Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri

"Vizitați de Maria" a fost motto-ul exercițiilor spirituale desfășurate la Luncani, județul Bacău, în perioada 24-28 iulie 2023. Tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 ani au fost protagoniștii unei aventuri fascinante în propriul univers interior pentru a (re)descoperi bogăția întâlnirii cu Dumnezeu într-un cadru impregnat de rugăciune, meditație, contemplație, conectare cu natura, precum și deconectare de grijile cotidiene.

În această călătorie a lor, tinerii au fost însoțiți de sprijinul și atenția îndrumătorilor spirituali, care au presărat, cu multă dăruire, indicații pe acest drum al căutării propriului sine, prin restabilirea unei relații autentice cu Dumnezeu și cu aproapele.

Însă, figura centrală a acestor întâlniri cu încărcătură puternic spirituală, a fost cea a Sfintei Fecioare Maria, Mama care va fi mereu călăuză sigură pentru copiii ei în parcursul descoperirii propriei vocații. Prezența Mariei, în calitate de mamă a lui Isus, dar și de mamă a fiecărui om de pe acest pământ, de-a lungul desfășurării exercițiilor spirituale, a fost percepută de fiecare tânăr într-un mod aparte, întrucât cu toții s-au simțit învăluiți de iubirea gingașă a Mamei cerești, fiind luminați de surâsul ei și bucuria izvorâtă dintr-un suflet curat și senin.

Momentele-cheie din viața sfintei mame a lui Isus, pornind de la nașterea Fiului ei, participarea la nunta din Cana Galileii, unde însuși Dumnezeu este impulsionat să acționeze, fiind profund atins de implicarea acestei mame devotate, preocupată de binele copiilor ei, slujirea plină de generozitate a Mariei din fiecare clipă a existenței sale, fidelitatea ei mai ales în vreme de suferință sub crucea propriului Fiu, culminând cu nașterea primei comunități a creștinilor înflăcărați de zelul Duhului Sfânt, toate acestea au conturat o imagine desăvârșită a bucuriei de a răspunde chemării lui Dumnezeu.

Tinerii au descoperit astfel că Domnul îi poate folosi ca instrumente unice pentru a creiona visuri mărețe cu fiecare dintre ei, dacă sunt dispuși să asculte vocea sa și să-și încredințeze propria viață în mâinile sale. Secretul unei existențe cu adevărat împlinite îl dezvăluie însăși Sfânta Fecioară prin exemplul său de veritabilă trăire a chemării din partea lui Dumnezeu. Tinerii au pornit pe urmele Mariei, în mintea și inima lor răsunând ecoul minunatei fraze ce definește cu totul viața acestei femei sfinte: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă!" (Lc 1,39)

Participanții au remarcat astfel că drumul care duce la bucuria deplină începe prin gestul de a se ridica, de a avea curajul să îndrăznească, să își construiască scopuri și aspirații înalte, iar mai apoi să slujească, să își ofere viața în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui.

Tăcerea exterioară, cât mai ales cea interioară, a facilitat această conectare a tinerilor la sursa indispensabilă a fericirii lor, comuniunea cu Dumnezeu. Momentele de rugăciune atât individuală, cât și comunitară, precum Sfânta Liturghie, Adorația Euharistică, "exercițiile" în natură, contemplația, dansurile meditative, activitățile interactive, precum și cele dinamice de lucru manual, momentele de reflecție asupra Cuvântului lui Dumnezeu au contribuit la interiorizarea mesajului unic pe care Domnul îl transmite fiecăruia în parte și la care așteaptă mereu, cu îndelungă răbdare, un răspuns.

Sfânta Fecioară nu doar i-a vizitat pe tineri pe parcursul acestor zile de har, ci a rămas în casa inimii lor, dorind să-i însoțească mereu în călătoria lor cea mai importantă, aceea către Dumnezeu, fiecare om, inspirat de Duhul Sfânt, fiind creatorul propriului Magnificat, întocmai după exemplul desăvârșit al Mariei, slujitoarea umilă copleșită de faptele mărețe ale Domnului.

Andreea Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-28 iulie: Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat