Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Sărbătoarea hramului Madonna del Carmine

Una dintre cele mai frumoase și luminoase biserici din Torino, proiectată de către Filippo Juvarra, "Madonna del Carmine", găzduiește în luna iulie una dintre numeroasele sărbători mariane, mai precis cea dedicată Sfintei Fecioare Maria de pe muntele Carmel, sărbătoare care își are originea în secolul al XI-lea, când cruciații au găsit pe acest munte niște călugări, probabil de rit maronit, care s-au definit a fi drept moștenitori ai ucenicilor profetului Ilie și care își duceau traiul după regula Sfântului Vasile. Mai târziu, aceștia au luat numele de Frații Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. În acest fel, Carmelul și-a dobândit cele două elemente care îl caracterizează în mod profund: referirea la profetul Ilie și legătura cu Maria Preasfântă.

Cele două comunități, italiană (sub îndrumarea parohului pr. Pier Giuseppe Gaude) și română (sub îndrumarea capelanului pr. Iulian Herciu), care se reunesc în biserica situată în Via del Carmine din Torino pentru celebrările săptămânale și duminicale, au avut bucuria și onoarea de a asculta predicile ținute de către pr. Andrea Pacini, profesor al Facultății de Teologie din Torino, reușind astfel să înțeleagă mai bine istoria celei mai importante figuri materne a tuturor timpurilor: Maria, "marea creatoare a lui Dumnezeu", care "a petrecut o viață întreagă de credință și de ascultare în credință", viață pe care Hans Urs von Balthasar a definit-o ca fiind "închisă între acel "Da" Bunei Vestiri și "Da"-ul tăcut de la picioarele crucii".

Perioada de pregătire a culminat cu sărbătoarea de duminică, 16 iulie 2023, când invitatul de onoare, arhiepiscopul Mons. Roberto Repole, a prezidat Sfânta Liturghie de la ora 11.00 urmată de speciala rugăciune "Invocație către Maria, regina și ornamentul Muntelui Carmel". Arhiepiscopul Repole a avut astfel posibilitatea de a cunoaște îndeaproape acest "detaliu al Bisericii Catolice de astăzi, și anume creștini din diferite țări, strânși într-o comunitate foarte vie, întărită de o tandrețe pe care Dumnezeu ne-o adresează", cu toții fiind astăzi destinatari ai Cuvântului Domnului, pe care el continuă să ni-l adreseze, indiferent din ce tip de teren am face parte. În cadrul omiliei, arhiepiscopul Repole a subliniat faptul că suntem înclinați să facem multe lucruri, renunțând uneori la vestirea evangheliei, dorindu-ne poate rezultate imediate, și ne-a invitat să luăm exemplul "marelui semănător" care, pe lângă faptul că nu alege tipul de pământ pe care îl seamănă, are și răbdarea ca orice rod să înflorească. Iar noi, creștinii de astăzi, suntem invitați să recunoaștem atât faptul că noi înșine putem fi pe rând toate acele terenuri de care ne vorbește evanghelia, dar și obligația pe care o avem, deoarece noi trebuie să răspândim și să semănăm acest cuvânt cu cel mai mare respect pentru libertatea celuilalt și a vremurilor în care trăim.

Sărbătorile în cinstea Mariei s-au încheiat cu procesiunea de duminică seara pe străzile cartierului.

Comunitatea româno-catolică care a participat cu vădit devotament la novenă și la sărbătoarea hramului este legată în mod deosebit de Sfânta Fecioară Maria, România fiind renumită ca și "Grădina/paradisul Maicii Domnului", în perfectă continuitate și armonie cu "Carmel" care în ebraică înseamnă "Grădina lui Dumnezeu".

Pentru o sărbătoare atât de importantă, nu putem să nu amintim ceea ce ne învață Lumen gentium: "(Maria) strălucește acum înaintea poporului pelerin al lui Dumnezeu, ca semn de speranță sigură și de mângâiere, până când va veni ziua Domnului (2Pt 3,10)."

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iulie: Torino: Sărbătoarea hramului Madonna del Carmine


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat