Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăeștii Noi: Invitație la sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Duminică, 30 iulie 2023, la ora 11.00, va fi consacrat altarul și va fi sfințită Biserica "Sfânta Fecioară Maria Regina lunii Mai" din Gherăeștii Noi. Celebrant va fi Monseniorul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei romano-catolice de Iași, alături de care vor concelebra un mare număr de preoți din străinătate și din împrejurimi. Liturghia va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV și de TVR Iași.

Ideea de a înălța o biserică nouă în localitatea Gherăeștii Noi a apărut în anul 1938 când credincioșii catolici din Gherăeștii Noi s-au adunat și au adresat o scrisoare parohului de Gherăești expunând public dorința de a avea o biserică nouă în sat. Din banii adunați s-au cumpărat pietrele de temelie, însă, din cauză că a izbucnit războiul în 1939, s-au sistat lucrările.

Biserica actuală a fost construită între anii 1957 și 1961. Meritul ridicării acestei biserici se datorează părintelui Petru Bogleș care a obținut și autorizația de construcție la data 20 septembrie 1955 și a început lucrările. Lucrarea a fost preluată de următorul paroh de Barticești, pr. Iosif Trancioveanu (1 decembrie 1956 - 30 noiembrie 1958) care a cerut învoirea de la Monseniorul Petru Pleșca pentru a binecuvânta piatra de temelie, iar la data de 14 aprilie 1957 piatra a și fost sfințită. După plecarea pr. Iosif Trancioveanu lucrările au continuat și s-au finalizat sub conducerea pr. Leopold Nestmann (13 mai 1959 - 22 februarie 1966).

În primăvara anului 2016, pr. Alois Moraru a schimbat acoperișul bisericii, care era într-o stare mediocră.

În anul 2016, la 15 septembrie, comunitatea Gherăeștii Noi din filială a Parohiei Barticești a devenit parohie de sine stătătoare, primul paroh fiind pr. Cristinel Gal. Pentru a putea ridica lăcașul de cult la înălțimea unei parohii de sine stătătoare, noul paroh demarează o serie de lucrări de construcție, precum și de renovare a întregului complex parohial.

În acest sens între anii 2017 și 2019, sub coordonarea parohului Cristinel Gal are loc construirea casei parohiale pentru a permite preotului să fie prezent în mijlocul credincioșilor. După stabilirea în casa parohială parohul a demarat ample lucrări de modernizare interioare și exterioare a bisericii, precum: curățarea pereților interiori până la cărămidă și aplicarea adeziv si plasă, finisarea pereților și zugrăvirea lor, izolarea pereților exteriori și decorarea lor, schimbarea integrală a tâmplăriei, schimbarea dușumelei de lemn degradat cu un covor de marmură și gresie în lateral, schimbarea instalației electrice, construirea altarului principal si a celor secundare și aplicarea pe ele a ornamentelor sculptate și aurite realizate în Polonia, înlocuirea candelabrelor, realizarea mesei de jertfă și a pupitrului din marmură cu ornamente sculptate aurite aplicate și a baptisteriului, achiziționarea unui tabernacol potrivit și a căii Sfintei Cruci și realizarea Icoanei votive "Sfânta Fecioară Maria Regina lunii Mai" din altarul central sculptată în lemn de tei stratificat.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru această lucrare, părintele paroh Cristinel Gal și comunitatea Gherăeștii Noi imploră binecuvântarea Domnului asupra acestui lăcaș sfânt și vă invită să luați parte la această celebrare!

Pr. Cristinel Gal

Album foto: Gherăeștii Noi: Pregătiri pentru sfințirea bisericii și consacrarea altarului


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat