Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Bucuria și înțelepciunea vârstnicilor Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif"

În fiecare an, Congregația Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providenței găsește un moment special pentru a celebra și onora generațiile anterioare, cei care au străbătut zeci și chiar sute de ani de experiențe și trăiri. Este o zi plină de recunoștință și respect, în care ne oprim să sărbătorim Ziua Bunicilor și a Vârstnicului - un moment dedicat să punem în valoare înțelepciunea, cunoașterea și umanitatea oamenilor în vârstă. Anul acesta această zi a fost sărbătorită duminică, 23 iulie 2023.

Pe măsură ce ritmul vieții noastre devine tot mai alert și ne concentrăm asupra provocărilor cotidiene, adesea tindem să uităm să apreciem și să respectăm contribuțiile semnificative ale celor care au trecut prin numeroase încercări și bucurii de-a lungul vieții lor. Ziua Vârstnicului ne unește, oferindu-ne prilejul de a recunoaște și prețui oamenii care au modelat societatea noastră și au lăsat o amprentă durabilă în sufletele noastre.

Miercuri, 19 iulie 2023, Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași, care are ca punct de lucru Căminul de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din inima orașului nostru, a fost binecuvântată cu oaspeți speciali din inima Franței - grupul de cântăreți talentați "Più Rubato". Îmbrățișând misiunea de a aduce bucurie prin muzică în viețile celor mai în vârstă dintre noi, membrii acestui ansamblu plin de har și emoție au creat un moment cu adevărat memorabil pentru locuitorii căminului. Această vizită minunată i-a bucurat pe bunicii Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif" și a reușit să ne conducă în atmosfera de sărbătoare cu prilejul Zilei bunicilor și a vârstnicilor. Evenimentul a fost unul de neuitat, un prilej minunat prin care muzica a înflorit în inimile rezidenților Căminului "Casa Sfântul Iosif", aducând lumină și speranță în viețile lor. Astfel de inițiative nu doar că îmbogățesc experiența artistică a comunității, dar ne reamintesc și de puterea magică a muzicii, a unei inimi și a unui suflet, indiferent de vârstă sau origine.

Cântăreții au făcut o vizită plină de afecțiune bunicilor imobilizați, cu scopul de a le împărtăși din bucuria și emoția zilei. Au împărtășit povești, au zâmbit, iar la final, emoțiile și-au găsit expresia, iar pe fețele cântăreților s-au oglindit lacrimi pline de compasiune și iubire.

În timp ce membrii "Più Rubato" s-au despărțit de bunicii căminului, legăturile create vor rămâne vii în amintirile tuturor. Această întâlnire specială ne amintește că frumusețea artei muzicale poate ajunge la fiecare dintre noi și ne poate îmbrățișa cu bucurie și speranță în cele mai imprevizibile locuri ale inimii.

Duminică, 23 iulie 2023, a fost o zi în care ne-am adunat pentru a sărbători Ziua Bunicilor și a Vârstnicilor, atmosfera în jurul nostru a fost plină de emoție și recunoștință. La Sfânta Liturghie desfășurată cu acest prilej special, am fost martorii unui moment deosebit, în care bunicii și vârstnicii Căminului au ocupat un loc central, aducând cu ei o bogată istorie de înțelepciune devotament și implicare activă în organizarea momentelor cheie ale Sfintei Liturghii.

Cuvântul de învățătură rostit de către pr. Bakthis Wallagan ne-a reamintit de importanța deosebită pe care o au persoanele în vârstă în cadrul comunității noastre. Cu dragoste și respect, au participat activ la ceremonie, implicându-se în diferite roluri, de la citirea lecturilor și rugăciunilor, până la aducerea propriilor experiențe și învățături prețioase.

Întâlnirea dintre generații, între copiii ministranți și cei mai în vârstă dintre noi, a creat un cadru intergenerațional unic, în care învățăturile tradiționale și valorile autentice s-au împletit armonios cu energia și curiozitatea tinerească. În mod evident, această conexiune profundă dintre trecut și prezent a adus bucurie și înțelegere în sufletele noastre, legând comunitatea și punând în lumină importanța acestor conexiuni neprețuite.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, nu doar am sărbătorit în mod festiv, ci am reflectat și asupra valorii inestimabile a experienței acumulate de bunicile și bunicilor noștri. Fiecare dintre ei este o comoară vie a poveștilor și lecțiilor de viață, iar prin prezența lor în această zi specială am arătat că îi iubim, îi respectăm și îi prețuim necondiționat. Într-un moment plin de căldură și emoție, copiii ministranți au adus o rază de lumină în timpul Sfintei Liturghii, când s-a oferit semnul păcii. Îndrăzneți și plini de dragoste, copiii au coborât printre bunici și le-au întins mâna, oferindu-le pacea lor sinceră și inimile lor pline de afecțiune.

Bucuria era vizibilă pe chipurile bunicilor, iar privirea lor sclipitoare exprima recunoștința și emoția primită în acel moment. Gestul simplu, dar profund, al copiilor ministranți a lăsat o amprentă de neuitat în sufletele bunicilor, care au simțit în întregime importanța și emoția acestui moment de unire și iubire necondiționată.

La finalul Sfintei Liturghii, sora Victoria Pop ne-a amintit de mesajul Sfântului Părinte, specific acestei zile unde precizează că întâlnirea dintre generații deschide ușile mântuirii. Un cămin pentru persoane vârstnice este locul propice unde se realizează și unde cu adevărat se deschid ușile mântuirii.

Atmosfera de sărbătoare a fost marcată cu un delicios tort, ce a adus o notă dulce și festivă în întregul cadru. Împreună cu surorile casei, vârstnicii și angajații s-au adunat pentru a celebra această zi specială cu bucurie și veselie.

Luni, 24 iulie 2023, Ziua bunicilor a fost marcată și prin vizita emoționantă și plină de voie bună celor 50 de tineri veniți la Iași prin intermediul Școlii de vară Teospor care au pregătit cântece și multă iubire, pentru a sărbători împreună această ocazie unică. Sosirea tinerilor în cămin a adus o atmosferă vibrantă și plină de entuziasm. Cu suflete deschise și râsete molipsitoare, aceștia au fost primiți cu brațele deschise de către bunicuții și bunicuțele rezidențe în Căminul de bătrâni "Casa Sfântul Iosif", care și-au încântat privirile la vigoarea și energia tinerească ce îi înconjura.

De-a lungul întregii vizite, se putea simți în aer ceea ce cuvintele greu pot exprima: legătura puternică dintre trecut și prezent, generozitatea în a împărtăși experiența de viață și, mai presus de toate, înțelegerea că fiecare vârstă are farmecul și valorile ei.

Au fost împărțiți pe grupe: primul grup a mers să aducă bucurie și veselie animându-i cu jocuri pline de voie bună pe bunicii care-i așteptau cu mare entuziasm. Celălalt grup a avut parte de un moment special de formare, concentrat pe carisma și fondatorul Familiei Guanelliene. Acest moment a fost cu atât mai prețios, deoarece ne-a adunat împreună - surori și frați guanellieni, angajați și tineri guanellieni. Întâlnirea tinerilor cu vârstnicii a adus emoții atât de profunde și sincere, încât lacrimile nu au putut fi stăpânite. Cu sufletele pline de bucurie și cu gândul la noi aventuri împreună, au simțit că au creat o legătură puternică și autentică, care va rămâne în sufletele lor pentru totdeauna. Căminul de Bătrâni "Sfântul Iosif" a devenit cu adevărat un loc special, unde inimile tinerilor și ale bunicilor se întâlnesc pentru a celebra viața și iubirea, într-o armonie intergenerațională de neuitat.

Cu inimile pline de recunoștință, am experimentat puterea conexiunii umane autentice, care depășește granițele vârstei și aduce împreună comunitatea noastră. Ziua Vârstnicului și Sfânta Liturghie au devenit astfel nu doar sărbători separate, ci și un simbol al unității, compasiunii și respectului pentru fiecare membru al societății noastre.

În urma acestei experiențe minunate, tinerii au fost impresionați și profund marcați de întâlnirea cu vârstnicii. Împărtășind emoții intense, au fost captivați de momentele speciale petrecute alături de cei în vârstă. Așadar, dăm voce câtorva impresii lăsate de tinerii Școlii de vară "TEOSPOR":

  • "Știu că ar putea suna insensibil faptul că poziția mea în raport cu persoanele cu dizabilități și bătrânii era una de indiferență. «De ce ar trebui să mă încarc cu suferințele si necazurile altora?» era întrebarea pe care o aveam în minte. Acum mă bucur însă că am avut șansa să îi întâlnesc cu mintea și sufletul deschise. Momentele când am dansat cu ei, am râs și zâmbit alături de ei, le am ascultat poveștile și sfaturile înțelepte, am aflat că unii chiar provin din satul meu, mi-au schimbat total percepția. Daca înainte îi priveam cu o anumita reținere, acum sunt convins că ei merită la fel de multa atenție ca fiecare dintre noi. Toți oamenii, indiferent de capacitățile fizice sau psihice trebuie să fie iubiți așa cum Dumnezeu ne iubește pe toți în mod egal." (David Tamaș)

  • "Experiența pe care am trăit-o astăzi a fost una foarte emoționantă și frumoasă, vizitarea unui azil de bătrâni poate fi o experiență foarte valoroasă în care suntem ajutați să ne conectăm cu generațiile mai în vârstă, care știu sa aprecieze fiecare gest din viața lor, să învățăm de la experiențele lor și să le aducem bucurie. A fost o oportunitate de a da înapoi comunității și de a ne aduce aminte că bunătatea și empatia sunt esențiale. Mi-a plăcut faptul că am putut interacționa cu oamenii mai în vârstă și de a mă simți împlinită că le-am putut aduce zâmbetul pe buze împreună cu colegii mei de la școala de vară. M-am simțit foarte bine alături de ei, au fost foarte încântați de vizita noastră, ceea ce ne-a făcut să fim încântați în fiecare secundă pe care am petrecut-o alături de ei. Fiecare dintre noi am trăit niște emoții foarte pătrunzătoare care ne-au umplut inimile de lacrimi și fericire!" (Narcisa Roca)

  • "Încurajând o strânsă legătură între generații, Papa Francisc a introdus în Biserica Catolica o nouă sărbătoare plină de lumina și har. Ziua Mondială a Bunicilor si Vârstnicilor materializează o puternică împărtășire sufletească. Cu toate că noi, tinerii de la «TEOSPOR» nu am putut celebra sărbătoarea în sânul familiei, alături de bunicii noștri, am fost binecuvântați cu înțelepciune și primiți cu căldură de către Vârstnici din Casa «Sfântul Iosif». Întâlnirea cu aceștia a sădit în sufletele noastre sămânța încrederii ca, indiferent de evenimentele pe care le întâmpinăm, fiecare etapă a vieții trebuie parcursă cu speranța și credința că Dumnezeu are un plan măreț pentru fiecare dintre noi." (Alexia Benchea-Cotaru și Raffaella Spataru)

  • "Bătrânii de la cămin mi-au trezit sentimentul în care am pierdut-o pe sora bunicii mele. Erau fel și fel de bătrâni, unii mai triști, alții veseli, dar cu venirea noastră i-am înveselit pe toți. Sper să mai am ocazia de a mai merge la un cămin." (Rafaela Mărtinaș)

  • "Am avut ocazia să vizităm centrul de bătrâni și am rămas plăcut surprinsă de veselia celor ce se ocupă de ei, de bucuria pe care le-o transmit, de fericirea cu care îi îngrijesc. Au fost și momente emoționante, momente în care lacrimile au pus stăpânire pe noi, dar și momente în care i-am făcut să zâmbească, să trăiască cu noi bucuria vieții și a tinereții, ne-am transmis doar urări de bine, sănătate, căci cum au spus: «Sănătatea e mai bună decât toate», le mulțumim tuturor pentru această zi de neuitat, pentru bucuria cu care ne-au primit și pentru faptul că ne-au făcut să ne simțim bine alături de ei." (Denisa Crăciun și Nicoleta Herciu)

  • "Astăzi, când am fost la bătrâni, a fost foarte emoționant. Pentru început, când am intrat, nu am crezut că pot face față la tot, vizitând încetul cu încetul, am înțeles că aceasta este realitatea în care trăim și acești oameni au nevoie de ajutorul și sprijinul nostru, să vorbim cu ei, să le aducem zâmbetul pe buze. Mi-au dat sentimente de nostalgie, lacrimile au început să curgă ușor pe obrazul meu, iar emoțiile cuprinzându-mi tot corpul. Chiar am vorbit cu o bătrânică și era foarte bucuroasă deoarece noi am reușit să o înveselim și să îi amintim de tinerețea sa. Spre plecare a spus că ne iubește și ne-a îmbrățișat strâns." (Mihaela Balașcă)

Asistent social Paula Claudia Lupu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-24 iulie: Iași: Bucuria și înțelepciunea vârstnicilor Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat