Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Parohia ca o comunitate în schimbare în centrul atenției CCEE

A relega legăturile în numele evangheliei

de Simone Caleffi

"Nemaifiind, ca în trecut, locul primar al asocierii și al socialității, parohia este chemată să găsească alte modalități de apropiere și de proximitate față de activitățile obișnuite. Această misiune nu constituie o povară de îndurat, ci o provocare de primit cu entuziasm". Aceste cuvinte de la numărul 14 din instrucțiunea, datată la 20 iulie 2020, a fostei Congregații pentru Cler fotografiază pe deplin realitatea actuală a comunităților catolice. Asupra acestui orizont s-a părut oportun să se oprească la întâlnirea directorilor naționali pentru cateheză din Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Recenta întâlnire anuală, desfășurată la Ljubljana, avea ca temă Comunitatea parohială ca loc al culturii întâlnirii și al întâlnirii cu cultura.

Arhiepiscopul Đuro Hranić, responsabil al Secțiunii cateheză din Comisia Evanghelizare și Cultură a CCEE, a amintit cuvintele pe care Benedict al XVI-lea le-a spus în vizita la Parohia romană "Sfânta Maria a Evanghelizării": "Parohia este un far care face să strălucească lumina credinței și astfel întâlnește dorința cea mai profundă a inimii umane, pentru că este ceea ce dă sens și speranță omului și familiei". Părintele René Camilleri, director național emerit pentru cateheză din Malta, a vorbit în schimb despre parohie în cultura contemporană, evidențiind cum ea este chemată să se schimbe împreună cu cultura pentru a fi mai eficace și pentru a intra în dialog cu cultura ființei umane contemporane: "Comunitatea creștină - a spus el - nu coincide în mod necesar cu comunitatea parohială pentru că întocmai parohia pur și simplu teritorială de odinioară nu există pentru mulți. Astăzi apartenența este foarte fluidă. Dar cum putem răspunde astăzi la exigențele unei culturi care este așa de fluidă, în proces, eterogenă și multiculturală?".

Această întrebare a stimulat auditorul, așa cum a făcut Monseniorul Hranić citând instrucțiunea menționată Convertirea pastorală a comunității parohiale în slujba misiunii evanghelizatoare a Bisericii: "Încă de la nașterea sa, parohia se prezintă ca răspuns la o exigență pastorală precisă, să ducă evanghelia aproape de popor prin vestirea credinței și celebrarea sacramentelor. Însăși etimologia termenului face comprehensibil sensul instituției: parohia este o casă în mijlocul caselor1 și răspunde la logica Întrupării lui Isus Cristos, viu și activ în comunitatea umană. Deci ea, reprezentată vizibil de edificiul de cult, este semn al prezenței permanente a Domnului Înviat în mijlocul poporului său". Este vorbam așadar, "de arta de a cultiva apropierea, de arta și de mărturia unei întâlniri vii între parohie și om, între Biserică și cultură și de dezvoltarea parohiei, pe de o parte, ca loc al culturii întâlnirii, și pe de altă parte, al întâlnirii cu cultura".

Camilleri a afirmat că "forța noastră nu este în ciocnirea cu cultura. Așa cum spune Papa Francisc, evanghelia mai întâi, etica după aceea. Este forța evangheliei pe care noi trebuie s-o explorăm pentru a răspunde, nu cu teorii filozofice, ci cu evanghelia însăși". Și Hranić a făcut referință la papa, care în Evangelii gaudium, 49, afirmă: "Dacă ceva trebuie să ne neliniștească în mod sfânt și să preocupe conștiința noastră este că atâția frați ai noștri trăiesc fără forța, lumina și mângâierea prieteniei cu Isus Cristos, fără o comunitate de credință care să-i primească, fără un orizont de sens și de viață. Mai mult decât frica de a greși sper să ne miște frica de a ne închide în structurile care ne dau o protecție falsă, în normele care ne transformă în judecători implacabili, în obișnuințele în care ne simțim liniștiți, în timp ce afară este o mulțime înfometată și Isus ne repetă fără încetare: «Dați-le voi să mănânce»".

În intervenția sa, Monseniorul Valentino Bulgarelli, director național pentru cateheză din Conferința Episcopală Italiană, a vorbit despre comunitatea parohială și despre slujirile laicale: "Comunitatea este înainte de toate un loc interior și apoi relațional de ascultare, de povestire, de confruntare cu cuvântul lui Dumnezeu și de vestire. Nu se poate presupune că aceia care se adună pentru Euharistie sunt comunitate. Nici nu se pot uita persoanele care s-au îndepărtat și care din diferite motive cu greu restabilesc un raport cu Biserica. Misiunea formatorilor și a cateheților este aceea de a relega legăturile în numele Evangheliei. Structurile parohiale și diecezane sunt chemate, așadar, să se reînnoiască, trecând de la proiectele tradiționale la o atenție față de existența concretă a persoanelor". În această optică, "a face comunitate" înseamnă "a da elan relațiilor, eliberându-le de tentația posesiei sau a numerelor și evidențiind contribuția fiecăruia".

(După L'Osservatore Romano, 25 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Notă:
1 Cf. Ioan Paul al II-lea, Exortația apostolică post-sinodală Christifideles laici (30 decembrie 1988), nr. 26: AAS 81 (1989), 438.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat