Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

110 ani de la nașterea Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Vineri, 28 iulie 2023, se împlinesc 110 ani de la nașterea actualului Slujitor al lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, aniversar pe care îl marcăm prin celebrări liturgice în bisericile "Sfânta Fecioară Maria de la Fatima" din Sărata Băi și "Sfântul Mihai" din Talpa (Sărata).

După ce în ziua joi, 16 decembrie 2021, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților din Vatican, a autorizat inițierea unei cercetări cu privire la martiriul Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, ucis din ură față de credință, Preasfințitul Iosif Păuleț a decis ca duminică, 30 ianuarie 2022, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", să aibă loc prima sesiune publică a Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu, preotul Dumitru Matei. Procesul este în curs de desfășurare la nivel diecezan și sperăm, cât mai curând posibil, să ajungă la faza romană.

Dumitru Matei s-a născut în ziua de 28 iulie 1913, fiu al soților Dumitru Matei și Maria Vereș. Copilul Dumitru a urmat clasele elementare în satul natal Sărata, remarcându-se prin destoinicie și stăruință la învățătură. Având casa părintească lângă izvoarele cu apă sărată, Dumitru a fost întâlnit de mai multe ori de preotul Petru Pal, care l-a apreciat și i-a înlesnit intrarea în Seminarul Catolic Diecezan din Iași, în toamna anului 1927. Din foile matricole ale absolvenților Seminarului din Iași am constatat că Dumitru Matei s-a dovedit foarte bun la carte și în comportare, fiind hirotonit preot în ziua de 24 iunie 1939, de episcopul Mihai Robu, în capela Institutului "Notre Dame de Sion" din Iași. Locul de apostolat care i-a fost repartizat după hirotonire a fost Parohia Catolică din Iași, unde a activat cu unele sincope până în anul 1948, când a decis să fugă din fața securiștilor. După moartea episcopului Mihai Robu și terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial, episcopul Marcu Glaser a încredințat părintelui Matei - "specialist în serviciul săracilor" - preluarea și distribuirea ajutoarelor venite din străinătate, "îndeosebi din America", pentru cei înfometați. Tânărul preot și-a împlinit exemplar misiunea, a stat la dispoziția tuturor, indiferent de confesiune: evreii din Iași, prigoniți în timpul prezenței naziste, veneau la părintele Matei ca la un tată spiritual; pe mulți prizonieri i-a adăpostit în diferite locuri, iar unii au recunoscut că numai datorită lui au scăpat cu viață. După instalarea puterii comuniste, în multe locuri din țară s-au organizat grupări de rezistență anticomuniste, iar într-o astfel de grupare s-a integrat și părintele Matei, care era o "figură centrală", considerat a fi o "personalitate de excepție, inteligent, cu convingeri ferme". În anul 1948, organele de represiune supravegheau cu multă atenție mișcările anticomuniste și luau măsuri de stingere a acestora arestând pe oricine ar fi avut legături cu acestea. La 15 mai 1948, s-a produs primul val de arestări la Iași și, pentru a scăpa de urmărirea Securității, având acordul episcopului Anton Durcovici, părintele Matei a părăsit orașul Iași și s-a refugiat în diferite case parohiale sau case particulare, iar după multe peregrinări prin țară s-a retras în București, unde a fost arestat la 18 mai 1950. La 23 octombrie 1950, preotul Dumitru Matei a fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la moarte, fiind acuzat de "spionaj și de înaltă trădare". Execuția prin împușcare a "condamnatului la moarte" a avut loc în ziua de 21 februarie 1951, ora 6.30 dimineața, la Penitenciarul Jilava. Trupul sfârtecat de gloanțe al părintelui Matei, ca și al celorlalți executați sau decedați în închisoarea de la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună.

La comemorarea a 50 de ani de la moartea preotului erou, în zilele de 18 și 21 februarie 2001, au avut loc celebrări liturgice la Sărata și Iași, iar membrii Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași i-au dedicat un număr al revistei de istorie "Buletin istoric". Cu acea ocazie, la Sărata, au fost înregistrate audio mai multe persoane care l-au cunoscut pe părintele Dumitru Matei.

În urmă cu 30 de luni, la 21 februarie 2021, când se comemorau 70 de ani de la împușcarea preotului Dumitru Matei, membrii Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" i-au înmânat Preasfințitului Iosif Păuleț cererea de inițiere a cercetării vieții și morții eroice. Analizând dosarul de 70 de pagini care i-a fost înmânat, la 12 martie același an, episcopul de Iași l-a ales și l-a numit pe preotul cercetător Alois Moraru în misiunea de "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața și mărturia de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt". Fiind aprinsă această flacără, nici cei din familia părintelui Dumitru Matei nu s-au lăsat mai prejos și au ridicat în fața casei părintești din Sărata primul monument dedicat "părintelui Matei - erou al carității creștine", care a fost binecuvântat în ziua de 1 august 2021, după Sfânta Liturghie celebrată în biserica din Sărata Băi.

La 16 decembrie 2021, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților din Vatican, a autorizat inițierea unei cercetări cu privire la martiriul slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, ucis din ură față de credință: "Excelența sa reverendisimă Domnul Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a cerut acestei Congregații pentru Cauzele Sfinților să i se permită să inițieze o cercetare cu privire la viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei, cercetare care să aibă loc în cadrul Curiei ecleziastice de la Iași, deși Slujitorul lui Dumnezeu amintit mai sus a murit pe teritoriul Arhidiecezei de București. Această Congregație, după ce a analizat aspectele prezentate și alăturate în scrisoarea de cerere, ținând cont și de consensul dat de Excelența sa reverendisimă Domnul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, își dă acordul favorabil cu privire la ceea ce s-a cerut, urmând ca în rest să se respecte toate celelalte lucruri care trebuie observate conform dreptului și neexistând vreo normă contrarie".

Pregătindu-se cele necesare, duminică, 30 ianuarie 2022, după Liturghia solemnă de la ora 11.00, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț a constituit Tribunalul bisericesc al Cauzei "Dumitru Matei", membrii numiți de episcop depunând jurământul de fidelitate față de adevărul istoric și teologic. Aceste comisii au avut misiunea de a analiza documentele găsite în diferite arhive și articolele scrise de părintele Dumitru Matei, dar și de a repera și a intervieva persoane care l-au cunoscut în mod direct sau indirect pe Slujitorul lui Dumnezeu, preotul Dumitru Matei.

Fotografiile în care apare chipul Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei pot fi imagini ale unui mărturisitor al credinței prin fapte de caritate, icoane ale unui sfânt al Bisericii Catolice, poze ale unui erou care și-a jucat rolul până la capăt. Implorând mijlocirea acestui erou al carității creștine, dacă primiți din partea lui Dumnezeu haruri trupești sau sufletești, nu întârziați să sunați la telefon 0727.517682 sau să scrieți la adresa istorie@ercis.ro.

Pr. Alois Moraru,
vice-postulator al Cauzei "Dumitru Matei"

*

Album foto: In memoriam pr. Dumitru Matei

*

Rugăciune pentru beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu preotul DUMITRU MATEI

Doamne Dumnezeule, Părinte bun și sfânt,
îți mulțumim pentru minunatele daruri umane și spirituale
pe care le-ai dăruit slujitorului tău credincios, preotul Dumitru Matei.
El a răspuns cu generozitate și fidelitate harurilor primite,
slujindu-l pe Cristos și Biserica sa la altar, în spitale,
pe câmpul de luptă și în temnițele comuniste.
Fă ca exemplul lui de trăire a carității creștine
și tăria de a-și mărturisi credința până la moartea martirică
să strălucească tot mai mult pentru întregul popor creștin.
Te rugăm, așadar, să arăți și pe pământ vrednicia acestui slujitor al tău,
ridicându-l cât de curând la cinstea altarelor,
iar nouă, prin mijlocirea lui, dă-ne harurile de care avem nevoie
pentru ca să ajungem la Liturghia cerească,
unde să contemplăm Iubirea ta infinită. Amin.
Tatăl nostru..., Bucură-te, Marie..., Slavă Tatălui...

* * *

Din arhiva ercis.ro:

72 de ani de la execuția prin împușcare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei - un martir ce așteaptă să fie beatificat (21 februarie 2023)

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Preotul Dumitru Matei - erou al carității creștine" (19 noiembrie 2022)

Cauza "Preot Dumitru Matei" a fost binecuvântată de Papa Francisc (6 octombrie 2022)

Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Dumitru Matei, erou al carității creștine (25 septembrie 2022)

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței (septembrie 2022)

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine (mai 2022)

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare ( septembrie 2022)

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (21 februarie 2022)

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței (20 februarie 2022)

Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei" (30 ianuarie 2022)

Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (30 ianuarie 2022)

Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei (1 august 2021)

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei" (12 martie 2021)

Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală (21 februarie 2021)

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie 2021)

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2021)

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine (februarie 2021)

La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei (11 mai 2019)

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2006)

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat