Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu bunicii și cu vârstnicii

Ținând cont de dorința Papei Francisc, de a celebra cea de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor, Oficiul pentru Pastorația Familiei, în colaborare cu Centrul "Gaudium et Spes", a organizat sâmbătă, 29 iulie 2023, o frumoasă și rodnică întâlnire cu persoane vârstnice și cu bunici din mai multe parohii din Dieceza de Iași.

Întâlnirea s-a deschis cu salutul de bun venit din partea părintelui Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași, după care a urmat conferința pe tema propusă de Papa Francisc: "Milostivirea lui rămâne din neam în neam!" (Lc 1,50).

"De unde știu eu că Dumnezeu e bun, spunea părintele Felician, că mă iartă, că mă iubește, că este atotputernic etc, dacă nimeni nu-mi spune? Și de unde să știu eu ce înseamnă că Dumnezeu e bun, că mă iubește și că mă iartă, dacă nu văd la cineva ce înseamnă toate acestea? Ce rol nobil au părinții în relația lor cu cei mici, vârstnicii în relația lor cu tinerii! Părinții, bunicii, vârstnicii în general, trebuie nu doar să spună cum este Dumnezeu, ci și să arate. Arătați-le, dragi vârstnici, arătați-le tinerilor cum este Dumnezeu!"

A urmat apoi Liturghia în cadrul căreia, pornind de la sfânta zilei, Sfânta Marta, părintele a subliniat cum datorită ei am învățat că trebuie să-l slujim pe Isus în aproapele, aluzie la "Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijorezi și te frămânți, însă un singur lucru este necesar: Maria și-a ales partea cea mai bună care nu-i va fi luată!" (Lc 10,41-42). Datorită ei știm că Isus este "învierea și viața" (In 11,25).

După prânz a urmat un moment meditativ susținut de doamna Mariana Ifrim, membră a mișcării "Familiile de Nazaret", din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași.

Acestui moment i-a urmat o altă conferință prezentată de către doamna Eugenia Dămătăr care, pornind de la parabola neghinei din ogor, a subliniat importanța de a nu ne teme să acceptăm că Dumnezeu este cel care face să creștem în această lume după voința lui, chiar dacă împreună cu persoane pe care noi e credem oricum, dar nu că ar fi pe calea lui Dumnezeu.

"Să nu ne temem de defectele celorlalți, spunea doamna Eugenia, să nu-i judecăm pe ceilalți în funcție de ce fac, ci să-i încredințăm milostiviri lui Dumnezeu.

La final toți cei prezenți au primit din partea Centrului "Gaudium et Spes" o "mărturie", un semn de recunoștință față de alegerea de a petrece o astfel de zi dedicată vârstnicilor și bunicilor.

Clara Vârgă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iulie: Traian: Întâlnire cu bunicii și cu vârstnicii


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat