Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pentru Pelerinajul de la Cacica 2023

Către toți preoții, persoanele consacrate
și credincioșii Diecezei de Iași

Iubiți frați și surori în Domnul,

Pentru mulți dintre noi, luna august este un timp al vacanțelor, al concediilor, al destinderii. De asemenea, este și luna întâlnirilor pline de emoție cu cei dragi care se întorc din străinătate pentru a trăi câteva zile de comuniune alături de cei rămași acasă. Dar luna august ne oferă în fiecare an și posibilitatea de a ne întâlni la Cacica, sub mantia protectoare a Mamei noastre cerești, pentru a experimenta împreună frumusețea credinței și a ne simți uniți în Duhul Sfânt, în marea familie a lui Dumnezeu.

De-a lungul anilor, multe persoane care au participat cu credință la pelerinajul anual de la Cacica, pe 14 și 15 august, au simțit ajutorul și mijlocirea Sfintei Fecioare Maria. Încrezători în mijlocirea ei și conștienți "că nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea ta, cel ce a cerut ajutorul și mijlocirea ta", și noi obișnuim să-i încredințăm cele mai tainice dorințe ascunse în sufletul nostru, necesitățile pe care le avem în viața de zi cu zi, pe cei dragi inimilor noastre, rugând-o să obțină de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie.

Într-adevăr, Sfânta Fecioară nu-i abandonează niciodată pe cei care aleargă la ea cu credință și încredere. Ea este mijlocitoarea noastră. Cuvântul "mijlocitor" ne trimite cu gândul la cel care se află în "mijloc" și care este gata să ajute fiecare dintre cele două părți sau să intervină în favoarea uneia dintre ele. În acest sens, să ne amintim episodul relatat de evanghelistul Ioan la nunta din Cana (cf. In 2,1-11). Se terminase vinul, iar Sfânta Fecioară, simțind neliniștea mirilor, își îndreaptă privirea spre Fiul ei pentru a-i spune că nu mai au vin și, de asemenea, privește spre cei din jurul său pentru a le spune: "Faceți tot ce vă va spune!". Astfel, situându-se între Isus și miri, ea ne arată puterea mijlocirii sale: îi prezintă lui Isus necesitățile oamenilor și cere acestora din urmă să facă partea lor, punându-se la dispoziția lui Isus. Nu este vorba despre o simplă cerere sau recomandare, ci de medierea unei relații autentice dintre cele două părți.

Ne-ar face bine ca ori de câte ori ne adresăm în rugăciune Sfintei Fecioare Maria să ne-o imaginăm "în mijloc", între noi și Fiul ei. Ea este acolo pentru a-i prezenta lui Isus necesitățile noastre și a-i cere harurile de care avem nevoie în viață, dar, în același timp, ne cere și nouă colaborarea în păzirea cuvântului dumnezeiesc: "Faceți tot ce vă va spune!".

La nunta din Cana, mirii nici nu apucaseră să deschidă gura pentru a cere să intervină cineva în favoarea lor. Maria a intuit momentul delicat prin care treceau și a intervenit imediat. Același lucru continuă să-l facă și astăzi: situându-se "în mijloc", între Isus și oamenii timpului nostru, nu încetează să-i vorbească Fiului ei despre noi: "nu mai au vin", vinul iubirii, al înțelegerii, al păcii, al dialogului, al credinței; în același timp, continuă să ne repete și nouă: "Faceți tot ce vă va spune!". Fie ca Domnul să asculte rugăciunea ei, iar noi să ascultăm de invitația sa!

Așadar, în preajma solemnității Adormirii Maicii Domnului, vă adresez tuturor invitația de a participa la pelerinajul anual de la Cacica. Să ne adunăm în jurul Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să mijlocească la Fiul ei harurile de care avem nevoie, fiind și noi gata să ascultăm cuvântul ei de a-l urma cu mai multă consecvență pe Cristos.

Sfântă Fecioară Maria, mijlocește pentru noi!

+ Iosif Păuleț
Episcop de Iași
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat