Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Papei Francisc în a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor (duminica a 16-a de peste an, 23 iulie 2023)

Pentru a ne vorbi despre împărăția lui Dumnezeu, Isus folosește parabole. Relatează istorii simple, care ajung la inima celui care ascultă; și acest limbaj, plin de imagini, se aseamănă cu acela pe care de atâtea ori bunicii îl folosesc cu nepoții, eventual ținându-i pe genunchi: astfel comunică o înțelepciune importantă pentru viață. Gândindu-mă la bunici și la bătrâni, rădăcini de care cei mai tineri au nevoie pentru a deveni adulți, aș vrea să recitesc cele trei relatări conținute în evanghelia de astăzi, pornind de la un aspect pe care îl au în comun: faptul de a crește împreună.

În prima parabolă, sunt grâul și neghina care cresc împreună, în același ogor (cf. Mt 13,24-30). Este o imagine care ne ajută să facem o lectură realistă: în istoria umană, ca și în viața fiecăruia, există o coexistență de lumini și umbre, de iubire și egoism. Ba chiar, binele și răul sunt împletite până acolo încât par inseparabile. Această abordare realistă ne ajută să privim istoria fără ideologii, fără optimisme sterile și pesimisme nocive. Creștinul, animat de speranța lui Dumnezeu, nu este un pesimist, dar nici nu este un naiv care trăiește în lumea basmelor, care se preface că nu vede răul și spune că "totul este bine". Nu, creștinul este realist: știe că în lume există grâu și neghină și se privește înăuntru recunoscând că răul nu vine numai "din afară", că nu este mereu vina celorlalți, că nu trebuie "inventați" dușmani de combătut pentru a evita să facă lumină în ei înșiși. Își dă seama că răul vine dinăuntru, în lupta interioară pe care noi toți o avem.

Dar parabola ne pune o întrebare: când vedem că în lume grâul și neghina conviețuiesc împreună, ce trebuie să facem? Cum să ne comportăm? În relatare, servitorii ar vrea să smulgă neghina imediat (cf. v. 28). Este o atitudine animată de intenție bună, dar impulsivă, ba chiar agresivă. O ispită care apare de atâtea ori: o "societate pură", o "Biserică pură", dar pentru a ajunge la această puritate riscăm să fim nerăbdători, intransigenți, chiar violenți față de cel care a căzut în greșeală. Și astfel, împreună cu neghina, se smulge și grâul bun și se împiedică persoanele să parcurgă un drum, să crească, să se schimbe. În schimb, să ascultăm ceea ce spune Isus: "Lăsați ca grâul bun și neghina să crească împreună până la timpul secerișului" (cf. Mt 13,30). Cât de frumoasă este această privire a lui Dumnezeu, această pedagogie milostivă a sa, care ne invită să avem răbdare față de ceilalți, să primim - în familie, în Biserică și în societate - fragilități, întârzieri și limite: nu pentru a ne obișnui cu ele cu resemnare sau pentru a le justifica, ci pentru a învăța să intervenim cu respect, ducând înainte cu blândețe și răbdare îngrijirea grâului bun. Amintind mereu un lucru: că purificarea inimii și victoria definitivă asupra răului sunt, în mod esențial, lucrare a lui Dumnezeu. Și noi, învingând ispita de a împărți grâul și neghina, suntem chemați să înțelegem care sunt modele și momentele cele mai bune pentru a acționa.

Mă gândesc la bătrâni și la bunici, care deja au parcurs o lungă bucată de drum în viață și, dacă se uită înapoi, văd atâtea lucruri frumoase pe care au reușit să le realizeze, dar și înfrângeri, greșeli, ceva ce - cum se spune - "dacă m-aș întoarce, nu aș face asta". Însă astăzi Domnul ajunge la noi cu un cuvânt dulce, care invită să primim cu seninătate și răbdare misterul vieții, să-i lăsăm lui judecata, să nu trăim din regrete și din remușcări. Ca și cum ar vrea să ne spună: "Priviți la grâul bun care a răsărit pe drumul vieții voastre, faceți-l să crească iarăși, încredințând totul mie, care iert mereu: la sfârșit, binele va fi mai puternic decât răul". Bătrânețea este un timp binecuvântat și pentru aceasta: este perioada pentru a ne reconcilia, pentru a privi cu duioșie la lumina care a înaintat în pofida umbrelor, în speranța încrezătoare că grâul bun semănat de Dumnezeu va prevala asupra neghinei cu care diavolul a voit să ne infesteze inima.

Să vedem acum a doua parabolă. Împărăția cerurilor, spune Isus, este lucrarea lui Dumnezeu care acționează în mod silențios în pliurile istoriei, până acolo încât pare o acțiune mică și invizibilă ca aceea a unui minuscul grăunte de muștar. Dar atunci când acest grăunte crește, "este mai mare decât toate legumele și devine copac, așa încât vin păsările cerului și locuiesc între ramurile lui" (Mt 13,32). Și viața noastră este așa, fraților și surorilor: venim pe lume în micime, devenim adulți, apoi bătrâni; la început suntem o sămânță mică, apoi ne hrănim cu speranțe, realizăm proiecte și vise, dintre care cel mai frumos este să devenim ca acel copac, care nu trăiește pentru el însuși, ci pentru a face umbră celui care dorește asta și pentru a oferi spațiu celui care vrea să-și construiască acolo cuibul. Așa că la sfârșit, în această parabolă, cresc împreună bătrânul copac și păsările.

Mă gândesc la bunici: cât de frumoși sunt acești copaci viguroși, sub care copiii și nepoții realizează propriile "cuiburi", învață climatul de casă și experimentează duioșia unei îmbrățișări. Este vorba de a crește împreună: copacul înverzit și cei mici care au nevoie de cuib, bunicii cu copiii și nepoții, bătrânii cu cei mai tineri. Fraților și surorilor, avem nevoie de o nouă alianță între tineri și bătrâni, pentru ca limfa celui care are în urma sa o lungă experiență de viață să irige vlăstarele de speranță ale celui care crește. În acest schimb rodnic învățăm frumusețea vieții, realizăm o societate fraternă, iar în Biserică permitem întâlnirea și dialogul între tradiție și noutățile Duhului.

În sfârșit, a treia parabolă, unde cresc împreună plămada și făina (cf. Mt 13,33). Acest amestec face să crească tot aluatul. Isus folosește tocmai verbul "a amesteca", verb care face referință la acea artă care este "mistica de a trăi împreună, de a ne amesteca, de a ne întâlni, de a ne lua în brațe" și de "a ieși din noi înșine pentru a ne uni cu ceilalți" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 87). Asta învinge individualismele și egoismele și ne ajută să generăm o lume mai umană și mai fraternă. Astfel, astăzi cuvântul lui Dumnezeu este o chemare de a veghea pentru ca în viețile noastre și în familiile noastre să nu-i marginalizăm pe cei mai bătrâni. Să fim atenți ca orașele noastre aglomerate să nu devină niște "concentrări de singurătate"; să nu se întâmple ca politica, fiind chemată să aibă grijă de nevoile celor mai fragili, să uite chiar de bătrâni, lăsând ca piața să-i izoleze la "rebuturi neproductive". Să nu se întâmple ca, urmărind insistent cu toată viteza miturile eficienței și ale prestației, să devenim incapabili să încetinim pentru a-l însoți pe cel care cu greu poate să țină pasul. Vă rog, să ne amestecăm, să creștem împreună.

Fraților, surorilor, cuvântul divin ne invită să nu despărțim, să nu ne închidem, să nu credem că putem să ne descurcăm singuri, ci să creștem împreună. Să ne ascultăm, să dialogăm, să ne susținem reciproc. Să nu-i uităm pe bunici și pe bătrâni: datorită unei mângâieri a lor de atâtea ori am fost ridicați, am reluat drumul, ne-am simțit iubiți, am fost vindecați înăuntru. Ei s-au sacrificat pentru noi și noi nu putem să-i scoatem din agenda priorităților noastre. Fraților și surorilor, să creștem împreună, să mergem înainte împreună: Domnul să binecuvânteze drumul nostru.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat