Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© mladifest.com
Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la cel de-al 34-lea Festival Internațional al Tinerilor (Mladifest) (Medjugorje, 26-30 iulie 2023)

Preaiubiților,

Mă adresez cu bucurie vouă care participați la Festivalul Tinerilor la Medjugorje, o ocazie pentru a celebra și a reînnoi credința voastră. Vă urez să trăiți aceste zile ca un pelerinaj spiritual care vă va duce la întâlnirea Domnului Isus în Euharistie, în adorație, în spovadă, în catehezele biblice, în rugăciunea silențioasă și în Rozariu, precum și prin intermediul mărturiilor.

Tema propusă anul acesta reflecției voastre este: "Iată mama mea, iată frații mei" (Mt 12,49). Evanghelistul Matei relatează că, în timp ce Isus vorbește mulțimii, cineva îi spune că mama sa și frații săi stau afară și îl caută. Isus răspunde cu o întrebare: "Cine este mama mea și cine sunt frații mei?" (Mt 12,48). Și, arătând spre discipolii săi, spune: "Iată mama mea și frații mei! Căci oricine face voința Tatălui meu din ceruri, acela îmi este și frate și soră și mamă" (Mt 12,49-50).

Ne impresionează mult gestul și cuvintele lui Isus, pentru că, la prima vedere, par o lipsă de respect față de Mama sa și față de rudele sale. În realitate, cu această expresie el a voit să ne indice că adeziunea la voința Tatălui ne stabilește, în unire cu el, o legătură superioară celor mai apropiate legături de sânge. Dragi tineri, voința lui Dumnezeu este o comoară inestimabilă! Pentru aceasta Fecioara Maria are o legătură de rudenie cu Isus mai înainte de a-l naște. Ea devine discipolă și mamă a Fiului său în momentul în care primește cuvintele îngerului răspunzând: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38). Din acel moment, toată viața sa a fost o continuă împlinire a voinței lui Dumnezeu.

Și totuși, noi ne aflăm adesea în contrast cu această voință, uneori ne este greu s-o înțelegem și s-o primim, am vrea o viață diferită, fără provocări, fără suferințe, am vrea noi înșine să fim diferiți, eventual mai inteligenți, mai bogați în talente sau dispoziții naturale. Totuși, nu există pentru noi voință mai bună decât aceea a Tatălui, care este proiectul de iubire pentru noi în vederea împărăției sale și a fericirii noastre depline. Adesea ne temem de această voință, pentru că ne este teamă că Dumnezeu ne poate impune ceva din simplă alegere și nu pentru binele nostru; ne este teamă că a accepta voința sa înseamnă a renunța la libertatea noastră. În schimb, trebuie să căutăm intens, să-i cerem lui Dumnezeu Tatăl să ne facă cunoscută voința sa și să cerem ca ea să se împlinească în noi. Și motivul cel mai profund pentru a o dori ni-l indică tocmai Isus: a face voința Tatălui ne face fii, frați, surori, mame ai săi și ne face să creștem în iubirea față de el și față de alții.

Dragi tineri, Dumnezeu are un proiect de iubire pentru fiecare dintre voi. Să nu vă fie frică de voința sa, ci puneți-vă toată încrederea voastră în harul său. Pentru el sunteți prețioși și importanți, pentru că sunteți opera mâinilor sale (cf. Exortația apostolică Christus vivit, 115). Numai el cunoaște inima voastră și dorințele voastre cele mai profunde. Numai el, care vă iubește cu iubire absolută, este capabil să umple aspirațiile voastre. Nimeni în afară de Dumnezeu nu vă va putea da fericirea adevărată. Urmând exemplul Mariei, să știți să-i spuneți "da"-ul vostru necondiționat. Să nu fie loc în viața voastră pentru egoism, nici pentru lene. Profitați de tinerețea voastră pentru a pune, împreună cu Domnul, temeliile existenței voastre, pentru că viitorul vostru personal, profesional și social va depinde de alegerile pe care le veți face în acești ani.

Pe acest drum, preaiubiți tineri, să vă însoțească Maria Preasfântă și să vă învețe să discerneți și să primiți voința Tatălui ceresc în viața voastră. Cu tinerețea, imprimați timpului prezent semnul speranței și al entuziasmului. Fiți misionari entuziaști ai noii evanghelizări! Duceți celor care suferă, celor care sunt în căutare bucuria pe care Isus vrea s-o dăruiască. Duceți-o în familiile voastre, în școlile și universitățile voastre, în locurile voastre de muncă și în grupurile voastre de prieteni, acolo unde trăiți. Dacă veți lăsa să lucreze în voi harul lui Dumnezeu, dacă veți fi generoși și perseverenți în angajarea voastră zilnică, veți face din această lume un loc mai bun pentru toți. Vă binecuvântez din inimă. Și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 29 iunie 2023,

Solemnitatea Sfinților apostoli Petru și Paul

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Transmisiuni în direct de la acest festival, cu dublare în limba română pe canalul Media MIR Medjugorje RO:

Mai multe informații despre Medjugorje: www.medjugorje.hr (în mai multe limbi).


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat