondială?

Aș spune că alegerea lui Ioan Paul al II-lea a fost fără îndoială o alegere profetică, o intuiție profetică, ce a spus exact că Biserica vrea să-i însoțească pe tineri, vrea să-i însoțească pentru a le vesti lor evanghelia, pentru a le facilita întâlnirea cu Cristos; că Biserica trebuie să se simtă tot mai angajată, la nivel mondial, în favoarea tineretului, în favoarea neliniștilor sale și a îngrijorărilor sale, a speranțelor sale și pentru a corespunde și așteptărilor sale, mereu în această perspectivă de a-l întâlni pe Cristos care este Calea, Adevărul și Viața.

Așadar, această intuiție profetică mi se pare că se manifestă în toată actualitatea sa și în zilele noastre. Această intuiție profetică păstrează și astăzi toată actualitatea sa, pentru că vrea să reafirme angajarea Bisericii față de tinerele generații. Lumea noastră, care se află în schimbare profundă, care a cunoscut experiența tragică a pandemiei de Covid și care trăiește conflicte multiple, astăzi, în toată planeta, este mai necesar ca oricând ca tinerii să întâlnească fața lui Isus Cristos, ca să cunoască cuvântul său de mântuire și ca să devină discipoli ai săi. Și atunci, Ziua Mondială a Tineretului se demonstrează a fi și un instrument și o ocazie importantă de evanghelizare pentru lumea tinerilor.

Și are și un aspect de fraternitate universală faptul că acești tineri, care provin din țări diferite și au deci culturi, limbi, stiluri de viață diferite între ele, să se poată întâlni între ei și să-și schimbe experiențele lor, să-și schimbe darurile lor.

Așadar, trebuie să fim recunoscători dacă această experiență a fost dusă înainte timp de 40 de ani și dacă astăzi are o mare posibilitate de a avea incidență asupra vieții tinerilor.

Ce poate învăța astăzi Biserica de la tineri?

Cred că Biserica are în fața sa marea provocare a transmiterii credinței, transmiterea credinței lumii în general. Și cred că în această misiune pe care o are Biserica, tinerii au ceva să ne spună.

În lumea de astăzi, nu sunt puțini cei care nu-l cunosc pe Isus Cristos sau eventual l-au respins, astfel crește numărul celor care au pierdut credința și se comportă ca și cum Dumnezeu n-ar exista. Papa a vorbit adesea despre această ruptură în transmiterea credinței în rândul generațiilor poporului lui Dumnezeu, explicând că este un pic normal ca ei să se simtă aproape dezamăgiți de Biserică și să înceteze să se identifice cu tradiția catolică. Crește numărul părinților care nu-i botează pe copii, care nu-i învață să se roage sau care merg spre alte comunități de credință (EG 70).

Iată, această situație, de care trebuie să ne dăm seama și pe care trebuie s-o luăm în considerare, atinge de aproape existența tinerilor care poartă în ei întrebări, multe îndoieli și multe interogative la care nu știu să răspundă. De aceea, ceea ce tinerii cer Bisericii este ca Biserica să reînnoiască propriul elan apostolic și, fără teamă, să întreprindă acel drum de convertire pastorală și misionară, atât de dorit de Sfântul Părinte. Este necesar să fim creativi, este necesar să găsim curajul și limbajul corect pentru a-l prezenta pe Isus Cristos tinerilor de astăzi, în toată prospețimea sa, în toată actualitatea sa în așa fel încât și tinerii din acest timp, care au sensibilități, stiluri, moduri diferite de a face față celor de vârsta lor de odinioară, să-l poată întâlni și să trăiască o experiență de credință profundă, și din această experiență de credință să se nască după aceea dorința de a o împărtăși și cu toți cei de vârsta lor. Așadar, o invitație de a nu rămâne liniștiți între zidurile noastre, ci să devenim cu adevărat misionari față de tineri și să-i implicăm mai mult pe acest drum de credință.

Sunt multe crizele prin care trece lumea: războaie, sărăcie, indiferență, abandonare, egoism, secularism... Tinerii pot învinge aceste provocări?

Da, și cred că indicația ne vine chiar din Mesajul pe care Sfântul Părinte l-a adresat tinerilor pentru ZMT, unde o prezintă pe Sfânta Fecioară Maria care, după buna vestire, se ridică în grabă și merge (Lc 1,39) la verișoara Elisabeta, pentru a o ajuta în necesitățile sale. Iată, așadar, Sfânta Fecioară Maria ne indică, indică mai ales tinerilor, calea proximității și a întâlnirii. Și cred că tinerii, chiar când parcurg aceste drumuri, aceste căi ale proximității și ale întâlnirii, au capacitatea în sine de a înfrunta și de a ajuta să rezolve și să învingă multele provocări ale societății noastre.

Am prezent, am în minte mărturii ale multor tineri cărora, exact ca Sfânta Fecioară Maria, nu le-a fost frică să abandoneze comoditățile lor pentru a deveni aproapele pentru cei care sunt în nevoie, pentru cei care sunt în necesitate, nu se închid în ei înșiși, ci aleg să fructifice talentele lor, darurile lor, capacitățile lor, ceea ce au primit pentru alții și caută prin alegeri, care pot să pară și alegeri destul de limitate, destul de mici, dar să facă să crească binele în lume. Iată, cred că aceasta este contribuția pe care tinerii pot s-o dea marilor provocări din timpul nostru.

Etapa de la Fatima a fost adăugată la ZMT. Ce semnificație are această vizită la sanctuarul Sfintei Fecioare Maria?

Este o vizită importantă unde Sfântul Părinte îi va întâlni pe tinerii bolnavi și se va ruga cu ei Sfântul Rozariu. Un moment intens. Cred că papa vrea să reafirme mesajul Sfintei Fecioare Maria adresat celor trei păstorași, când a apărut în îndepărtatul an 1917. Erau cuvinte de mângâiere, erau cuvinte de speranță într-o lume aflată în război, nu foarte diferită de realitatea pe care o experimentăm astăzi. Și Sfânta Fecioară Maria îi invita pe păstorași și prin intermediul lor pe oameni să se roage și să recite, îndeosebi, Sfântul Rozariu cu mare încredere pentru a obține pacea în lume.

Așadar, Papa Francisc, care poartă mereu în inima sa drama celor care sunt implicați în conflicte, cu această vizită la Sanctuarul de la Fatima în timpul ZMT, ne cere să nu ne pierdem cumpătul și să perseverăm în rugăciune și în rugăciunea specifică a Sfântului Rozariu.

ZMT poate și trebuie să fie un moment de ascultare. După părerea dumneavoastră, ce se poate naște din această întâlnire?

Acolo este harul lui Dumnezeu care lucrează în inimile oamenilor și în inimile tinerilor, dar aș vrea să subliniez că există trei momente de întâlnire care mi se par foarte importante. Primul este ascultarea Domnului, a chemării sale. Un moment deosebit de semnificativ în acest sens este Veghea, celebrarea Veghii de sâmbătă seara, în timpul căreia se trăiește și un timp de adorație euharistică. A-l întâlni pe Domnul prezent în Euharistie și a se lăsa întâlniți de el, prezent în Euharistie, înseamnă a fi dispuși să se asculte și cuvântul său: are loc o întâlnire care poate realmente să schimbe viața atâtor tineri.

Al doilea moment al ascultării este cel al ascultării papei. Știm cât de mult papa are capacitatea de a intra în contact și de a intra în sintonie cu tinerii, cât de mult este capabil să le vorbească, să le dăruiască lor cuvinte care să-i poată zdruncina, încuraja, stimula să dea ceea ce au mai bun în ei. Și întâlnirea cu succesorul lui Petru, ca martor și învățător al credinței, poate să devină motiv de cotitură în viața tinerilor.

Și al treilea moment este cel al întâlnirii și al ascultării tinerilor între ei: fiecare Zi Mondială a Tineretului este și o ocazie pentru a întâlni, așa cum spuneam, tineri care vin din alte țări, pentru a descoperi cum cei de aceeași vârstă trăiesc diversitățile lor și cum se pot îmbogăți reciproc.

Ce trebuie spus atâtor tineri care nu vor fi la Lisabona, deși doresc asta?

Da, știm că, întocmai, în timp ce se va desfășura Ziua Mondială a Tineretului la Lisabona, vor fi și evenimente in loco și va fi posibil să se urmărească ZMT prin mijloacele de comunicare socială. Cei care nu pot - din diferite motive - să meargă la Lisabona ar trebui, eu îi invit să se unească spiritual cu papa și cu cei de vârsta lor care sunt în Portugalia și să trăiască, și de departe, să trăiască puternic această experiență rugându-se cu ei și pentru ei, pentru cei care sunt la Lisabona. Așadar, și ei trebuie să se simtă parte a acestei ZMT!

Aș vrea să închei spunând că, așa cum a spus Sfântul Părinte, Zilele Mondiale ale Tineretului nu sunt niște "focuri de artificii", adică momente de entuziasm, eventual de mare entuziasm care rămân însă închise în ele însele: nu sunt suficiente, ci trebuie să fie integrate în pastorația obișnuită a tineretului. Așadar, înainte de fiecare ZMT trebuie să fie o muncă pastorală a diecezelor și a parohiilor care sunt chemate să pregătească adunările mondiale, care trebuie să fie o continuare. Cred că în acest moment toți tinerii, și cei care nu vor putea fi prezenți fizic la Lisabona, vor trebui să se simtă implicați și protagoniști pe deplin.

(După Vatican News, 1 august 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat