Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (23 iulie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia ne oferă astăzi parabola grâului și a neghinei (cf. Mt 13,24-43). Un agricultor, care a semănat sămânță bună în ogorul său, descoperă că un dușman, noaptea, a semănat neghină, o plantă cu aspect foarte asemănător cu al grâului, dar infestant.

În acest mod Isus vorbește despre lumea noastră, care de fapt este ca un mare ogor, unde Dumnezeu seamănă grâu, iar cel rău seamănă neghină, de aceea cresc împreună binele și răul. Binele și răul cresc împreună. Vedem asta din știri, în societate, precum și în familie și în Biserică. Și atunci când, împreună cu grâul bun, observăm ierburi rele, ne vine voința de a le smulge imediat, de a face "curățenie". Dar Domnul ne avertizează astăzi că este o ispită a face acest lucru: nu se poate crea o lume perfectă și nu se poate face binele distrugând în grabă ceea ce nu merge, pentru că asta are efecte mai rele: se ajunge - așa cum se spune - prin "a arunca pruncul împreună cu apa murdară".

Însă există un al doilea ogor unde putem face curățenie: ogorul inimii noastre, unicul asupra căruia putem interveni direct. Și acolo există grâu și neghină, ba chiar tocmai de acolo ambele se răspândesc în marele ogor al lumii. Fraților și surorilor, inima noastre este, de fapt, ogorul libertății: nu este un laborator aseptic, ci un spațiu deschis și de aceea vulnerabil. Pentru a-l cultiva așa cum trebuie, este nevoie, pe de o parte, să ne îngrijim cu statornicie de vlăstarele delicate ale binelui, pe de altă parte, să găsim și să dezrădăcinăm plantele infestante la momentul potrivit. Așadar, să ne privim înăuntru și să examinăm un pic ceea ce se întâmplă, ce anume crește în mine, ce anume crește în mine bine și rău. Există o metodă bună pentru a face asta: ceea ce se numește cercetarea cugetului, care înseamnă a vedea ce s-a întâmplat astăzi în viața mea, ce anume a lovit inima mea și ce decizii am luat. Și asta folosește tocmai pentru a verifica, în lumina lui Dumnezeu, unde sunt ierburile rele și unde este sămânța bună.

După ogorul lumii și ogorul inimii există un al treilea ogor. Îl putem numi ogorul aproapelui. Sunt persoanele pe care le frecventăm în fiecare zi și pe care adesea le judecăm. Cât de ușor ne este să recunoaștem neghina lor, cât ne place "să-i jumulim" pe ceilalți! Și, în schimb, cât de dificil este să vedem în ei grâul bun care crește! Însă se ne amintim că, dacă vrem să cultivăm ogoarele vieții, este important să căutăm înainte de toate lucrarea lui Dumnezeu: să învățăm să vedem în ceilalți, în lume și în noi înșine frumusețea a ceea ce a semănat Domnul, grâul sărutat de soare cu spicele sale aurite. Fraților și surorilor, să cerem harul să știm să observăm asta în noi, dar și în ceilalți, începând de la cel care este aproape de noi. Nu este o privire naivă, este o privire credincioasă, pentru că lui Dumnezeu, agricultor al marelui ogor al lumii, îi place să vadă binele și să-l facă să crească până când face din seceriș o sărbătoare.

Așadar, și astăzi putem să ne punem câteva întrebări. Gândindu-ne la ogorul lumii: știu să înving ispita de "a face din orice iarbă un snop", de a face curățenie de ceilalți în judecățile mele? Apoi, gândindu-ne la ogorul inimii: sunt onest în a căuta în mine plantele rele și hotărât să le arunc în focul milostivirii lui Dumnezeu? Și, gândindu-ne la ogorul aproapelui: am înțelepciunea de a vedea ceea ce este bun fără a mă descuraja din cauza limitelor și ale încetinelilor celuilalt?

Fecioara Maria să ne ajute să cultivăm cu răbdare ceea ce Domnul seamănă în ogorul vieții, în ogorul meu, în cel al aproapelui, în ogorul tuturor.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi, în timp ce mulți tineri se pregătesc să plece la Ziua Mondială a Tineretului, se celebrează Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Pentru aceasta sunt lângă mine un tânăr și o bunică: nepotul și bunica. Aplauze pentru amândoi! Apropierea între cele două Zile să fie invitație de a promova o alianță între generații, de care este atâta nevoie, pentru că viitorul se construiește împreună, în împărtășirea de experiențe și în îngrijirea reciprocă între tineri și bătrâni. Să nu uităm de ei. Și să-i aplaudăm pe toți bunicii și pe toate bunicele! Tare!

Se experimentează, aici și în multe țări, evenimente climatice extreme: pe de o parte, diferite regiuni se confruntă cu valuri anormale de călduri și sunt lovite de incendii devastatoare; pe de altă parte, în multe locuri sunt ruperi de nori și inundații, ca acelea care au biciuit în zilele trecute Coreea de Sud: sunt aproape de cei care suferă și de cei care asistă victimele și pe cei evacuați. Și, vă rog, reînnoiesc apelul meu la responsabilii națiunilor, ca să se facă ceva mai concret pentru a limita emisiile poluante: este o provocare urgentă și nu se poate amâna, îi privește pe toți. Să protejăm casa noastră comună!

Și acum doresc să atrag atenția asupra dramei care continuă să se consume pentru migranți în partea nordică a Africii. Mii dintre ei, printre suferințe inexprimabile, de multe săptămâni sunt închiși și abandonați în zone deșertice. Adresez apelul meu, îndeosebi șefilor de stat și de guvern europeni și africani, ca să se acorde ajutor urgent și asistență acestor frați și surori. Mediterana să nu mai fie niciodată teatru de moarte și de inumanitate. Domnul să lumineze mințile și inimile tuturor, trezind sentimente de fraternitate, solidaritate și primire.

Și să continuăm să ne rugăm pentru pace, în mod special pentru iubita Ucraina, care continuă să îndure moarte și distrugere, așa cum, din păcate, s-a întâmplat și în această noapte la Odessa.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi cei care provin din Brazilia, din Polonia, din Uruguay... Sunt mulți! Precum și studentele din Buenos Aires și credincioșii din Dieceza de Legnica, Polonia. Salut și grupul cicloturistic "După patruzeci de ani" din Cogorno, participanții la inițiativa "Pedalar pela Paz" și copiii veniți din unele comunități din Lazio.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Și să ne rugăm și pentru această bunică și acest nepot, și cu toți bunicii și cu nepoții.

Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat