Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lespezi: Hramul și administrarea Sfântului Mir

Parohia Lespezi a sărbătorit hramul duminică, 23 iulie 2023, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, în ziua în care Biserica Romano-Catolică a celebrat Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Bucuria a continuat în ziua următoare, luni, 24 iulie, cu administrarea Sfântului Mir prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț și ale PS Petru Gherghel asupra celor 141 de candidați.

În ziua de duminică, 23 iulie 2023, Biserica Romano-Catolică a sărbătorit Ziua mondială a bunicilor și a persoanelor vârstnice. În comunitatea catolică din Lespezi, această zi a fost sărbătorită prin hramul comunității, ce se află sub patronajul Sfintei Ana. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit.

În cadrul predicii, părintele Irinel Iosub a subliniat puterea exemplului pe care bunicii, respectiv părinții o au în viața de credință a copiilor. La sărbătoare au participat și pelerini veniți din alte zone ale Bacăului, preoți, dar și credincioșii comunității întorși acasă din străinătate în număr mare pentru celebrarea acestei sărbători.

Apoi, luni, 24 iulie, în comunitatea Parohiei "Sfânta Ana" din Lespezi, județul Bacău, a avut loc administrarea Sfântului Mir prin impunerea mâinilor Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, și ale Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit, asupra celor 141 de candidați care s-au găsit vrednici.

Cei 141 de tineri, conduși de părintele paroh Emanuel Lucaci și de părintele vicar Mihai Chichiriță, i-au primit în mijlocul lor pe episcopi în dimineața zilei de luni cu pâine și sare, simbol al acceptării și al respectului. În semn de comuniune și de apropiere, la acest moment au luat parte și o bună parte dintre credincioșii parohiei, dar și preoții invitați la sărbătoare.

Sfânta Liturghie a avut loc la ora 10:00, aceasta a început cu procesiunea către grota unde avea să se desfășoare Sfânta Liturghie și administrarea Sfântului Mir. Liturghia a fost prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, căruia i s-a alăturat și Preasfințitul Petru Gherghel.

În cadrul predicii, Preasfințitul Iosif a ținut să le reamintească tinerilor candidați importanța darurilor Duhului Sfânt și a roadelor pe care acest nou sacrament trebuie să le producă în viața lor. Conform lecturii a doua luate din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Galateni, Preasfințitul a subliniat roadele Duhului Sfânt: iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, bunăvoința, fidelitatea, blândețea și cumpătarea. Astfel, Mirul să nu fie doar un punct în parcursul drumului de credință, ci dimpotrivă, acesta trebuie să reprezinte o continuare a vieții de credință și a mărturisirii acesteia prin viața de zi cu zi și a comportamentului fiecăruia dintre ei.

După predică și mărturisirea de credință a urmat momentul conferirii Sfântului Mir, moment în care toți preoții prezenți alături de episcopi au luat parte prin impunerea mâinilor și a rugăciunii de invocare a Duhului Sfânt asupra tinerilor. Candidații au fost însoțiți de către nașii lor spre a-l primi pe Mângâietorul, acest moment reprezentând, de fapt, și îndrumarea în viața de credință și importanța nașului în viața spirituală a finului.

La finalul Sfintei Liturghii au avut loc mulțumirile, adresate de către o tânără, reprezentând glasul tinerilor nou-miruiți. Aceasta a subliniat că în urma primirii sacramentului tinerii se angajează să continue drumul de credință și să mărturisească cu tărie credința creștină, prin cuvânt și faptă. Mulțumirile au fost adresate episcopilor pentru că prin mâinile lor a coborât Duhul Sfânt asupra candidaților și Domnul a revărsat harul său asupra lor, apoi preoților comunității pentru că s-au ocupat îndeaproape de pregătirea tinerilor, dar și a acestei sărbători, oamenilor care au participat în orice mod la pregătirea acestei sărbători, dar nu în ultimul rând, mulțumirile speciale au fost adresate corului de copii al comunității, "Pui de Isus", cor condus și pregătit de părintele vicar.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Iosif Păuleț a împărțit binecuvântarea finală tuturor celor prezenți la sărbătoare, moment după care tinerii nou miruiți împreună cu nașii, rudele și prietenii s-au retras pentru a celebra sărbătoarea care a avut loc în mijlocul comunității.

Maria-Simona Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 și 24 iulie: Lespezi: Hramul și administrarea Sfântului Mir


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat